Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2017 - αριθ. φύλλου: 12755

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Στη «γύρα» για προσέλκυση επενδύσεων με «κράχτη» τα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα» και την αντιλαϊκή πολιτική

ΣΕΛ.  5
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο η υπεράσπιση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις νέες συνθήκες

ΣΕΛ.  3

Απαντούν με νέους αγώνες στην πολιτική που τους τσακίζει

Κόντρα στο κάλπικο κλίμα ευφορίας που καλλιεργούν κυβέρνηση και εργοδοσία μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ

  • Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στους δήμους, διεκδικώντας να μην απολυθεί κανείς και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή, συνεχίζοντας τη μάχη τους για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ανάκτηση απωλειών, την ώρα που οι μεγαλοεργοδότες επιμένουν για κλαδικούς μισθούς με βάση τον κατώτερο.
  • Απόφαση για πανελλαδική απεργία στις 20 Ιούλη, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, πήραν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, αντιδρώντας στις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και διεκδικώντας δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.
  • Σε ετοιμότητα βρίσκονται και άλλοι κλάδοι, όπως οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, απέναντι στην εφαρμογή της ουσιαστικής κατάργησης της κυριακάτικης αργίας που ψήφισε η κυβέρνηση με το πρόσφατο 4ο μνημόνιο.

ΣΕΛ.  11   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πίσω απ' τον «κουρνιαχτό»

Μακριά απ' τα νέα μέτρα και τις δυσκολίες που φορτώνει στο λαό η τελευταία απόφαση του Γιούρογκρουπ πέταξαν την «μπάλα» η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, κατά την πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, όπου κυριάρχησαν η προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας από τη μια μεριά και τα επικοινωνιακά παιχνίδια από την άλλη.

Από τη σκοπιά τους, βέβαια, τα πράγματα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού για την απόφαση του Γιούρογκρουπ έχουν ήδη βγάλει την «ετυμηγορία» τους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι: Ο ΣΕΒ, οι τραπεζίτες και τα υπόλοιπα τμήματα του κεφαλαίου, που τη χαιρέτισαν ως μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τα συμφέροντά τους.

Ολοι αυτοί σημειώνουν με έμφαση ότι «καθαρίζει» πλέον ο διάδρομος για την ανάκαμψη και ταυτόχρονα εμπεδώνονται η εργασιακή ζούγκλα και όλα τα υπόλοιπα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, που τονώνουν την «εμπιστοσύνη» των καπιταλιστικών ομίλων για επενδύσεις.

Στην εκτίμηση αυτή δεν διαφωνεί κανένα από τα αστικά κόμματα, όσο κι αν εκφράζουν ενστάσεις για πλευρές των χειρισμών που έκανε η κυβέρνηση στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Πάνω στο κοινό έδαφος των «εθνικών στόχων» για το κεφάλαιο, καβγαδίζουν και διαφωνούν για επιμέρους ζητήματα, που συμβάλλουν στη χάραξη πλαστών διαχωριστικών γραμμών, αποπροσανατολίζουν και εγκλωβίζουν το λαό.

Για παράδειγμα, προκειμένου να συντηρήσει το βασικό της επιχείρημα, ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε με επάρκεια και ότι η ίδια θα έκανε αποτελεσματικότερα τη δουλειά, η ΝΔ αξιοποιεί τις δηλώσεις Βέμπερ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, περί «αναξιοπιστίας» και «αναποτελεσματικότητας», με την κυβέρνηση να αντιπαραθέτει τις δηλώσεις Γιούνκερ, για το πόσα πολλά έχουν γίνει επί των ημερών της, προς όφελος βέβαια του κεφαλαίου.

Παρουσιάζει, δηλαδή, τα εύσημα των εταίρων της ως «πιστοποιητικό αξιοπιστίας», αποτελεσματικότητας και προσήλωσης στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, με τη ΝΔ να κόπτεται ότι η ίδια θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα! Αυτός είναι ο καβγάς τους στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ αυτό που βρίσκει να καταλογίσει στην κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα και ότι επεδίωξε τη συναίνεση και τη συνεννόηση μετά από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, με την κυβέρνηση να απαντά ότι το δικό της σχέδιο, που ήδη εφαρμόζει, είναι αυτό που θα βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια.

Η ουσία είναι ότι το κλείσιμο της «αξιολόγησης» ήταν κοινός στόχος όλων, ακριβώς επειδή ήταν στόχος του κεφαλαίου. Και η αποδοχή αυτού του στόχου σημαίνει συμφωνία στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με μνημόνια διαρκείας για το λαό και συνεχή αντεργατικά μέτρα.

Οι τσακωμοί, οι ατάκες, η συζήτηση για τα «αποτελεσματικά μείγματα διαχείρισης» και τα σενάρια για το χρέος είναι το δέντρο πίσω από το οποίο πάνε να κρύψουν το δάσος των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, της οργάνωσης της οικονομίας με κριτήριο το κέρδος των λίγων από την εκμετάλλευση των πολλών. Θέλουν να κρύψουν ότι το κυνήγι αυτού του κέρδους είναι ασυμβίβαστο με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες.

Ακριβώς αυτά τα ζητήματα είναι που πρέπει να μπουν στο επίκεντρο της συζήτησης και της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ο λαός να διαβάσει πίσω από τις «γραμμές» και τον κουρνιαχτό που σηκώνουν με κάθε ευκαιρία τα κόμματα και οι δυνάμεις του κεφαλαίου. Να δώσει οργανωμένα και συντεταγμένα τη μάχη για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, μέχρι να ανατρέψει την εξουσία του.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η λύση βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η ελπίδα, το κίνημα, η κοινωνική συμμαχία

Το εργοστάσιο της ΕΒΓΑ επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, όπου μίλησε σε συγκέντρωση των εργατών και συναντήθηκε με το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου.


ΣΕΛ.  6   -   7


ΚΚΕ
Ερώτηση για τα πρόστιμα σε «ανασφάλιστα» οχήματα

ΣΕΛ.  8
ΠΑΜΕ
Μεθαύριο Σάββατο η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

ΣΕΛ.  14
Πρεμιέρα στους κινηματογράφους κάνει σήμερα το ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ

ΣΕΛ.  21
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Αντίστροφη μέτρηση για την κινητοποίηση κατά της ανεργίας

ΣΕΛ.  16
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναζήτηση συμβιβασμού για ένα «νέο σύστημα ασφάλειας»

ΣΕΛ.  18


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org