Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μια ανάλυση...

Μια ανάγνωση «από την ανάποδη» για την κατάσταση στην καθαριότητα των ΟΤΑ επιχειρεί η χτεσινή «Καθημερινή», γράφοντας ότι το πρόβλημα είναι παράγωγο του «πελατειακού κράτους», που θέσπισε και διατηρεί το θεσμό των συμβασιούχων για να κρατάει σε πολιτική ομηρία όσους ανακυκλώνονται στις θέσεις αυτές. Η προσέγγιση αυτή σκόπιμα αποσιωπά ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η νομοθεσία που τις διέπει στην Ελλάδα και στην ΕΕ, είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες μορφές της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, όπου το κράτος, και ιδιαίτερα η Τοπική Διοίκηση, είναι ο πρώτος διδάξας. Οι συμβάσεις αυτές δεν αποσκοπούν στη διαχείριση έκτακτων αναγκών, αφού, όπως αποδείχνεται στην πράξη, η ανάγκη της αποκομιδής των σκουπιδιών μόνο έκτακτη δεν είναι, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι τουλάχιστον οκτάμηνες. Για να μη μιλήσουμε για την τεράστια έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας, που θα μεγαλώσει κι άλλο με τις απολύσεις των συμβασιούχων.

... με το κεφάλι κάτω

Επομένως, ο θεσμός των συμβασιούχων έγινε, διατηρείται και διευρύνεται για να γίνει το κράτος φτηνότερο και πιο «ευέλικτο» στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και να «εξάγει» αυτήν τη μορφή της «ευελιξίας» στον ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το κράτος και οι δήμοι αξιοποιούν τη μεγάλη ανεργία και την ανάγκη του κόσμου για δουλειά, για να ανακυκλώνουν τους εργαζόμενους και να τους κρατούν σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι αυτή που παρουσιάζει η εφημερίδα, βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο, για να «βγάλει λάδι» το σύστημα που γεννάει την ανεργία και τη διαχειρίζεται προς όφελος του κεφαλαίου.

Τι ετοιμάζουν;

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι το καθεστώς του Σύρου Προέδρου Ασαντ ετοιμάζει νέα επίθεση με χημικά και προειδοποιούν ότι, αν αυτό συμβεί, το τίμημα για την Δαμασκό θα είναι βαρύ. "Οπως έχουμε ανακοινώσει και παλαιότερα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη Συρία για να μπει τέλος στη δράση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Αν παρόλα αυτά ο Ασαντ πραγματοποιήσει νέα μαζική δολοφονία με χρήση χημικών, αυτός και οι Ενοπλες Δυνάμεις του θα πληρώσουν βαρύ τίμημα" αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου». Ο τόνος με τον οποίο γράφεται η ανακοίνωση παραπέμπει περισσότερο σε προαναγγελία μιας αμερικανικής επίθεσης με πρόσχημα τα χημικά, παρά σε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Ασαντ. Κι επειδή ακόμα δεν μάθαμε τι πραγματικά συνέβη στην τελευταία επίθεση με χημικά, που προκάλεσε τη ρίψη πυραύλων από τις ΗΠΑ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Συρίας, δικαιολογημένα πάει το μυαλό μας ότι οι Αμερικανοί κάτι ετοιμάζουν στην περιοχή, για να δρομολογήσουν προαποφασισμένα σχέδια, στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την επόμενη μέρα της Συρίας.

Πελάαααατες μου!

Μια λιγότερη θεατή πλευρά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Συρία αποκαλύπτουν οι δηλώσεις σύμβουλου του Ρώσου Προέδρου σχετικά με τις δυνατότητες του στρατιωτικού υλικού της Ρωσίας στα πεδία των μαχών. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του Πούτιν για τη στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία είπε τις προάλλες ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία που επιχειρούσαν στη Συρία γνωρίζουν τώρα μεγάλη ζήτηση από ξένους πελάτες: «Εχουμε δει όλοι πώς επιχειρούν τα πλοία μας εκεί, τι εκτοξεύεται και πόσο μακριά πυροβολούνται τα βλήματά τους. Βλέπουμε τώρα ότι τα πλοία αυτά - φρεγάτες, κορβέτες - έχουν ζήτηση. Επιπλέον ένα άλλο είδος ζήτησης θα προκύψει: Πολλές χώρες χρειάζεται να εκσυγχρονίσουν και να σχεδιάσουν πολεμικά πλοία από το μηδέν». Αντίστοιχες βλέψεις έχουν όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εμπλέκονται στον πόλεμο της Συρίας και είναι ταυτόχρονα κατασκευαστές στρατιωτικού υλικού, σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό και τζίρο πολλών δισ. Είναι φανερό ότι οι δυνάμεις αυτές, ακολουθώντας το ρητό «μια δοκιμή θα σας πείσει», επιδιώκουν μαζί με το «τερπνό», που είναι η υπεράσπιση και η διεύρυνση της γεωπολιτικής τους ισχύος, να εξυπηρετήσουν και το «ωφέλιμο», την επίδειξη δηλαδή του στρατιωτικού τους υλικού σε υποψήφιους πελάτες...




Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org