Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1913 Ξεσπά ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος, καθώς οι Βούλγαροι επιτίθενται αιφνιδιαστικά εναντίον των πρώην συμμάχων τους, των Σέρβων και των Ελλήνων. Στον πόλεμο μπήκαν επίσης η Ρουμανία, καθώς και η Οθωμανική Αυτοκρατορία (εναντίον της οποίας διεξήχθη ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος). Ο πόλεμος έληξε στις 10/8/1913 με ήττα της Βουλγαρίας.

1924 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (17/6 - 8/7/1924), το πρώτο που πραγματοποιήθηκε χωρίς τον Λένιν, ο οποίος δεν ήταν πια στη ζωή. Στο Συνέδριο αυτό, η ΚΔ χάραξε τα καθήκοντα των Κομμουνιστικών Κομμάτων στις νέες συνθήκες της προσωρινής υποχώρησης του επαναστατικού κινήματος. Επίσης, έθεσε ως κύριο καθήκον την ανάπτυξη των ΚΚ σε οργανωτικά και ιδεολογικά ισχυρά μαζικά κόμματα, ικανά να καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικά την πάλη των μαζών στις χώρες τους. Με άλλα λόγια, το 5ο Συνέδριο της ΚΔ έβαλε ως κύριο καθήκον τη μετατροπή των ΚΚ σε μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα. Το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του ΚΚΕ (1924) ενέκρινε ομόφωνα τις αποφάσεις του 5ου Συνεδρίου της ΚΔ, ενώ αποδέχθηκε και τους «21 όρους» εισδοχής στη Διεθνή.

1943 Με την καθοδήγηση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, οργανώνεται και πραγματοποιείται η απόδραση των εξορίστων του Αϊ Στράτη, που κρατούνταν εκεί από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας. Οι 62 κομμουνιστές κρατούμενοι του νησιού αποβιβάστηκαν στις 18 του μήνα στις ακτές της Χαλκιδικής και από εκεί έφυγαν σε διάφορες κομματικές αποστολές, κυρίως για την ενίσχυση των αντάρτικων σωμάτων του ΕΛΑΣ. Οι περισσότεροι από αυτούς θα δώσουν τη ζωή τους στις μάχες.

1946 Εκατοντάδες επιτροπές σωματείων, συνοικιών και οργανώσεων της πρωτεύουσας κατεβαίνουν στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο Γ' Ψήφισμα («Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημόσιαν τάξιν και ασφάλειαν»). Η αστυνομία επιτίθεται, τραυματίζει 50 και συλλαμβάνει 100. Τελικά η Βουλή ψηφίζει το εν λόγω Ψήφισμα. Την αμέσως επόμενη μέρα, η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας.

1953 Ξεσπούν στο Βερολίνο και μια σειρά άλλες πόλεις της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας μια σειρά απεργίες και διαδηλώσεις δυσαρέσκειας για τις αυξήσεις που ορίστηκαν σε πολλά προϊόντα, στα εισιτήρια των τρένων κ.α. Παρά τις προσπάθειες των εγχώριων και ξένων καπιταλιστικών δυνάμεων, των μυστικών υπηρεσιών, των υπολειμμάτων των ναζί κ.ά. αντεπαναστατικών παραγόντων, οι εκδηλώσεις αυτές δεν κατάφεραν να μετεξελιχθούν σε γενική απεργία και - ουσιαστικά - απόπειρα ανατροπής της λαϊκής εξουσίας. Πολλοί από τους εργαζόμενους έπαψαν να συμμετέχουν στις εν λόγω κινητοποιήσεις, όπου δολοφονούνταν κομμουνιστές, καταστρέφονταν γραφεία και υπηρεσίες κ.ο.κ. Η κατάσταση άλλαξε ριζικά όταν σε λιγότερο από 24 ώρες άρχισαν να συγκροτούνται ένοπλα εργατικά τμήματα σε κάθε εργοστάσιο και να κινητοποιείται ο Κόκκινος Στρατός. Η αντεπανάσταση είχε αποτύχει.

1955 Οκτώ μαχητές του ΔΣΕ αποδρούν από την Ικαρία με καΐκι με προορισμό την Αλβανία. Πρόκειται για τους Γιάννη Τσερμέγκα, Στρατή Τσαμπή, Στέφανο Παπαγεωργάκη, Αντώνη Καλαμπόγια, Φίλιππο Μαυρίκη, Χαράλαμπο Γκότζιο, Κώστα Λίτσα και Μήτσο Μπάφα.

1982 Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν χαρακτηρίζει την ΕΣΣΔ «αυτοκρατορία του κακού».

1991 Η Βουλή της Νότιας Αφρικής, στην οποία πλειοψηφούν οι λευκοί, ψηφίζει τη λήξη του φυλετικού διαχωρισμού, καταργώντας το καθεστώς του Απαρτχάιντ που ίσχυε από το 1950.

2009 Πεθαίνει ο Γερμανοβρετανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Ραλφ Ντάρεντορφ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ