Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2017 - αριθ. φύλλου: 12753

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Την Κυριακή η κινητοποίηση για την ανεργία στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Τα οξυμένα προβλήματα και οι πρωτοβουλίες του δήμου συζητήθηκαν και στη συνάντηση που είχε ο Κ. Πελετίδης με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  15
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Χρειάζονται ριζικές αλλαγές και ανατροπές για να σταματήσει ο λαός να ματώνει

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα


ΣΕΛ.  7

Το Σάββατο η πανελλαδική διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο Θεσσαλονίκης

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 25 Ιούνη, θα γίνει συνάντηση Συνδικάτων και συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής

  • Με τη συμμετοχή 101 συνδικαλιστικών οργανώσεων από την Ελλάδα και Συνδικάτων γειτονικών χωρών, το ΠΑΜΕ μπαίνει στην τελική ευθεία για το Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, στις 24 και 25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.
  • Το Σάββατο, η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση θα γίνει στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και θα ακολουθήσει πορεία προς το στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση Συνδικάτων και συνδικαλιστών είναι προγραμματισμένη την επόμενη μέρα, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
  • Το διήμερο της αντιιμπεριαλιστικής δράσης στη Θεσσαλονίκη είναι κορύφωση μιας δίμηνης δραστηριότητας του ΠΑΜΕ, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εκμετάλλευση, όπως σημειώθηκε χτες, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Εκτελεστική Γραμματεία.

ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η επόμενη μέρα

Ανεξάρτητα από την κριτική που ασκούν σε ορισμένες πλευρές της συμφωνίας, τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» και τις προοπτικές που ανοίγονται για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ζητούν, ταυτόχρονα, από την κυβέρνηση να φανεί συνεπής στην υλοποίηση των «τομών» και των μεταρρυθμίσεων, που θα διασφαλίσουν τη «βελτίωση του επενδυτικού κλίματος» και θα φέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα, περιγράφοντας μάλιστα ένα κλίμα αυξημένου ενδιαφέροντος από μεγάλα επενδυτικά funds του εξωτερικού.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ, που χαρακτηρίζει «εξαιρετικά θετική εξέλιξη» την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», προσθέτοντας ότι «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής (...) χωρίς άλλες περιττές καθυστερήσεις».

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της Eurobank, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της τράπεζας, διέγνωσε ότι «το αποτέλεσμα της αξιολόγησης επιβραβεύεται από την αντίδραση των αγορών (...) μας δίνεται τώρα μια μοναδική ευκαιρία να οργανώσουμε μια αναπτυξιακή φυγή προς τα μπρος (...) Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».

Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ συνιστά «καθαρή λύση» για το κεφάλαιο. Για το λαό, όμως, η κυβέρνηση συνεχίζει και κλιμακώνει τη «βρώμικη δουλειά» σε βάρος του, διαιωνίζοντας τα αντιλαϊκά μνημόνια και μέτρα, αυτή τη φορά στο όνομα της «βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους και της δημιουργίας προϋποθέσεων για διατήρηση και βελτίωση των ρυθμών ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια.

Σκιαγραφώντας την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση μιλάει για «νίκη στα σημεία», που της επιτρέπει τώρα να επικεντρωθεί στη «μάχη της ανάπτυξης» και της «καθημερινότητας». Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ρίχνει όλο το «βαρύ πυροβολικό»: «Ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, αναπτυξιακή τράπεζα, κίνητρα, φοροαπαλλαγές και κάθε είδους διευκολύνσεις.

Αυτά κι άλλα πολλά έρχονται να «πατήσουν» στο έδαφος των προηγούμενων αντεργατικών - αντιλαϊκών ανατροπών, που βαθαίνουν συνολικά την εκμετάλλευση, ταυτόχρονα με το ξεδίπλωμα μιας «παρεμβατικής» - όπως τη χαρακτηρίζουν - εξωτερικής πολιτικής, που διαμορφώνει καλύτερους όρους και ευκαιρίες κερδοφόρας δράσης για το κεφάλαιο, μπλέκοντας το λαό σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Αλλά και σε ό,τι αφορά την «καθημερινότητα», η κοροϊδία είναι προκλητική, αφού για την πλειοψηφία του λαού αυτή καθορίζεται από τα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία όχι μόνο δεν αναιρούνται με τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, αλλά προστίθενται και άλλα.

Από την αποτίμηση της συμφωνίας που κάνουν τα αστικά επιτελεία δεν λείπουν και οι παραινέσεις για μεγαλύτερη συναίνεση στο στόχο της ανάκαμψης και της γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας. «Η χώρα χρειάζεται κάποιου είδους εθνική συνεννόηση για να τα καταφέρει (...) Η κεντρική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, απ' αυτήν θα εξαρτηθεί εάν θα αξιοποιηθεί η νέα ευκαιρία ή θα πάει στράφι», σημειωνόταν τις προηγούμενες μέρες στην αρθρογραφία μεγάλου συγκροτήματος.

Θέλουν το λαό χειροκροτητή και συμμέτοχο στην υλοποίηση της πολιτικής που τον εξοντώνει. Του λένε να ξεχάσει όσα του αφαίρεσαν την περίοδο της κρίσης, να μη διεκδικεί ανάκτηση των απωλειών, πόσο μάλλον τις σύγχρονες ανάγκες του, σε μια εποχή που αυτές διευρύνονται και θα μπορούσαν ολόπλευρα να ικανοποιηθούν, αν έφευγε από τη μέση το καπιταλιστικό κέρδος, ως κριτήριο οργάνωσης της παραγωγής. Αν τα κλειδιά της εξουσίας και της οικονομίας βρίσκονταν στα χέρια των εργαζομένων, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις.

Γι' αυτόν τον στόχο, που ανοίγει το δρόμο για την πραγματική λαϊκή ευημερία, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα αξίζει να κάνουν κάθε θυσία, δίνοντας όλες τις δυνάμεις τους για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, που θα παλεύει για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, με στόχο να ανατρέψει την εξουσία του.


ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Κλιμακώνουν με απεργία τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Καταλήψεις αμαξοστασίων, συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, ενάντια στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης

  • Αμεση αγωνιστική απάντηση δίνουν από χτες οι συμβασιούχοι των δήμων στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει «αντισυνταγματική» την παράταση των συμβάσεων και την πληρωμή μισθών.
  • Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου, προετοιμάζοντας την απεργία μεθαύριο, Πέμπτη, 22 Ιούνη.
  • Αμεση νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση, για να πληρωθούν και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, ζητάνε οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι.

ΣΕΛ.  10  -  11


ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Απεργία την Πέμπτη για την υπογραφή ΣΣΕ

ΣΕΛ.  9
ΠΑΜΕ
Ανακοίνωση για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων

ΣΕΛ.  12   -   13
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΜΠ. ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ
Ευκαιρίες και «αγκάθια» για επιχειρηματικές συνέργειες

ΣΕΛ.  5
ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανεπιθύμητοι οι ΝΑΤΟικοί που επιστρέφουν από τη «Noble Jump»

ΣΕΛ.  4


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org