Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απεμπλακεί η χώρα από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους!

Ερώτηση στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με θέμα την απεμπλοκή της χώρας από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Ολόκληρη η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Οι αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα, για την εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, έχουν βάλει και βάζουν τη χώρα μας, το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους.

Το σύνθημα "ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών" εκφράζεται διαχρονικά από το λαό μας, το βροντοφώναξε στον πόλεμο που εξαπέλυσαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και στους μετέπειτα πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη. Το βροντοφωνάζει ο λαός μας με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις, για τη διάθεση της βάσης της Σούδας και των άλλων στρατιωτικών βάσεων και στρατηγείων στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αυτές τις μέρες, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, με μαζικές διαδηλώσεις στα Χανιά, απαίτησαν να κλείσει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα, ενώ στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες πόλεις στη Θράκη, απαιτούν να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τη διέλευση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που θα πάρουν μέρος στην άσκηση "Noble Jump" του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη ΝΑΤΟική άσκηση στη Ρουμανία θα συμμετάσχουν 4.000 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από Αλβανία, Βουλγαρία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Λετονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία. Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση παρέχοντας υπηρεσίες "φιλοξενούντος έθνους", κατά τη διέλευση από τη Βόρεια Ελλάδα, βρετανικών, ισπανικών και αλβανικών μονάδων στον άξονα Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου και Κρυσταλλοπηγής - Προμαχώνα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για "παροχή διευκολύνσεων στον αερολιμένα και στον λιμένα Αλεξανδρούπολης κατά την εκφόρτωση και φόρτωση προσωπικού και μέσων. Διάθεση καταλυμάτων στρατωνισμού για το προσωπικό. Παροχή συνοδείας και ασφάλειας κατά την είσοδο, διέλευση και έξοδό τους από τη χώρα. Λειτουργία και στελέχωση τοπικού συντονιστικού κέντρου υποστήριξης στην Αλεξανδρούπολη. Παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας και υπηρεσιών υγείας. Παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών".

Είναι γεγονός πως και αυτή η ΝΑΤΟική άσκηση προετοιμάζει το έδαφος για νέους πολέμους και επεμβάσεις, για τη συγκρότηση στρατιωτικής διακρατικής δύναμης ικανής, όπου κριθεί αναγκαίο, να χρησιμοποιηθεί σε βάρος των λαών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί, βαδίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων και στο όνομα του δόγματος της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, προσφέρει το ελληνικό έδαφος, στρατόπεδα της χώρας μας και πολύμορφες διευκολύνσεις στο φονικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ.

Στις συνθήκες αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι θέσεις και η πάλη του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος: "ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών", άμεση απεμπλοκή της χώρας από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία, να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα από αποστολές εκτός συνόρων, να φύγει τελικά η χώρα μας οριστικά από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο λαϊκό αίτημα για καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μη χρησιμοποίηση του ελληνικού εδάφους, στρατοπέδων και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση "Noble Jump" και σε άλλες παρόμοιες στρατιωτικές ασκήσεις;

Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στη λαϊκή απαίτηση να μην ανανεωθεί η σύμβαση με τις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας, για να κλείσει αυτή και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που στρέφονται κατά του λαού μας και των άλλων λαών;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται η - «φανερή» και «αθέατη» - εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς(2/7/2021)
Κλιμακώνεται η ελληνική εμπλοκή ως στοιχείο του ευρύτερου ΝΑΤΟικού σχεδιασμού(1/7/2021)
Προκλητική η δίωξη σε βάρος μελών και στελεχών του ΚΚΕ(18/10/2017)
Απαράδεκτη κίνηση, μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης(17/10/2017)
«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!»(3/6/2017)
Σε ρόλο «κόμβου» η χώρα και για τη διεκπεραίωση ΝΑΤΟικών σχηματισμών(30/5/2017)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org