Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνάντηση Μακρόν - Πούτιν στο φόντο έντονων διεργασιών

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποδέχεται τον Ρώσο ομόλογό του
Ο Γάλλος Πρόεδρος υποδέχεται τον Ρώσο ομόλογό του
ΠΑΡΙΣΙ.--

Λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά και τη Σύνοδο του G7, που ανέδειξαν χαρακτηριστικά τις αντιθέσεις που δυναμώνουν ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, χτες, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχτηκε στη χώρα του τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και η συνάντηση έγινε στο παλάτι των Βερσαλιών και περίσσεψαν οι αναλύσεις περί «υποτίμησής» της, αφού δεν έγινε στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου θεωρείται η «επίσημη έδρα» του Γάλλου ηγέτη, φέρνει στην επιφάνεια τις εντεινόμενες διεργασίες σε διάφορα πεδία. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, την περασμένη Πέμπτη, ότι δεν είναι σίγουρο (πλέον) πως είναι κοινές οι θέσεις ΕΕ - ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.

Η υποδοχή του Πούτιν έγινε με επισημότητα και μια θερμή χειραψία πάνω στο κόκκινο χαλί, ενώ η προεδρική φρουρά απέδιδε τιμές. Από τη Σικελία (σ.σ. τη Σύνοδο του G7), πάντως, ο Μακρόν είχε σημειώσει ότι σχεδίαζε να έχει «έναν απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχω διάλογο».

Η επίσκεψη Πούτιν έγινε με αφορμή συμμετοχή σε έκθεση η οποία οργανώθηκε για την επέτειο της σύναψης διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και την επίσκεψη του τσάρου Πέτρου το 1717 στο Παρίσι.

Στη συνέντευξη που έδωσαν οι δύο Πρόεδροι μετά τη συνάντηση, σημείωσαν ότι έγινε μια ειλικρινής και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, με τον Μακρόν να δηλώνει ότι «καμία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς διάλογο με τη Ρωσία. Αυτό είναι που μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον». Ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές σε μια σειρά από θέματα, όπως η κατάσταση στη Συρία, στην Ουκρανία ή την Κορεατική Χερσόνησο, «αλλά ο διάλογος είναι πάντα απαραίτητος».

Για τη Συρία αναπαρήγαγε το πρόσχημα περί χρήσης χημικών όπλων από την κυβέρνηση του Μπ. Αλ Ασαντ, λέγοντας ότι «μια πολύ σαφής κόκκινη γραμμή πρέπει να υπάρχει: Η χρήση των χημικών όπλων, δεν έχει σημασία ποιος την κάνει, θα πρέπει να ακολουθείται από μια άμεση απάντηση». Και κατέληξε: «Τουλάχιστον για λογαριασμό της Γαλλίας ελπίζω ότι μπορούμε να ανταλλάξουμε χρήσιμες πληροφορίες και να συνεργαστούμε για την αξιολόγηση της κατάστασης επιτόπου». Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι θα συσταθεί μια κοινή επιτροπή των δύο χωρών που θα εξετάσει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους». Ανταλλαγή απόψεων υπήρξε και για την Ουκρανία, όπου συμφωνήθηκε ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες του Μινσκ και ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία).

Ο Μακρόν έθεσε και το θέμα της φερόμενης εμπλοκής της Ρωσίας στις γαλλικές εκλογές και της επίσκεψης της Μαρίν Λεπέν στη Μόσχα, με τον Πούτιν να απορρίπτει την κατηγορία και να σημειώνει ότι «συναντάμε όποιον μας ζητήσει συνάντηση».

Από τη δική του πλευρά, ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν πιο πραγματιστής εστιάζοντας στη διμερή οικονομική συνεργασία, σημειώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες 500 γαλλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, και βλέπουμε ότι υπάρχει διευρυμένο ενδιαφέρον».

Τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, η προεκλογική αντιπαράθεση ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στις 11 Ιούνη (ο β' γύρος στις 18/6) δυναμώνει. Το κόμμα του Μακρόν (La Republique en Marche! - REM) παραμένει πρώτο. Σε νέα δημοσκόπηση που έκανε το ινστιτούτο «Οντόξα» για το ραδιοφωνικό δίκτυο «Φρανς Ιντέρ» και το περιοδικό «Εξπρές», το REM παίρνει 29% στην πρόθεση ψήφου, το ευρωσκεπτικιστικό «Εθνικό Μέτωπο» (FN) 17%, το φιλελεύθερο κόμμα «Ρεπουμπλικάνοι» 15%, η «Ανυπότακτη Γαλλία», που διεκδικεί σοβαρό μερίδιο στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας, 14%. Το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας (PCF) συγκεντρώνει περίπου 2%. Σημειώνουμε ότι η συνεργασία του PCF με την «Ανυπότακτη Γαλλία» έχει βαλτώσει, παρότι τη στήριξε αναφανδόν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Το κόμμα του Μελανσόν απέρριψε τη συνέχισή της, στο φόντο διαύλων συνεργασίας με άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, παράλληλα όμως και με άλλα επιτελεία που θέλουν «αναστήλωση της αριστεράς». Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρώην υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του PS, Μπενουά Αμόν, ότι και αυτός «θα ηγηθεί προσπάθειας για αλλαγές στο χώρο της αριστεράς». Πρόκειται για προσπάθεια αναστήλωσης της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης που έχει υποστεί μεγάλη φθορά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ