Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Διεργασίες για την επόμενη μέρα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Καθώς την Κυριακή ο β' γύρος των βουλευτικών εκλογών θα αποτυπώσει με σαφήνεια τη νέα σύνθεση της 577μελούς Εθνοσυνέλευσης, στη Γαλλία εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες με στόχο την υπεράσπιση της θέσης του ντόπιου κεφαλαίου. Ετσι, το κόμμα του νεοεκλεγέντος Προέδρου Εμ. Μακρόν, «Republique en Marche» (REM), εξακολουθεί να προσελκύει δυνάμεις που έχουν διακριθεί στην υπεράσπιση του κεφαλαίου, διεκδικώντας ρόλο νέου πόλου στον αστικό πολιτικό «χάρτη» της χώρας.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της πρώην υπουργού Περιβάλλοντος (και πρώην βασικού στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος - PS) Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που παραδέχτηκε ότι στον α' γύρο ψήφισε την υποψήφια του REM, Κριστίν Εντς, έναντι της υποψήφιας του PS, και τόνισε ότι «η εναλλαγή δεξιά/αριστερά δεν απαντά πλέον στα προβλήματα που τίθενται». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήδη βρίσκεται σε επαφή με μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και θα συνεχίσει «την κλιματική μάχη», θα θέσει τις «ικανότητές της στην υπηρεσία αυτής της μάχης και της κυβέρνησης».

Την ίδια στιγμή, στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας αναμένονται διάφορες ανακατατάξεις, με βάση και διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί, όπως τον πρώην υποψήφιο του PS για τις προεδρικές εκλογές, Μπενουά Αμόν (που αποκλείστηκε από τον α' γύρο των βουλευτικών). Ενόψει και των «κινήσεων» που θα ανακοινώσει αρχές Ιούλη για την «αναμόρφωση της αριστεράς», ο Αμόν ανακοίνωσε ότι στην περιφέρεια της Εσόν θα στηρίξει «χωρίς δισταγμό» την υποψήφια της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (FI) Φαρίντα Αμράνι, απέναντι στον μέχρι πρότινος συνοδοιπόρο του στο PS και πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς. Αλλωστε, ο Αμόν έχει συμπεριλάβει την FI στις δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ