Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η σπορά μένει και καρπίζει!

Εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη στο Παλιοζογλώπι από τις Οργανώσεις Καρδίτσας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Με τη συμμετοχή κομμουνιστών κι άλλων αγωνιστών με άσπρα μαλλιά, που δε δίστασαν, για μια ακόμα χρονιά, να περπατήσουν έστω και «λαχανιαστά» τη μεγάλη ανηφόρα ώστε να ζωντανέψουν ξανά τη μνήμη, αλλά και των νέων της ΚΝΕ, που κάθε χρόνο φτάνουν εκεί κρατώντας τις κόκκινες σημαίες για να επαναλάβουν τον όρκο στη μνήμη του καπετάνιου πως «θα σηκώσουν τη σημαία του αγώνα μέχρι τον ήλιο», πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, ψηλά στο λημέρι του Αϊ - Λια, η εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο για τα 12 χρόνια από το «φευγιό» του Χαρίλαου Φλωράκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις Οργανώσεις Καρδίτσας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Μουσείο Χαρίλαου Φλωράκη, που έχει δημιουργηθεί στο πατρικό του σπίτι στο Παλιοζογλώπι. Στη συνέχεια, αντιπροσωπείες της ΚΕ του Κόμματος, με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ, και του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Αχιλλέα Σίμο, ανέβηκαν στο χώρο του μνήματος του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ και κατέθεσαν λουλούδια.

Καθώς το «κλάμα» του κλαρίνου του μπαρμπα - Τάσου Χαλκιά αντηχούσε στις πράσινες πλαγιές του Ιταμου και, όπως τότε, στην κηδεία, σκορπούσε μια γλυκιά θλίψη για το «φευγιό» του καπετάνιου, συνδυασμένη με τη χαρά μιας κομμουνιστικής περηφάνιας για τον «ζευγά» που φεύγει αφήνοντας πίσω του «καρπερή σπορά», στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε ο Αχ. Σίμος.

Πηγή άντλησης πολύτιμων διδαγμάτων

Αφού αναφέρθηκε σε πολλές από τις συντροφικές, σοφές ορμήνιες του Χαρίλαου προς τους νέους κομμουνιστές, σημείωσε: «Στις μέρες μας, σκόπιμα, εχθροί και άσπονδοι φίλοι προσπαθούν να αποσυνδέσουν τη ζωή και τη δράση του σ. Χαρίλαου από το Κόμμα, το ΚΚΕ, με τα γνωστά σύμβολά του και τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία, το Πρόγραμμά του και τις αρχές του, όπως έγραφε στις λίγες γραμμές που άφησε σε ένα χαρτί πριν φύγει. Κρύβουν ότι ο ίδιος και χιλιάδες επώνυμοι κι ανώνυμοι αποτελούν ζωντανό κομμάτι στην 100χρονη σχεδόν ζωή και δράση του Κόμματός μας. Και σαν τέτοιο κομμάτι αποτελούν για μας, τους νεότερους, τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, πηγή άντλησης πολύτιμων διδαγμάτων, πυξίδα στα σύγχρονα καθήκοντα της ταξικής πάλης, οδηγό στις σημερινές συνθήκες, σε κάθε αγώνα, στην καθημερινή κοπιαστική δουλειά των νέων κομμουνιστών, στη νέα βάρδια των αγωνιστών σε κάθε χώρο».

Ο Β. Μπούτας μίλησε στην εκδήλωση
Ο Β. Μπούτας μίλησε στην εκδήλωση
Συνεχίζοντας, τόνισε: «Σήμερα, οι νέοι κομμουνιστές βαδίζουμε δίπλα στο Κόμμα μας με τις σύγχρονες επεξεργασίες του, σε άλλες συνθήκες. Δεν έχουμε γνωρίσει από πρώτο χέρι ήρωες εκείνης της γενιάς ούτε μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης. Η παρακαταθήκη, όμως, είναι σαν ένα νήμα που ενώνει το χτες με το σήμερα. Συμβάλλει στο να κατακτάμε την ικανότητα σε συνθήκες ανάτασης, αλλά και υποχώρησης του κινήματος, κάθε μέλος της ΚΝΕ να προσελκύει δεκάδες νέους της εργατικής τάξης στην επαναστατική πάλη ενάντια στα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα, στο συλλογικό καθημερινό αγώνα για μόρφωση - δουλειά - ζωή, κόντρα στους κεφαλαιοκράτες και την εξουσία τους».

Κρατάμε ψηλά το λάβαρο που μας παρέδωσε

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, ξεκινώντας την ομιλία του, είπε: «Ανταμώσαμε σήμερα εδώ στον Αϊ - Λια για να τιμήσουμε τη μνήμη του σ. Χαρίλαου. Να του θυμίσουμε πως κι αν έφυγαν οι ζευγάδες η σπορά μένει. Να του θυμίσουμε πως είμαστε πιστοί στην πολιτική του ορμήνια. Το λάβαρο που μας παρέδωσε το κρατάμε ψηλά». Κι επισήμανε ότι ο Χ. Φλωράκης «ήθελε πάντα αναμμένη τη λαμπάδα του αγώνα, ήξερε καλά ότι τα μεγάλα ΝΑΙ και τα μεγάλα ΟΧΙ πληρώνονται ακόμα και με τη ζωή του αγωνιστή, αλλιώς δεν υπάρχει ιστορική δικαίωση και ελπίδα να κοκκινίσει η πλάση, όπως λέει και ο ποιητής».

Ο Κ.Αβραμόπουλος στο μνήμα του Χ.Φλωράκη
Ο Κ.Αβραμόπουλος στο μνήμα του Χ.Φλωράκη
Ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου αλλά και στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και συνολικά στην περιοχή, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη «σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων για έλεγχο αγορών και πρώτων υλών». Οπως είπε, «οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες πρέπει να προβληματίσουν τον καθένα και την καθεμιά».

Στη συνέχεια απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης με το ΚΚΕ, «για να ζωντανέψει η ελπίδα, για να γίνει πραγματικότητα η πολιτική πρόταση του Κόμματος για διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού».

Καταλήγοντας, ο Β. Μπούτας τόνισε: «Ετσι ταιριάζει να τιμήσουμε τη μνήμη του σ. Χαρίλαου, ακολουθώντας την πολιτική διαδρομή που εκείνος επέλεξε. Την παρακαταθήκη που με τη στάση ζωής μάς παρέδωσε, διαβεβαιώνοντάς τον πως η σπορά μένει και καρπίζει».

Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τραγουδώντας τη «Διεθνή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ