Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Αναλύει σταθερά τη «γεωστρατηγική αξία» της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ

Eurokinissi

Τη «γεωστρατηγική αξία» της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, σε τομείς όπως την Ενέργεια και την Ασφάλεια, ανέπτυξε προχτές βράδυ ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, μιλώντας σε εκδήλωση ινστιτούτου της ΝΔ για τα 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ και την προβολή του στις σημερινές συνθήκες, όπου οι βλέψεις της ελληνικής αστικής τάξης για αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου κινούνται στις ίδιες ράγες με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας, καταρχάς, τη φιέστα για να «ξεπλύνει» το ρόλο που έπαιξαν διαχρονικά οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, ενάντια στους λαούς, ο Αμερικανός πρέσβης είπε, μεταξύ άλλων, πως το Σχέδιο Μάρσαλ «δεν ήταν κάτι που επιβλήθηκε στην Ευρώπη. Ηταν μια σειρά προτάσεων που παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη και στους Ευρωπαίους ως ένα ξεκίνημα μιας συζήτησης και πρόκληση στους πολιτικούς ηγέτες της ηπείρου να συνεργαστούν για την ανάπτυξη μιας κοινής περιοχής μετά από γενιές πολέμων και συγκρούσεων»...

Μάλιστα, ο Πάιατ παρέπεμψε στα λόγια του ίδιου του τότε ΥΠΕΞ Μάρσαλ ότι «η πολιτική μας δεν στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας ή δόγματος, αλλά κατά της πείνας, της φτώχειας, της απελπισίας και του χάους». Το οποίο και έσπειραν, χτυπώντας αλύπητα στην Ελλάδα το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να προστατέψουν εδώ την εξουσία του κεφαλαίου και τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα.

Γεωπολιτική και κρίσιμη γεωγραφική θέση

Αλλωστε, και ο ίδιος ο πρέσβης δεν μπόρεσε παρακάτω στην ομιλία του να αποσιωπήσει: «Συμπερασματικά, η λογική της εμπλοκής μας στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την προσπάθεια ανάκαμψης το 1947, στηριζόταν σε δύο πυλώνες. Ενας, βέβαια, είναι οι κοινές μας δημοκρατικές αξίες (...). Αλλά ο άλλος είναι η γεωπολιτική και η κρίσιμη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, μια χώρα στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης, μία χώρα που τότε, όπως και σήμερα, βλέπουμε ως πυλώνα σταθερότητας σε μια γεωπολιτικά περίπλοκη και προκλητική περιοχή».

Στον ίδιο καμβά, αναγνώρισης της αξίας της Ελλάδας στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, στη διαδικασία της συζήτησης, μετά τις ομιλίες, ερωτηθείς ο πρέσβης σχετικά με τα Ενεργειακά, είπε:

«Καταρχάς, οι ΗΠΑ εστιάζουν με έμφαση στο ζήτημα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Εχουμε συμφέρον εθνικής ασφάλειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της ενεργειακής διαφοροποίησης. Η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και της δυνατότητάς της να αναδειχθεί ως ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το τι συμβαίνει ήδη, συμπεριλαμβανομένου, κυρίως, του αγωγού TAP, ο οποίος σημειωτέον είναι η πρώτη νέα υποδομή ενεργειακού αερίου που κατασκευάζεται στην Ευρώπη, ειδικά για τη μεταφορά μη ρωσικού φυσικού αερίου, με σημαντικό δυναμικό, επίσης, και για να "ξεκλειδώσει" την ενεργειακή διαφοροποίηση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό κατά 100% από την "Gazprom", με ό,τι συνέπειες αυτή η εξάρτηση συνεπάγεται στο ζήτημα της Ασφάλειας».

Και ο πρέσβης συνέχισε: «Υποστηρίζουμε, λοιπόν, την Αλεξανδρούπολη (σ.σ. τον σχεδιαζόμενο πλωτό σταθμό αποθήκευσης φυσικού αερίου), υποστηρίζουμε τον ΤΑΡ, υποστηρίζουμε την περαιτέρω ανάπτυξη της Ρεβυθούσας (σ.σ. τον υπάρχοντα εκεί σταθμό αποθήκευσης φυσικού αερίου), υποστηρίζουμε την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα και γνωρίζω ότι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που αρχίζουμε να εμπλέκουμε περισσότερο αμερικανικές εταιρείες σε αυτό τον νέο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά αυτό είναι μια κρίσιμη, στρατηγική εξέλιξη. Επίσης, η ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα εξαρτάται σημαντικά από τα μηνύματα πολιτικής που στέλνει η κυβέρνηση», πρόσθεσε, καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να συνεχίσει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο για νέες... πρωτοβουλίες «προσέλκυσης επενδύσεων» και διασφάλισης των συμφερόντων τους.

Φιέστες και του χρόνου

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μπλέκοντας τις διμερείς σχέσεις με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, πατώντας επίσης στο χαλί που του στρώνουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τη στρατηγική στοίχιση της ντόπιας αστικής τάξης στον ευρωατλαντικό άξονα, ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις «ενισχύθηκαν και βελτιώθηκαν σημαντικά την τελευταία δεκαετία».

Προεξόφλησε, δε, ότι στην 80ή επέτειο του Σχεδίου Μάρσαλ «θα συνεχίσουμε να γιορτάζουμε την κοινή μας προσπάθεια να οικοδομήσουμε μια ενωμένη Ευρώπη, ελεύθερη και ειρηνική. Αλλά θα επισημαίνουμε επίσης πως οι χώρες μας εργάστηκαν και εργάζονται μαζί για να οικοδομήσουμε έναν ασφαλέστερο και ευημερούντα κόσμο, στον οποίο οι διατλαντικές μας σχέσεις θα είναι ακόμα καλύτερες».

Σε αυτήν την πορεία, περιέγραψε και τον επόμενο τέτοιο σταθμό προπαγάνδισης της αμερικανικής συνεισφοράς στην οικοδόμηση της σύγχρονης αστικής Ελλάδας, λέγοντας ότι τον επόμενο χρόνο, μετά τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια του Σχεδίου Μάρσαλ, θα στηθούν φιέστες και για τα 70 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα του «προγράμματος Φούλμπραιτ», που είναι πρόγραμμα υποτροφιών.

Χαρακτήρισε, άλλωστε, την τέτοια παρεχόμενη «εκπαίδευση» ως «κλειδί» για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ