Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδία...

Διαβάζουμε στην «Αυγή» μια πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ: «Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση λειτουργούσε περισσότερο ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και διαρκούς διαπραγμάτευσης. Οπως όλα δείχνουν, η επόμενη περίοδος, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας, θα είναι μια κυβέρνηση επιστροφής στην κανονικότητα. Είναι η ώρα να τεθούν στο επίκεντρο η καθημερινότητα του πολίτη, οι ουσιαστικές και δομικές παρεμβάσεις για το χτίσιμο του κοινωνικού κράτους και οι μεγάλες πολιτικές και δομικές παρεμβάσεις στους κρίσιμους τομείς που αφορούν τους πολίτες: την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, τον δημόσιο τομέα και τη δημιουργία ενιαίων κανόνων στον ιδιωτικό τομέα, όπου μέχρι τώρα κυριαρχούσαν η διαπλοκή και το πελατειακό σύστημα».

... χωρίς όρια

Η τελευταία διετία - όπως και τα χρόνια πριν απ' αυτήν - ήταν πάνω απ' όλα περίοδος εντατικής νομοθέτησης αντιλαϊκών μέτρων, με πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, που αναγνωρίζεται και εκτιμάται δεόντως από τους συμμάχους της και το κεφάλαιο. Τα μέτρα αυτά είναι που πρόσθεσαν νέα βάρη στην καθημερινότητα του λαού, στην οποία υποτίθεται ότι σκοπεύει τώρα να στραφεί η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ. Για παράδειγμα, προαναγγέλλονται φιλολαϊκές τάχα παρεμβάσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, όταν με τους προηγούμενους νόμους της η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα για τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κοροϊδέψει το λαό και να παρουσιάσει ότι η συμφωνία είναι προς όφελός του, δεν έχει όρια. Και σίγουρα, δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Υπάρχει λύση

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί επίμονα να καλλιεργήσει προσδοκίες στους χιλιάδες συμβασιούχους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, λέγοντας ότι «πρέπει να εξετάσουμε ποιες από τις συμβάσεις θα έπρεπε να είναι αορίστου χρόνου». Αοριστολογίες όπως αυτή απέναντι στο δίκαιο αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για όλους, ισοδυναμούν με συντήρηση του καθεστώτος πολιτικής και εργασιακής ομηρίας χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Ο,τι έκαναν, δηλαδή, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ακόμα όμως και η αόριστη υπόσχεση ότι «θα εξετάσουμε ποιες από τις συμβάσεις μπορούν να γίνουν αορίστου», υποκρύπτει μια μεγάλη παγίδα, καθώς η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προσδιορίζει τα κριτήρια. Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία και τις προχτεσινές αναφορές του Π. Σκουρλέτη στο Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, μπορεί βάσιμα να συμπεράνει κανείς ότι διαμορφώνουν κριτήρια αποκλεισμού της συντριπτικής πλειοψηφίας των σημερινών συμβασιούχων. Μάλιστα, ερωτώμενη για το ποια λύση σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ολγα Γεροβασίλη, απάντησε ότι «θα την ανακοινώσουμε όταν θα τη βρούμε»! Ας αφήσει τις υπεκφυγές και την κοροϊδία η κυβέρνηση. Λύση υπάρχει και είναι η πρόταση νόμου που συνέταξαν οι Επιτροπές Αγώνα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Ας τη φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή κι ας την ψηφίσει...

Λιβανιστηρίου συνέχεια στην ΕΡΤ

Οχι ένας, όχι δύο, αλλά τρεις και τέσσερις δημοσιογράφοι, αναλυτές και λοιποί παπαγάλοι παρήλασαν χτες σε μόλις δύο ώρες από την πρωινή ενημερωτική ζώνη της ΕΡΤ. Ο δε ένας «δημοσιογράφος» ήταν ο κ. Χριστοφορίδης, που αναδείχτηκε από το «αντιμνημονιακό Χωνί» και τώρα στελεχώνει υπουργικά γραφεία. Και πώς - ω του θαύματος! - ο ένας μετά τον άλλο χαιρέτιζαν τη νέα συμφωνία τσακίσματος του λαού στο Εurogroup! Μονιμοποίηση των ματωμένων πλεονασμάτων προβλέπει η συμφωνία - ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους μάς λέγανε... Μεγαλύτερο πακέτο μέτρων που έχει έως τώρα ψηφιστεί σημειώνει το Εurogroup - ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση μάς λέγανε... Περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και τσάκισμα δικαιωμάτων τα «ανταλλάγματα» της βάρβαρης συμφωνίας - πήραμε τη δόση, δεν χρεοκοπούμε και βγαίνουμε στις αγορές μάς λέγανε... Καλό το λιβανιστήρι, κύριοι, κατανοούμε τον καταμερισμό σας στην προώθηση της κυβερνητικής κοροϊδίας σε βάρος του λαού, αλλά το πολύ το «Κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς» (όχι προφανώς ο αρμόδιος υπουργός)! Ας κρατήσετε και λίγο τα προσχήματα, γιατί μόνο τη χλεύη και απαξίωση του κόσμου θα συναντάτε από δω και μπρος...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1913 Ξεσπά ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος, καθώς οι Βούλγαροι επιτίθενται αιφνιδιαστικά εναντίον των πρώην συμμάχων τους, των Σέρβων και των Ελλήνων. Στον πόλεμο μπήκαν επίσης η Ρουμανία, καθώς και η Οθωμανική Αυτοκρατορία (εναντίον της οποίας διεξήχθη ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος). Ο πόλεμος έληξε στις 10/8/1913 με ήττα της Βουλγαρίας.

1924 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (17/6 - 8/7/1924), το πρώτο που πραγματοποιήθηκε χωρίς τον Λένιν, ο οποίος δεν ήταν πια στη ζωή. Στο Συνέδριο αυτό, η ΚΔ χάραξε τα καθήκοντα των Κομμουνιστικών Κομμάτων στις νέες συνθήκες της προσωρινής υποχώρησης του επαναστατικού κινήματος. Επίσης, έθεσε ως κύριο καθήκον την ανάπτυξη των ΚΚ σε οργανωτικά και ιδεολογικά ισχυρά μαζικά κόμματα, ικανά να καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικά την πάλη των μαζών στις χώρες τους. Με άλλα λόγια, το 5ο Συνέδριο της ΚΔ έβαλε ως κύριο καθήκον τη μετατροπή των ΚΚ σε μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα. Το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του ΚΚΕ (1924) ενέκρινε ομόφωνα τις αποφάσεις του 5ου Συνεδρίου της ΚΔ, ενώ αποδέχθηκε και τους «21 όρους» εισδοχής στη Διεθνή.

1943 Με την καθοδήγηση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, οργανώνεται και πραγματοποιείται η απόδραση των εξορίστων του Αϊ Στράτη, που κρατούνταν εκεί από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας. Οι 62 κομμουνιστές κρατούμενοι του νησιού αποβιβάστηκαν στις 18 του μήνα στις ακτές της Χαλκιδικής και από εκεί έφυγαν σε διάφορες κομματικές αποστολές, κυρίως για την ενίσχυση των αντάρτικων σωμάτων του ΕΛΑΣ. Οι περισσότεροι από αυτούς θα δώσουν τη ζωή τους στις μάχες.

1946 Εκατοντάδες επιτροπές σωματείων, συνοικιών και οργανώσεων της πρωτεύουσας κατεβαίνουν στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο Γ' Ψήφισμα («Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημόσιαν τάξιν και ασφάλειαν»). Η αστυνομία επιτίθεται, τραυματίζει 50 και συλλαμβάνει 100. Τελικά η Βουλή ψηφίζει το εν λόγω Ψήφισμα. Την αμέσως επόμενη μέρα, η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας.

1953 Ξεσπούν στο Βερολίνο και μια σειρά άλλες πόλεις της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας μια σειρά απεργίες και διαδηλώσεις δυσαρέσκειας για τις αυξήσεις που ορίστηκαν σε πολλά προϊόντα, στα εισιτήρια των τρένων κ.α. Παρά τις προσπάθειες των εγχώριων και ξένων καπιταλιστικών δυνάμεων, των μυστικών υπηρεσιών, των υπολειμμάτων των ναζί κ.ά. αντεπαναστατικών παραγόντων, οι εκδηλώσεις αυτές δεν κατάφεραν να μετεξελιχθούν σε γενική απεργία και - ουσιαστικά - απόπειρα ανατροπής της λαϊκής εξουσίας. Πολλοί από τους εργαζόμενους έπαψαν να συμμετέχουν στις εν λόγω κινητοποιήσεις, όπου δολοφονούνταν κομμουνιστές, καταστρέφονταν γραφεία και υπηρεσίες κ.ο.κ. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά όταν σε λιγότερο από 24 ώρες άρχισαν να συγκροτούνται ένοπλα εργατικά τμήματα σε κάθε εργοστάσιο και να κινητοποιείται ο Κόκκινος Στρατός. Η αντεπανάσταση είχε αποτύχει.

1955 Οκτώ μαχητές του ΔΣΕ αποδρούν από την Ικαρία με καΐκι με προορισμό την Αλβανία. Πρόκειται για τους Γιάννη Τσερμέγκα, Στρατή Τσαμπή, Στέφανο Παπαγεωργάκη, Αντώνη Καλαμπόγια, Φίλιππο Μαυρίκη, Χαράλαμπο Γκότζιο, Κώστα Λίτσα και Μήτσο Μπάφα.

1982 Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ «αυτοκρατορία του κακού».

1991 Η Βουλή της Νότιας Αφρικής, στην οποία πλειοψηφούν οι λευκοί, ψηφίζει τη λήξη του φυλετικού διαχωρισμού, καταργώντας το καθεστώς του Απαρτχάιντ που ίσχυε από το 1950.

2009 Πεθαίνει ο Γερμανοβρετανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Ραλφ Ντάρεντορφ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org