Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μηνύματα για νέα κλιμάκωση του σκληρού παζαριού

Συνάντηση Ν. Κοτζιά - Ε. Α. Αϊντε χτες στην Αθήνα. Σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ θα βρεθεί στην Αγκυρα

Από τη χτεσινή συνάντηση στην Αθήνα

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στην Αθήνα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Εντονη παραμένει η ρευστότητα στο Κυπριακό, μετά τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ότι «παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σχετικά με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος» και ότι «χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πηγαινέλα».

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε την Παρασκευή ότι η προσπάθεια δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε την ανάγκη για «μια διαρκή σύνοδο» για να διασφαλιστεί «ένα νέο καθεστώς πραγμάτων που να μπορεί να λειτουργήσει, που να επιβιώσει, που να διασφαλίζει σταθερότητα, μέλλον και προοπτική σε όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους». Το Σαββατοκύριακο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είχε κοινή συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών - μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία), μεταφέροντας την εκτίμηση της Λευκωσίας για το πώς θα μπορέσει να συγκληθεί γρήγορα νέα Διάσκεψη στη Γενεύη.

Αϊντε - Κοτζιάς στην Αθήνα

Η ετοιμότητα όλων των αστικών επιτελείων για νέα κλιμάκωση του χοντρού παζαριού επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που είχαν, χτες, στην Αθήνα, ο Αϊντε και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς μετά από πρόσκληση του δεύτερου. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη δίωρη συζήτηση, ο Νίκος Κοτζιάς έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι χάρη στην επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης επιτεύχθηκε «το Κυπριακό να είναι μια ανοικτού τέλους διαπραγμάτευση». Την ίδια στιγμή, προσπάθησε να εμφανίσει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ειρηνοποιό δύναμη, ενώ είναι εκείνη που, εκπροσωπώντας επάξια τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, συμμετέχει σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας τη γεωπολιτική θέση της χώρας, για να διεκδικήσει μερτικό από τη μοιρασιά στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προβάλλει επίμονα και συνεργασίες νέου τύπου, όπως έκανε χτες και ο ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι στη θέση των συνθηκών του 1960 «μπορεί να υπάρξει ένα σύμφωνο φιλίας ανάμεσα στις χώρες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Κύπρου και για την προστασία της από τρίτους κινδύνους».

Αλλωστε, οι εξελίξεις στο Κυπριακό συνδέονται και με ευρύτερες αντιθέσεις και κόντρες, σε μια περιοχή τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας, όπου, καθόλου τυχαία, μεγαλώνει και η στρατιωτική παρουσία ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Από την πλευρά του, ο Αϊντε έκανε λόγο για «μία συνεχιζόμενη διαδικασία», που «δεν είναι εύκολη, αλλά δεν την εγκαταλείπουμε». Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «εποικοδομητική και πολύ χρήσιμη», υπογράμμισε ότι από τον περασμένο Γενάρη «έχουν υπάρξει περισσότερες σκέψεις» για τα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Είπε ακόμα ότι δε ζητά «από κανέναν να ασκήσει πίεση σε κανέναν», αλλά εκφράζει ανησυχία καθώς «η διαδικασία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα», εκφράζοντας τη «σθεναρή πεποίθησή» του ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας ούτε της Τουρκίας ή όποιου άλλου διεθνούς παίκτη η αποτυχία αυτής της διαδικασίας». Συμπλήρωσε πως «παρά το γεγονός ότι είναι μία διαδικασία που αφορά τους Κυπρίους, οι διεθνείς επιπτώσεις της μη λύσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν προφανώς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και γενικότερα την κατάσταση στη Μεσόγειο. Γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που η κατάσταση είναι δύσκολη σε αυτήν την περιοχή, όπου υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, ευκαιρίες που θα λειτουργήσουν καλύτερα στο πλαίσιο μιας επίλυσης». Εκτίμησε ακόμα ότι Ελλάδα και Τουρκία, παρά τις «διαφορετικές απόψεις σε μία σειρά θεμάτων», «θέλουν και οι δύο λύση στο Κυπριακό». Οι δύο χώρες «έχουν τον ίδιο στόχο, παρά τους διαφορετικούς τρόπους και παραμέτρους» και δική του δουλειά είναι να βρεθούν «σταδιακά σημεία σύγκλισης». «Στο κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας η απάντηση απαιτεί αλλαγή», τόνισε, λέγοντας ότι για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις και χρειάζεται νέα συνάντηση στη Γενεύη, όπου όλες οι πλευρές πρέπει να πάνε «καλά προετοιμασμένες».

Σήμερα, ο Αϊντε θα έχει επαφές στην Αγκυρα με την τουρκική κυβέρνηση.

Πάντως, είναι σαφές πως η έκβαση των προσπαθειών για συνέχιση των συνομιλιών θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη και τον ΟΗΕ, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, Αικατερίνη Μπούρα, έστειλε απάντηση σε επιστολή του Τούρκου αντιπροσώπου, Φεριντούν Σινιρλίογλου, με την οποία η Αγκυρα ισχυριζόταν πως οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ συμπίπτουν μερικώς με τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή που ουσιαστικά βρίσκεται πολύ κοντά και στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. Στην επιστολή της, η Ελληνίδα αντιπρόσωπος χαρακτηρίζει αβάσιμους τους ισχυρισμούς και προσθέτει ότι αυτοί «στερούνται οιασδήποτε νομικής βάσης».

Προβληματισμός στη Λευκωσία

Την ίδια στιγμή, μεγάλος παραμένει ο προβληματισμός των ελληνοκυπριακών κομμάτων.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο για τις εξελίξεις και σε ανακοίνωσή της «εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό, και μάλιστα για διαδικαστικούς λόγους». Προσθέτει ότι «αυτή η κατάσταση εμπερικλείει πολλούς κινδύνους. Χωρίς συνέχιση των διαπραγματεύσεων το κατοχικό, διχοτομικό στάτους κβο εδραιώνεται περαιτέρω, συνεχίζεται το ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών και ο εποικισμός και η Τουρκία προωθεί τους στρατηγικούς της στόχους» και ότι «συνεπώς, αντί ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του να δηλώνουν ότι είχαμε και στο παρελθόν αδιέξοδα και να καθησυχάζουν για την κατάσταση, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η διαπραγμάτευση. Την ίδια ώρα επιβάλλεται να εργαστούν για την αντιμετώπιση των υπαρκτών κινδύνων που εγείρονται μπροστά μας. Ενας από τους σημαντικούς κινδύνους είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του, θεωρεί πως «το πιο ανησυχητικό είναι ότι διαφαίνεται μία παντελής έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής της δικής μας πλευράς αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Η πλευρά μας εκπέμπει σύγχυση και αμηχανία». Το ΔΗΚΟ πρότεινε «επαναξιολόγηση της κατάστασης» και συζήτηση της πρότασής του για «μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό», μεταξύ άλλων «λήψη αποφάσεων για θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε επίπεδο ΕΕ και ΟΗΕ», «λήψη αποφάσεων για μέτρα, που θα επιφέρουν πολιτικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος».

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δ. Παπαδάκης είπε ότι πρέπει «άμεσα να γίνει σοβαρή ανασκόπηση της πορείας που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα η οποία δυστυχώς αποδείχτηκε αποτυχημένη γιατί στηρίχθηκε μόνο σε ευσεβοποθισμούς και καθόλου στις πραγματικότητες» και ότι «είναι λυπηρό να φτάνουμε στο παρά πέντε της διαδικασίας για να διαπιστώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι έπρεπε να έχει γίνει διασταυρούμενη διαπραγμάτευση».

Στην Αγκυρα

Στο μεταξύ, ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, την περασμένη Παρασκευή, μιλούσε για «προϋποθέσεις» που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά «αντίθετες στις αρχές της Κοινής Δήλωσης των ηγετών της 11ης Φλεβάρη του 2014 ότι «όλα τα θέματα θα συζητηθούν αλληλεξαρτώμενα» και «τίποτα δε θα συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα»». Μεταξύ άλλων, η Αγκυρα εμφανίζεται δυσαρεστημένη επειδή δεν προχώρησαν διαβουλεύσεις που είχαν δρομολογηθεί τον περασμένο Γενάρη στη Γενεύη, εκφράζοντας πάντως την προσδοκία ότι «η Διάσκεψη για τη Γενεύη θα μπορέσει να συγκληθεί χωρίς προϋποθέσεις».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Στράτος Ευθυμίου, με αφορμή την τοποθέτηση της Αγκυρας, σημείωσε το Σάββατο: «Η Ελλάδα διαχρονικά και συστηματικά στηρίζει την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Γι' αυτό και εγκαίρως - εδώ και ενάμιση χρόνο - υπογράμμισε προς όλες τις πλευρές, των Ηνωμένων Εθνών συμπεριλαμβανομένων, τη σημασία ενδελεχούς και έγκαιρης διαπραγμάτευσης των θεμάτων εγγυήσεων και ασφάλειας, προκειμένου να μην οδηγηθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σε αποτυχία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ