Πέμπτη 25 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΣΒΒΕ
Πλειοδοσία υποσχέσεων στο μεγάλο κεφάλαιο με το λαό στο καναβάτσο

MotionTeam

Για την ικανότητά τους να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τα προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου στην εποχή της ανάκαμψης «ξιφούλκησαν» ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας χτες στη συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας. Αμφότεροι τάχτηκαν υπέρ του «εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου», δεσμεύτηκαν για άμεση παρουσίαση «εθνικών σχεδίων» για την ανάπτυξη και κάλεσαν τους επιχειρηματίες να επενδύσουν, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν να προσβλέπουν σε κέρδη με δεδομένες τις αντιλαϊκές και φιλοεπιχειρηματικές τους παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα, υπέδειξαν στους εργαζόμενους να στρατευτούν στους στόχους του κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να τους τάζει «δίκαιη μοιρασιά του πλούτου που θα παραχθεί» και τον πρόεδρο της ΝΔ «μερίδιο στα κέρδη της ανάπτυξης»!

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε έναν απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων, κομπάζοντας ότι αυτές είναι που ωθούν την οικονομία σε έξοδο απ' την κρίση.

Σαν τέτοιες παρουσίασε:

-- Το χτύπημα της φοροδιαφυγής που φέρνει έσοδα στο κράτος δίνοντας τη δυνατότητα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων.

-- Τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που παρέχει σταθερό φορολογικό περιβάλλον, επενδυτικά κίνητρα, διευκόλυνση των συνεργειών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκσυγχρονισμό του κράτους ώστε να υποστηρίζει την προσέλκυση επενδύσεων.

Τα σχέδιά τους για τον τρόπο που θα ευνοήσουν το μεγάλο κεφάλαιο και θα τσακίσουν το λαό παρουσίασαν Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας

MotionTeam

Τα σχέδιά τους για τον τρόπο που θα ευνοήσουν το μεγάλο κεφάλαιο και θα τσακίσουν το λαό παρουσίασαν Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας
-- Την εμπροσθοβαρή απορρόφηση του ΕΣΠΑ, τη σημαντική αύξηση του εθνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τη δυνατότητα αξιοποίησης καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.ά.

-- Τις θεσμικές παρεμβάσεις π.χ. για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την αδειοδότηση επιχειρήσεων, την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων, τον αναπτυξιακό νόμο με σημαντικά φορολογικά κίνητρα, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, τα βήματα για φτηνότερη ενέργεια στις βιομηχανίες, όπου μάλιστα αποκάλυψε ότι στα περιβόητα «αντίμετρα» περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για 100 εκατομμύρια κατ' έτος για ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών.

-- Το ξεπάγωμα μεγάλων έργων υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα που αφορούν σε αναβάθμιση λιμένων, ολοκλήρωση της Ιονίας οδού, αξιοποίηση του ΟΛΘ, παράδοση του κάθετου άξονα, τον αγωγό ΤΑΠ, πλωτό σταθμό υγροποίησης αερίου στην Αλεξανδρούπολη κ.λπ.

-- Τέλος, δεσμεύτηκε για ένταση των προσπαθειών για την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας «που μπορούν να την κάνουν ιδανικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο», όπως η γεωστρατηγική θέση, τα μεγάλα έργα υποδομής στην Ενέργεια, τις μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα, τα διαθέσιμα κεφάλαια για στήριξη επενδυτικών σχεδίων, η σύνδεση αγροτοδιατροφικού τομέα με τη μεταποίηση, η ηγετική θέση σε ναυτιλία και τουρισμό.

«Η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα πολύ ψηλά στον επενδυτικό σχεδιασμό σημαντικών διεθνών κρατικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων, αυτό το μήνυμα έλαβα στην Κίνα, αυτό το μήνυμα λαμβάνει απ' την επαφή με επιχειρηματικούς ομίλους», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός επανέφερε την άποψη για «μία σαφή λύση με χρονικό βάθος, που θα δημιουργήσει "καθαρό διάδρομο" που θα επιτρέψει μια πιο επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και στοχευμένες προωθητικές φοροελαφρύνσεις», καθώς όπως ισχυρίστηκε προκλητικά, την ώρα που ο λαός ματώνει, «μεγάλο φόρο αίματος έχει πληρώσει και ο χώρος της υγιούς επιχειρηματικότητας»!

Διαβεβαίωσε τους βιομηχάνους ότι «στις τρεις εβδομάδες που απομένουν όλοι θα έρθουν στο ύψος της περίστασης και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε επιτέλους, μετά από μια επταετία, να ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία», ο δρόμος μεγαλύτερης στήριξης του κεφαλαίου στην πλάτη του λαού.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε «έτοιμος» να πράξει όσα απαιτεί ο στόχος για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, δεσμευόμενος για την παρουσίαση άμεσα ενός σχεδίου παρεμβάσεων που «θα διευκολύνουν τις επενδύσεις» και θα προσελκύσουν «μεγάλης κλίμακας επενδυτικά κεφάλαια απ' το εξωτερικό», με βασικούς άξονες γνωστές προτάσεις της ΝΔ, όπως:

-- «Πρόκληση σοκ» μέσω τολμηρών διαρθρωτικών «μεταρρυθμίσεων», με «επιθετική προώθηση» αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεις που θα δώσουν το κατάλληλο «σήμα στους επενδυτές». «Αξιολόγηση. της δημόσιας διοίκησης, βελτίωση του θεσμικού πλαισίου άσκησης της επιχειρηματικότητας, βελτίωση των αδειοδοτήσεων και με τη συμμετοχή ιδιωτών στους σχετικούς φορείς, σύγχρονο πλαίσιο χρήσης γης κ.ά.

-- «Ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία», με μέτρα όπως διαχείριση «κόκκινων» δανείων, άρση των capital controls, αξιοποίηση πόρων, συνέργειες, συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα ακόμα και για υπηρεσίες...

-- Μείωση «φορολογικού βάρους» και «δημιουργία δημοσιονομικού χώρου» με μείωση των πλεονασμάτων στο 2%, μείωση φορολογικών συντελεστών στο 20% για τις επιχειρήσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογίας στα μερίσματα και παραπέρα σε επιχειρήσεις που αυξάνουν θέσεις εργασίες, περικοπές δαπανών, εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου και των επιδοτήσεων στα «ευγενή ταμεία».

-- Παρεμβάσεις στο «μη μισθολογικό κόστος» και προστασία της επιχειρηματικότητας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι η δέσμη προτάσεων του κόμματός του θα πείσει όσους έφυγαν στο εξωτερικό να επανεξετάσουν τον «επαναπατρισμό των δραστηριοτήτων τους» από γειτονικές χώρες, αφού προφανώς θα απολαμβάνουν κι εδώ τα ίδια προνόμια και την ίδια δυνατότητα έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.

Τάχτηκε κι αυτός υπέρ της «αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας», με «εξωστρέφεια», «αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων», στροφή στην «υψηλή τεχνολογία» και περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην «αρένα» του ανταγωνισμού, προσάπτοντας στην κυβέρνηση «μεταρρυθμιστική ατολμία».

Με δεδομένη τη στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση, που αντανακλάται και στη συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων υπέρ του κεφαλαίου, επιχείρησε να διαφοροποιηθεί, κατηγορώντας την για «σκοτεινές μοιρασιές όπου παίζει ρόλο η εύνοια της εξουσίας» και για προνομιακές σχέσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, κάνοντας λόγο για «ωμή παρέμβαση στα ΜΜΕ με τα λεφτά της νέας διαπλοκής και τα υλικά της παλιάς».

Επιπλέον, συμφωνώντας με την κυβέρνηση στην ανάγκη διευθέτησης του χρέους και ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε ρευστό στο εγχώριο κεφάλαιο, στόχους που χαρακτήρισε «εθνική προτεραιότητα», την κατηγόρησε ότι με την πολιτική της η οικονομία είναι ακόμα σε ύφεση και υπονομεύεται η ανάπτυξη, της χρέωσε την «αρνητική εξέλιξη» στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ