Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Μη «φτιάχνεσαι» στα μέτρα τους!

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

«

Μη "φτιάχνεσαι" στα μέτρα τους! Παλεύουμε για να φτιάξουμε το μέλλον που μας αξίζει», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΚΝΕ σημειώνει:

«Φέτος η 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, βρίσκει τη νεολαία να αγωνιά για το μέλλον της, μετά από 4 μνημόνια και μέτρα έως το 2060. Το όνειρο κάθε νέου να ζήσει με αξιοπρέπεια συνθλίβεται από το 60% της ανεργίας, την εργασιακή περιπλάνηση, τους μισθούς πείνας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το διάστημα η κυβέρνηση συζητά για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, ως "σκαλοπάτι" για τη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών. Διαφημίζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ναρκωτικά, πιέζοντας για την πλήρη εφαρμογή αυτής της πολιτικής και στην Ελλάδα.

Τα "κατορθώματα" όμως της πολιτικής της ΕΕ μιλούν από μόνα τους και οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:

  • 84 εκατομμύρια χρήστες, που κάθε χρόνο αυξάνονται! (ΟΗΕ, 2016)
  • Πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο στα ποσοστά καθημερινής χρήσης ουσιών σε μαθητές, με 2,5 εκατ. συστηματικούς χρήστες χασίς (OHE, 2016)
  • Η ΕΕ αποτελεί τον κύριο διάδρομο διακίνησης παράνομων ουσιών σε όλο τον κόσμο (ΟΗΕ, 2016)

Τα ποσοστά χρήσης στη χώρα μας, παρά την όξυνση του προβλήματος, είναι σημαντικά κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, αντί να οργανώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και να στηρίξει τις δομές απεξάρτησης και επανένταξης, κόβει τη χρηματοδότησή τους και ταυτόχρονα προχωρά στην ίδρυση των λεγόμενων "χώρων υγιούς χρήσης". Στην πραγματικότητα περιθωριοποιεί τους χρήστες, υπονομεύει τη δυνατότητά τους να απεξαρτηθούν και να επανενταχθούν, να επανεξετάσουν τον τρόπο ζωής τους.

Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτοστατήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια στην άμβλυνση των αντιστάσεων της νεολαίας. Στηρίζει και συμμετέχει στα "ναρκωφεστιβάλ", καλλιεργώντας την ανοχή στη χρήση και την εξάρτηση, ντύνοντας με "προοδευτικό" περιτύλιγμα αντιδραστικές και αντιεπιστημονικές θέσεις.

Τα παραμύθια...

Ο λαός και η νεολαία στη χώρα μας έδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά, γι' αυτό σήμερα χρησιμοποιούν τον "Δούρειο Ιππο" της "θεραπευτικής χρήσης" της κάνναβης, για να δρομολογήσουν εκ νέου τη νομιμοποίηση της χρήσης. Δε νοιάζονται για τη θεραπεία των ασθενών αυτοί που διέλυσαν τη δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, αυτοί που μετέτρεψαν τα φάρμακα σε πανάκριβα εμπορεύματα! Ακόμα κι αν κάποιο συστατικό απομονωθεί και μπορεί να αξιοποιηθεί ιατρικά, δεν χαρακτηρίζεται "θεραπευτικό" κανένα ναρκωτικό. Το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την επιστημονική έρευνα για ιατρικούς σκοπούς υπάρχει από χρόνια. Με το να ζητούν απελευθέρωση της παραγωγής και διάθεσης της κάνναβης αυτό που κάνουν είναι να διαφημίζουν μια ουσία που προκαλεί εξάρτηση και "κοινωνικό θάνατο".

Μας θέλουν να προσφέρουμε φτηνά εργατικά χέρια και θολωμένο μυαλό! Είναι προκλητικοί: Αυτοί που εφαρμόζουν μέτρα φοροληστείας τώρα επικαλούνται τα κέρδη από τη νομιμοποίηση της κάνναβης μέσω της φορολογίας. Οι εκπρόσωποι της πολιτικής που έχει τσακίσει το δικαίωμά μας στη δουλειά, που μας στέλνει στην ανεργία, μας λένε ότι έτσι θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Η νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών δεν είναι η απάντηση στην πολιτική της καταστολής. Η καταστολή στέλνει τον χρήστη στη φυλακή και η νομιμοποίηση κρατάει τον χρήστη στη σκλαβιά της χρήσης και της εξάρτησης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες όπου έχουν νομιμοποιηθεί τα ναρκωτικά, η χρήση και η εξάρτηση πολλαπλασιάζονται, αφού υπάρχει πιο εύκολη πρόσβαση και κοινωνική αποδοχή.

Μιλούν για ελευθερία όσοι μας οδηγούν στη σκλαβιά. Η καπιταλιστική κοινωνία, αφού πρώτα στερεί κάθε ελευθερία, κάθε δικαίωμα, εμφανίζει τη χρήση ναρκωτικών ως "ελεύθερη επιλογή". Πραγματικά ελεύθερος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να δει καθαρά τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη ζωή του. Που ψάχνει τη διέξοδο έξω από τα όρια του συστήματος που του προβάλλει ως μονόδρομο την εκμετάλλευση, τον ανταγωνισμό, την υποταγή. Που έχει ισότιμες σχέσεις με τους γύρω του, επικοινωνεί, μοιράζεται, δημιουργεί, που μέσα από τη συλλογική δράση κατακτά ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Η αλήθεια είναι...

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και έχει τις αιτίες του στην καρδιά της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η ανεργία, η σχολική διαρροή, ο κοινωνικός - ταξικός αποκλεισμός, η οικονομική και πολιτιστική φτώχεια, η έλλειψη ελευθερίας, η απουσία νοήματος είναι οι όροι που οξύνουν το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Το καπιταλιστικό σύστημα έχει διπλό «όφελος» από τη διακίνηση των ναρκωτικών:

  • Τμήμα της νεολαίας στέλνεται στο περιθώριο και δεν βλέπει με "καθαρό" μυαλό την πραγματικότητα, δεν αμφισβητεί το σύστημα και δεν μπαίνει στον αγώνα για να το ανατρέψει.
  • Τα ετήσια κέρδη, από το νόμιμο και το παράνομο εμπόριο, είναι αμύθητα.
Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Η δύναμη για να κερδίσουμε όσα μας στερούν είναι στα χέρια και στο μυαλό μας, στη συλλογική διεκδίκηση. Μην αφήσεις τη δυσφορία που νιώθεις ενάντια στην αδικία και στην εκμετάλλευση να μετατραπεί σε σκλαβιά ψευδαισθήσεων, σε παραίτηση. Κανείς δεν περισσεύει από τον αγώνα, κανείς δεν πρέπει να σπαταλά τη ζωή του ψάχνοντας λύση στη φυγή.

Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά!

Σε καλούμε στο δρόμο της ανυπότακτης ζωής! Στο δρόμο του συλλογικού αγώνα για την ανατροπή του συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση και στην αδικία. Στην πάλη για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, τον σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org