Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
9ο ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
23 - 25 Ιούνη στο Ιμενρόιτ της Βαυαρίας στη Γερμανία

Από τις εκδηλώσεις του περσινού Διημέρου στη Γερμανία
Από τις εκδηλώσεις του περσινού Διημέρου στη Γερμανία
Ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής 23 Ιούνη και θα διαρκέσει έως το μεσημέρι της Κυριακής 25 Ιούνη το 9ο Διήμερο των Οργανώσεων της ΚΝΕ στο Εξωτερικό. Το Διήμερο θα πραγματοποιηθεί στο Ιμενρόιτ της Βαυαρίας στη Γερμανία και εντάσσεται στη φεστιβαλική δραστηριότητα της ΚΝΕ για το 43ο Φεστιβάλ της, με σύνθημα «100 χρόνια απ' τον Οκτώβρη που συγκλόνισε τον κόσμο - "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς"».

Στο πρόγραμμα του φετινού Διημέρου ξεχωρίζουν πολιτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν την παρουσίαση της Πολιτικής Απόφασης του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ. Επίσης, θα γίνουν συζητήσεις για τη θέση του ΚΚΕ για το σχολείο και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και βιβλιοπαρουσιάσεις της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις! Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!» και του βιβλίου του Βόλφγκανγκ Ρούγκε «Η Επανάσταση του Νοέμβρη 1918 στη Γερμανία», συνοδευόμενη από προβολή βίντεο που ετοίμασαν τα μέλη της ΚΝΕ στην περιοχή, για την επίδραση της Οχτωβριανής Επανάστασης στη Βαυαρία με την ίδρυση της Δημοκρατίας των Εργοστασιακών Συμβουλίων και γενικότερα στη Γερμανία. Ακόμη, θα προβληθούν - το κλασικό έπος - η ταινία του Σ. Αϊζενστάιν «Ο Οκτώβρης», αλλά και η ταινία «Σνόουντεν» που προβλήθηκε πρόσφατα στους κινηματογράφους και μπορεί να προβληματίσει για το ζήτημα της παρακολούθησης στο διαδίκτυο, ενώ θα γίνει και συζήτηση με αφορμή το σχετικό άρθρο του «Οδηγητή» του Ιούνη για την ταινία.

Το πρόγραμμα του Διημέρου περιλαμβάνει ακόμα δύο μεγάλες συναυλίες - γλέντια το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου, με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια από μουσικά σχήματα Ελλήνων μεταναστών, αλλά και πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες (τουρνουά ποδοσφαίρου, βόλεϊ, πινγκ πονγκ και σκάκι), όπως και πλούσιο πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ που θα κατασκηνώσουν μαζί της έχοντας το δικό τους χώρο. Στο χώρο του Διημέρου θα λειτουργεί επίσης βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και θα γίνονται ξεναγήσεις στην έκθεση για τα 100 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πολιτική συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου, όπου θα χαιρετίσει και εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ), καθώς έχει προσκληθεί από την ΚΝΕ και θα συμμετάσχει στο Διήμερο πολυμελής αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Νεολαίας του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP).

Την Κυριακή το μεσημέρι, οι κατασκηνωτές θα επισκεφτούν την πόλη της Νυρεμβέργης και θα διεξαχθεί ιστορικός περίπατος στα δικαστήρια όπου έγιναν οι δίκες των ναζί εγκληματιών μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1945-1946).

Συνεχίζεται το όμορφο ταξίδι!

Το Διήμερο των Οργανώσεων Εξωτερικού αποτελεί εδώ και 9 χρόνια σταθμό στη δράση της ΚΝΕ στο εξωτερικό και χρόνο με το χρόνο αναβαθμίζεται, εξαιτίας της σκληρής εθελοντικής δουλειάς και με το μεράκι των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Είναι το Διήμερο που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2009 στη χιονισμένη Τρίερ, στο σπίτι του Καρλ Μαρξ, και από τότε αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες εργαζόμενους και νέους Ελληνες και μη, που ζουν στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, και ταξίδεψε σε πολλές πόλεις, όπως το Βερολίνο, την Ερφούρτη, το Μόναχο, τη Δρέσδη και το Κρέφελντ. Τίμησε με τις εκδηλώσεις του ηγέτες του διεθνούς επαναστατικού κινήματος όπως ο Καρλ Μαρξ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Ερνστ Τέλμαν και σημαντικές στιγμές της ταξικής πάλης στη Γερμανία, όπως η επανάσταση του 1918 και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Ενα από τα πιο ιδιαίτερα Διήμερα ήταν αυτό που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο προς τιμήν του κομμουνιστή ηγέτη Νίκου Ζαχαριάδη, Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που βγήκε αλύγιστος από τα κολαστήρια του Νταχάου, όπως επίσης και το περσινό Διήμερο που ήταν αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ