Πέμπτη 25 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυβέρνηση και ΕΕ επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς των σπιτιών λαϊκών οικογενειών

Προκλητική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τους πλειστηριασμούς

Πρόκληση για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, που βλέπουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο «σφυρί» από τις τράπεζες και το Δημόσιο, συνιστά η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την οποία κατήγγειλε ότι με τις αλλαγές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ακυρώνεται ουσιαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς των σπιτιών των λαϊκών νοικοκυριών.

Η απάντηση της Επιτροπής παίρνει υπό την προστασία της τη νομοθεσία της κυβέρνησης (νόμος 4346/2015). Αλλωστε, η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ από κοινού συνδιαμορφώνουν τα σκληρά μέτρα και τις αντιλαϊκές αλλαγές, που μεταξύ άλλων αίρουν και τα τελευταία εμπόδια για τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Η Επιτροπή ισχυρίζεται προκλητικά ότι ο νόμος «περιλαμβάνει διατάξεις που θέτουν σε εφαρμογή μηχανισμό απαλλαγής της πρώτης κατοικίας των εν λόγω δανειοληπτών από την εκκαθάριση, ενώ ελαφρύνει το βάρος του χρέους με το ενδεχόμενο σημαντικής μείωσης». Στην πραγματικότητα, ο νόμος αυτός της συγκυβέρνησης θέτει τόσο αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που καθιστούν πρακτικά αδύνατη την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ υποχρεώνει τις λαϊκές οικογένειες να εκποιήσουν κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο τους για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των τραπεζών.

Η προκλητικότητα της Επιτροπής απογειώνεται όταν επικαλείται «δικαστικές διασφαλίσεις», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει σε εφαρμογή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ετσι, με συνοπτικές διαδικασίες, στα κρυφά και για να αποφύγει τις αντιδράσεις, θα παραδίνει για ένα κομμάτι ψωμί κατά χιλιάδες τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών στα κοράκια των «funds» και στους επιχειρηματικούς ομίλους, ως ένα ακόμη μέτρο υποβοήθησης της κερδοφορίας των ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πιστό στον αντιδραστικό του ρόλο, έχει απορρίψει με συνοπτικές διαδικασίες ψήφισμα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, το οποίο καλούσε τις κυβερνήσεις «να λάβουν άμεσα νομοθετικά μέτρα για την προστασία της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας και για την παύση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλου αναγκαστικού μέτρου εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων και του Δημοσίου σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων, για οφειλές τους από στεγαστικά, επαγγελματικά ή καταναλωτικά δάνεια και φορολογικές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγγυητών τέτοιων δανείων, και να προβλέψουν ταυτόχρονα τη διαγραφή των τόκων και του 50% του κεφαλαίου των πιο πάνω δανείων».

«Ο εργαζόμενος λαός έχει αστείρευτες δυνάμεις, που δεν τις έχει αξιοποιήσει ακόμη και μπορεί να οργανώσει την πάλη του, να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να διεκδικήσει αναπλήρωση των απωλειών, ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του, αρκεί να βάλει στο στόχαστρο την πραγματική αιτία που γεννάει τη λαϊκή δυστυχία: Την εξουσία του κεφαλαίου και τις Ενώσεις του. Με τη μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία για την εργατική - λαϊκή εξουσία, τη μόνη που μπορεί να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και να οργανώσει την οικονομία με πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ανάμεσά τους και η εξασφάλιση ασφαλούς, φθηνής, ποιοτικής λαϊκής κατοικίας για όλους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερμαιο στα «κοράκια» των servicers εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά(2023-12-05 00:00:00.0)
Το μαύρο άσπρο κάνει η Κομισιόν(2023-03-24 00:00:00.0)
Υψώνουμε τείχος προστασίας για την πρώτη κατοικία(2022-11-01 00:00:00.0)
EE - κυβέρνηση εντείνουν τους πλειστηριασμούς με ...υποκριτικές δηλώσεις συμπάθειας(2020-11-20 00:00:00.0)
Κλασική(2018-06-13 00:00:00.0)
Δεν απαλύνουν ούτε την ακραία φτώχεια(2008-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ