Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Ενεργειακά «εύσημα» στην κυβέρνηση

Πλήρως συντονισμένη με τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε σημείο που ο... λαλίστατος Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, να δηλώνει εντυπωσιασμένος από την «πολύ στενή ευθυγράμμιση μεταξύ των ενεργειακών στρατηγικών των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου και της διασφάλισης μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη».

Ο Πάιατ ανέφερε τα παραπάνω σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου το βράδυ της Δευτέρας, ενώ παράλληλα μίλησε για το σύνολο των έργων τα οποία οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικά για τον αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Ετσι, έκανε ειδική αναφορά στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤAP) και στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, σημειώνοντας ότι με αυτά τα δύο έργα η κατάσταση έχει αλλάξει θεαματικά - εννοώντας τις δυνατότητες που παρέχουν στην κατεύθυνση ενεργειακής «απεξάρτησης» της ΕΕ από τη Ρωσία.

Είπε επίσης, σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ, πως πρόκειται για το τελευταίο σκέλος ενός από τα πιο πολύπλοκα και σημαντικά έργα υποδομής φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, ενώ με εξίσου κολακευτικά λόγια μίλησε για τον σταθμό της Ρεβυθούσας και τα έργα αναβάθμισής της, που ολοκληρώνονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Εξίσου σημαντικό χαρακτήρισε τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας, αφού, όπως είπε, θα διευρύνει περαιτέρω τις περιφερειακές συνδέσεις και θα ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, μιλώντας σε συνέδριο του ΤΕΕ, αναφέρθηκε με τη σειρά του στα παραπάνω ενεργειακά έργα, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Πρόσθεσε δε ότι οι βασικοί τομείς του λεγόμενου «εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού», που αναμένεται σύντομα να δοθεί στη δημοσιότητα, θα προσελκύσουν επενδύσεις που εκτιμώνται σε 32 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020 - 2030. Εξειδικεύοντας τα έργα που προωθεί με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση, αναφέρθηκε επιπλέον στους αγωγούς φυσικού αερίου Θεσσαλονίκη - Σκόπια και «EastMed» (Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα) και στον πλωτό σταθμό ΥΦΑ της Αλεξανδρούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ