Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σφοδρές συγκρούσεις με επίκεντρο τη Ράκα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σκληρές μάχες μαίνονταν χτες ανάμεσα σε τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και Κούρδους και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) στη συνοικία Ας Σανάα, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Ράκα, μια βδομάδα μετά την έναρξη της επιχείρησης ανακατάληψης της πόλης (που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου»), σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας των SDF, Τζιχάν Αχμεντ, αναφέρθηκε στις μάχες, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές αντιστέκονται χρησιμοποιώντας νάρκες, αυτόχειρες βομβιστές και αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι μαχητές των δυνάμεων SDF έχουν έως τώρα καταφέρει να καταλάβουν μια συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης και άλλη μια στο δυτικό.

Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) απαίτησε να υπάρξει «καλύτερη πρόσβαση (...) στους δεκάδες χιλιάδες αμάχους, οι οποίοι έχουν απελπιστική ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια», καθώς υπολογίζει ότι οι πολίτες που χρειάζονται αρωγή στην επαρχία ανέρχονται σε 430.000.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι δυνάμεις του συριακού στρατού κατέλαβαν εννιά θέσεις και χωριά στο δυτικό τμήμα της Ράκα.

Τροφική δηλητηρίαση με εκατοντάδες θύματα στη Μοσούλη

Σαν να μην έφταναν οι κακουχίες από τον ξεριζωμό των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων από τη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, όπου είναι εδώ και μήνες σε εξέλιξη επιχείρηση του ιρακινού στρατού και του συνασπισμού των ΗΠΑ για ανακατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές, χτες αναφέρθηκε ότι το βράδυ της Δευτέρας δύο άνθρωποι πέθαναν και εκατοντάδες προσβλήθηκαν από τροφική δηλητηρίαση σε καταυλισμό προσφύγων ανατολικά της Μοσούλης και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής.

Ο καταυλισμός βρίσκεται στο Χάζερ, την οδική αρτηρία που συνδέει τη Μοσούλη με το Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν, και φιλοξενεί πλήθος εκτοπισμένων αμάχων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ