Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2017 - αριθ. φύλλου: 12750

ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Εντατικές προετοιμασίες για τη μεγάλη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 24/6 η πανελλαδική διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο


ΣΕΛ.  8
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
«Σταθερότητα» για τα μονοπώλια και «ασφάλεια» για τα κέρδη τους

«Κρίκος» για τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου η εμβάθυνση των περιφερειακών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών


ΣΕΛ.  5

Συμφωνία - οδηγός για κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό

Στη βάση των ψηφισμένων αντιλαϊκών μέτρων, το χτεσινό Γιούρογκρουπ επικύρωσε την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» και έβαλε τις βάσεις για τον επόμενο γύρο της επίθεσης, στο όνομα της διευθέτησης του χρέους

  • Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εκφράζουν ικανοποίηση για τις νέες περικοπές στις συντάξεις και την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου, πάνω στα οποία βασίστηκε η ολοκλήρωση της συμφωνίας.
  • Για την αγορά εργασίας, η απόφαση του Γιούρογκρουπ πιστοποιεί τη διαιώνιση της εργασιακής ζούγκλας, χαιρετίζοντας «την υιοθετημένη νομοθεσία που διασφαλίζει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ευθυγραμμίζει τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ».
  • Η συμφωνία προβλέπει ακόμα την πλήρη εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, με έμφαση στην παραπέρα «απελευθέρωση» τομέων της οικονομίας.
  • Το Γιούρογκρουπ προαναγγέλλει «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα που θα πληρώνει ο λαός τουλάχιστον μέχρι το 2060! Στον αντίποδα, «προικοδοτεί» το κεφάλαιο με επιπλέον κονδύλια και νέα «αναπτυξιακά» εργαλεία.

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνα «σχήματα»

Είναι κοινό μυστικό πως στην «καρδιά» σχημάτων και «λυκοφιλιών», όπως η Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, δεν βρίσκεται τίποτα περισσότερο από την προσπάθεια των αστικών τάξεων να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στο μοίρασμα του ενεργειακού (και όχι μόνο) πλούτου που εξελίσσεται στην περιοχή ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Κίνα, η Ρωσία.

Ιδιαίτερο ζήλο σε αυτήν την κατεύθυνση δείχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που, με «ατού» τη γεωστρατηγική θέση της χώρας αλλά και τη συμμετοχή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, «τρέχει» το στρατηγικό στόχο της αστικής τάξης, τον οποίο περιέγραψε ξανά προ ημερών ο πρωθυπουργός, «να αναδειχθεί η Ελλάδα παγκόσμιος κόμβος εμπορίου, μεταφορών, Ενέργειας, τουρισμού, για την ευρύτερη περιοχή».

Ο στόχος αυτός συνδέεται και «πατάει» πάνω στα σχέδια των ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή, γεγονός που αποτυπώνεται, άλλωστε, στο «ενδιαφέρον για τη "διαγώνιο" Ελλάδος - Ισραήλ», όπως έλεγε πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης. Ο ίδιος σημείωνε τη σημασία αυτών των «αξόνων» για την ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» στην περιοχή, βαφτίζοντας την Ελλάδα «προκεχωρημένο φυλάκιο απέναντι στην επιρροή της Ρωσίας στη ΝΑ Μεσόγειο». Από την άλλη, πολλά από τα σχέδια αυτά, όπως π.χ. ο αγωγός EastMed, έχουν την καταρχήν στήριξη της ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας «ενεργειακής απεξάρτησής» της από τη Ρωσία.

Είναι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί αναβαθμισμένους ρόλους στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή, με τα κυβερνητικά επιτελεία να κάνουν λόγο για ένα «νέο σχέδιο παρεμβατικής πολιτικής, με στόχο την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας» και την «ασφάλεια» των επιχειρηματικών σχεδίων.

Η «ασφάλεια» των επιχειρηματικών αυτών σχεδίων είναι που διαμορφώνει το πλαίσιο της βαθύτερης εμπλοκής και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για το λαό. Που δρομολογεί μια διχοτομική λύση για την Κύπρο, με τη μία ή την άλλη μορφή, προκειμένου να τρέξουν τα ενεργειακά σχέδια. Που διαμορφώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκδηλώνεται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Αυτό είναι το υπόβαθρο και της ενεργότερης εμπλοκής της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά και αμερικανικά πολεμικά σχέδια, με την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη για επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας και της μίσθωσης της βάσης της Σούδας, αναζητώντας μάλιστα σε αντάλλαγμα πέρα από το «χρίσμα» του «πυλώνα σταθερότητας» και επιπλέον στρατιωτικές δυνατότητες, ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να «προβάλλουν ισχύ» σε όλη τη ΝΑ Μεσόγειο, «από την Κρήτη έως το Σουέζ» όπως είπε τις προάλλες ο υπουργός Αμυνας.

Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμα φορά, ότι οι στόχοι του κεφαλαίου όπως και τα «σχήματα» και οι συμμαχίες που στήνει για την προώθησή τους δεν είναι μόνο «ξένοι» στις εργατικές και λαϊκές ανάγκες, αλλά ανοίγουν και επικίνδυνους δρόμους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.


Eurokinissi

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδήλωσαν μαζικά έξω από τη Βουλή

Με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία προς το Σύνταγμα, χιλιάδες συνταξιούχοι από την Αττική, αλλά και από τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο, που έφτασαν το πρωί με πούλμαν, διαδήλωσαν μαζικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει συντάξεις, μισθούς και δικαιώματα.


ΣΕΛ.  9


ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Σήμερα η συγκέντρωση για τη χωματερή της Φυλής

ΣΕΛ.  17
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ
Περίπου 50.000 παιδιά θα αποκλειστούν

ΣΕΛ.  17
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Εκατοντάδες σπίτια μη κατοικήσιμα

ΣΕΛ.  16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ATHENS LEDRA»
Σε ετοιμότητα για να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας

ΣΕΛ.  10

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ