Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επίσκεψη Αναστασιάδη στο Λίβανο

Από την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στο Λίβανο

Copyright 2017 The Associated

Από την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στο Λίβανο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΗΡΥΤΤΟΣ.--

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στον Λίβανο, σε μια περίοδο που σε όλη τη Μέση Ανατολή ξετυλίγεται ένα «κουβάρι» έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και διεργασιών, με πολλούς κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής.

Ο Κύπριος ηγέτης βρίσκεται στο Λίβανο από την Κυριακή και το πρόγραμμα περιείχε επαφές με την πολιτική, πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία της χώρας, με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, τις σχέσεις ΕΕ - Λιβάνου αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σήμερα, ο Ν. Αναστασιάδης αναμενόταν να μιλήσει σε επιχειρηματικό Φόρουμ που οργανώνουν τα Εμπορικά Επιμελητήρια των δύο χωρών.

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον πατριάρχη των Μαρωνιτών Μπεχάρα Μπούτρος Ράι, στη Βηρυτό, τον οποίο και διαβεβαίωσε πως είναι στόχος του τα μαρωνιτικά χωριά (που σήμερα είναι στα Κατεχόμενα) να υπαχθούν σε ελληνοκυπριακή διοίκηση.

«Συνεισφορέας ασφάλειας»

Την ίδια στιγμή, η κυπριακή αστική τάξη διαμηνύει την ετοιμότητά της να ενισχύσει τις συνεργασίες και στο πεδίο της «ασφάλειας», όπως επιβεβαιώνει και η κοινή στρατιωτική άσκηση που ξεκίνησε στο όρος Τροόδος με το Ισραήλ. Προσπερνώντας την κριτική για τη λειψή ενημέρωση σχετικά με την άσκηση, ο υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης επέλεξε χτες απλά να δηλώσει ότι τέτοιες ασκήσεις «αποσκοπούν σε μια ενισχυμένη αμυντική συνεργασία» και πως «κάποιες ασκήσεις ανακοινώνονται και κάποιες όχι», μετά από «συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών». Υποστήριξε ακόμα ότι «η Εθνική Φρουρά αναβαθμίζεται επιχειρησιακά μέσα από ανάλογες ασκήσεις και εκσυγχρονίζεται μέσα από μια διαδικασία επαγγελματοποίησης στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης. Ταυτόχρονα, μέσα από μια αναβάθμιση του ρόλου της συμβάλλει στο να αναβαθμίζεται συνεχώς ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή ως συνεισφορέα ασφάλειας σε μια ασταθή και ταραγμένη περιοχή».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έντονες συζητήσεις προκάλεσαν δηλώσεις του προτεινόμενου από την ΚΕ του ΑΚΕΛ ως υποψήφιου Προέδρου Μάικ Σπανού, μεγαλοεπιχειρηματία, ότι χρειάζεται περισσότερη αγορά και λιγότερο κράτος. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι «προτού πάμε στο έκτακτο Συνέδριο (σ.σ. που θα αποφασίσει πάνω στην πρόταση της ΚΕ) πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι αρχές πάνω στις οποίες θα στηρίξει την υποψηφιότητά του ο κ. Σπανός».

  • Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα μπροστά από τον αστυνομικό σταθμό που βρίσκεται στη βρετανική βάση στη Δεκέλεια. Η έκρηξη προκάλεσε τον τραυματισμό ενός αστυνομικού, ενώ πληροφορίες ελληνοκυπριακών ΜΜΕ εμφάνιζαν έναν μοτοσικλετιστή να ρίχνει τη βόμβα ενώ διερχόταν από το σημείο. Δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για τα κίνητρα του δράστη.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ