Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Εργαλείο» και οι Περιφέρειες για την προώθηση της αντιαγροτικής πολιτικής

Την ένταξη και των Περιφερειών στα εργαλεία του αστικού κράτους για την προώθηση της αντιαγροτικής πολιτικής, την ενίσχυση των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, προδιέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, την περασμένη Τετάρτη, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής σχετικά με την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 στην Περιφέρεια.

Ο υπουργός ήταν εξαιρετικά σαφής όσον αφορά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Τα μέτρα που έχουν προκηρυχθεί» για την περιφέρεια, σημείωσε, «έχουν ένα ύψος 1,65 με 1,7 δισ. ευρώ. Ο λογαριασμός που έχουμε κάνει και οι προετοιμασίες που κάνουμε, είναι φτάνοντας στο τέλος της χρονιάς, να έχουμε πλησιάσει τα 3 δισ.». Μπαίνοντας στην ουσία του θέματος, ξεκαθάρισε: «Δεν θα πρέπει να μπούμε σε μια λογική να απορροφήσουμε όσο γίνεται τα συγκεκριμένα χρήματα, μη επιδεικνύοντας αυτό που έχει ανάγκη ο χώρος, δηλαδή, να απορροφηθούν σε συγκεκριμένες επενδυτικές δραστηριότητες», όπως είναι για παράδειγμα η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων στη μεταποίηση, η οποία δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τους μικρομεσαίους αγρότες. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι για να ενταχθεί ένας αγρότης σε αυτές τις ενισχύσεις, πρέπει να έχει κεφάλαιο 600.000 ευρώ... Σημείωσε, επίσης, ότι θα δοθεί βάρος στη βιολογική καλλιέργεια, που και εκεί δραστηριοποιούνται κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ είπε και μια κουβέντα για την ενίσχυση νέων αγροτών.

Συνολικά, σύμφωνα με τον υπουργό, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την Περιφέρεια ανέρχεται στα 4,7 δισ. ευρώ.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

«Μπαίνουν και οι Περιφέρειες στο στόχο υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γίνονται "εργαλεία" για την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής στο πλαίσιο της στρατηγικής ΕΕ 2020», ήταν η απάντηση από τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Μωραΐτη. Πρόσθεσε ότι αυτό που προπαγανδίζει η κυβέρνηση είναι «η επιτάχυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής» και γι' αυτό τα όσα «ανέφερε σήμερα εδώ, ο υπουργός, αφορούν κατά βάση τη χρηματοδότηση καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και όχι μικρομεσαίους αγρότες».

Οσον αφορά το πρόγραμμα για τη βιολογική γεωργία, τόνισε ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί ούτε το 10% από τους αγρότες που έχουν κάνει αιτήσεις, αφού «θα μπουν μόνο όσοι έχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε περιοχές NATURA». Αλλωστε, σημείωσε ότι όσοι έχουν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα παραμένουν απλήρωτοι για 3 και 4 χρόνια.

Τόνισε πως οι φτωχοί αγρότες έχουν συμφέρον από τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών εκμεταλλεύσεων, με χαμηλό κόστος παραγωγής, με κρατική επιστημονική και τεχνική στήριξη για την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, με εξασφαλισμένη πώληση, αλλά, όπως υπογράμμισε, αυτό απαιτεί οργάνωση της πάλης για την εργατική - λαϊκή εξουσία, με κεντρικό σχεδιασμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ