Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εκλογές σε δήμους και νέες αντιλαϊκές συστάσεις

ΡΩΜΗ.--

Σε φόντο έντονων ενδοαστικών διεργασιών προετοιμάζονται τα επόμενα αντιλαϊκά βήματα στην Ιταλία, μετά και τη νέα έκθεση του ΔΝΤ, όπου εκτιμάται ότι οι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης το 2017 θα κυμανθούν στο 1,3% και την περίοδο 2018 - 2020 θα περιοριστούν στο 1%.

Ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, δήλωσε «ευχαριστημένος» αν και «όχι πλήρως ικανοποιημένος» για τις προβλέψεις για το 2017, σημειώνοντας ότι η στήριξη της ανάπτυξης πρέπει να βασιστεί πάνω στις πρόσφατες πρωτοβουλίες των (σημερινών) αρχών που περιέλαβαν και την αντεργατική μεταρρύθμιση «Jobs Act» (η οποία οδήγησε και σε νέα απελευθέρωση απολύσεων). Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει ότι βασικές προτεραιότητες πρέπει να είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της χώρας σε σχέση με τους εταίρους της, η αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος (εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για το ύψος των «κόκκινων» δανείων). Ακόμα, συστήνει νέες «παρεμβάσεις» στην αγορά εργασίας ώστε π.χ. οι μισθοί στην Ιταλία να μην αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από ό,τι η παραγωγικότητα.

Στο μεταξύ, την Κυριακή έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέων δημοτικών αρχών σε 25 πόλεις της Ιταλίας, όπου οι βασικές πολιτικές δυνάμεις συμμετείχαν μέσα από συνεργασίες διαφόρων ειδών. Αναλυτές κάνουν λόγο για σημαντικές απώλειες του ευρωσκεπτικιστικού «Κινήματος 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο (αποκλείστηκε από τον β' γύρο στα περισσότερα μεγάλα κέντρα), με τον ίδιο να σχολιάζει ότι αυταπατώνται όσοι εκτιμούν πως το κόμμα του βαίνει προς οριστική εξαφάνιση και να δηλώνει ότι «εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας».

Το κυβερνών PD (του οποίου ηγέτης αναδείχτηκε εκ νέου ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι) φέρεται να διατηρεί δυνάμεις σε αρκετές από τις συγκεκριμένες πόλεις, καθώς οι υποψήφιοι που στήριξε είχαν πολύ καλές επιδόσεις σε Παλέρμο, Πάρμα κ.α. Ακόμα, η «δεξιά» συνεργασία της «Φόρτσα Ιτάλια» και της «Λίγκας του Βορρά» επίσης εμφανίζεται ευχαριστημένη, δεδομένου του ότι σε Γένοβα, Βερόνα πάει στον επόμενο γύρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ