Πέμπτη 25 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τρέχει» το «όραμα» του κεφαλαίου για την Ενέργεια, με χαρτί τη «γεωγραφική θέση»

Θα προωθηθούν όλα τα ενεργειακά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων, υποσχέθηκε ξανά χτες, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο πρωθυπουργός

Το όραμα του κεφαλαίου για το πέρασμα των ενεργειακών δρόμων από την Ελλάδα, ανέπτυξε ξανά χτες ο πρωθυπουργός (φωτ. από τις εργασίες στον αγωγό TAP)
Το όραμα του κεφαλαίου για το πέρασμα των ενεργειακών δρόμων από την Ελλάδα, ανέπτυξε ξανά χτες ο πρωθυπουργός (φωτ. από τις εργασίες στον αγωγό TAP)
«Aιχμή του δόρατος» της κυβερνητικής πολιτικής «για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας» χαρακτήρισε την Ενέργεια ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με αφορμή τη χτεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας μπορεί και να προσελκύσει επενδύσεις, την ίδια στιγμή που «αναβαθμίζει τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την άποψη ότι «η γεωστρατηγική θέση» της Ελλάδας εξασφαλίζει «ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πάρα πολύ σημαντικό» αφού, όπως είπε, «η τοποθεσία μας στο χάρτη, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σε μια περιοχή που γύρω - τριγύρω, βεβαίως, είναι εύθραυστη, αλλά εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας. Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα».

Με δεδομένη τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας αλλά και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα «πολλαπλός ενεργειακός κόμβος», υπογραμμίζοντας ότι «οι δρόμοι της Ενέργειας του 21ου αιώνα, οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος, δεν μπορούν να παρακάμπτουν την Ελλάδα, περνούν από την Ελλάδα. Και αυτό οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε». Οπως είπε στη συνέχεια, η Ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο «των τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή», και ειδικά στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά και με την Τουρκία και με τις άλλες χώρες της Βαλκανικής.

Με «ταχύτατους ρυθμούς» τα σχέδια προς όφελος του κεφαλαίου

Σε ό,τι αφορά τα εν εξελίξει έργα, ο πρωθυπουργός σημείωσε τους «ταχύτατους ρυθμούς» με τους οποίους κατασκευάζεται ο αγωγός TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στις ευρωπαϊκές αγορές, την αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα και την κατασκευή της πλωτής μονάδας ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, προχωρούν, όπως είπε, τα έργα επέκτασης του εσωτερικού δικτύου φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται «εντατικά, σε διπλωματικό επίπεδο», για την προώθηση μεγάλων στρατηγικών ενεργειακών έργων, δηλαδή του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed», για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, και την ηλεκτρική διασύνδεση «EuroΑsiaInterconnector», που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Μια σειρά από έργα, δηλαδή, που εκτελούνται υπό τις ευλογίες ΕΕ και ΗΠΑ, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη της περιοχής και που φυσικά όχι μόνο δεν έχουν σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα αλλά γεννάνε μεγάλους κινδύνους για το λαό μας και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής.

Με «οδηγό» την πολιτική «απελευθέρωσης» της ΕΕ

Με «οδηγό» την πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, που για το λαό σημαίνει μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, την ώρα που τα μονοπώλια του κλάδου θα θησαυρίζουν από τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τις επιδοτήσεις και κάθε λογής κρατικές ενισχύσεις, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στα έργα διασύνδεσης του εσωτερικού δικτύου ηλεκτρισμού με τις Κυκλάδες και την Κρήτη αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει ενδεχομένως και εξαγωγή ηλεκτρισμού «αν αυτό μπορεί να δώσει μια προοπτική μαζικής παραγωγής».

Ειδικότερα για τις ΑΠΕ, ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε πως αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε αιολικά πάρκα, τα οποία έχουν προσφάτως αδειοδοτηθεί, ενώ μίλησε για τις μεγάλες μονάδες αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στις οποίες είπε ότι σύντομα θα μπορούν με ευνοϊκούς όρους να εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά συστήματα, μέσω των οποίων θα επωφελούνται από το μειωμένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος.

Φυσικά, ως ο πλέον, σε αυτήν τη συγκυρία, «επιτυχημένος» υποστηρικτής της πολιτικής της «απελευθέρωσης» και του «ανταγωνισμού», τόνισε ότι «θα υπάρχει άμεσο όφελος από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί σημαντικά ο ανταγωνισμός που οδηγεί και στη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών, καθώς προχωράμε και σε αυτό που ονομάζουμε "ενεργειακό χρηματιστήριο"».

Επιχείρησε, δηλαδή, να προβάλει μία άκρως αντιλαϊκή εξέλιξη, τη δημιουργία χρηματιστηρίου Ενέργειας από το 2018, όπου το κυνήγι του κέρδους θα γίνεται πάνω στο έλλειμμα ή πλεόνασμα ηλεκτρικής ισχύος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ως διαδικασία που ωφελεί τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, χρησιμοποιώντας το γνωστό και παρωχημένο αφήγημα περί ενίσχυσης του «ανταγωνισμού», που θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών...

Ενεργειακοί «κολοσσοί» στα εγχώρια κοιτάσματα

Ειδική αναφορά έκανε επίσης και στην εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αναφέροντας τις υπογραφές συμβολαίων μεταξύ της «Total», της «Energean», των ΕΛΠΕ και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα λάβουν χώρα σήμερα στην έδρα του υπουργείου. Σημείωσε ότι προχωρούν διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση και άλλων θαλάσσιων περιοχών του Ιονίου και της Κρήτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακές εταιρείες με πολυεθνική δραστηριότητα, ενεργειακοί κολοσσοί».

Σχετικά με τα ζητήματα περιβάλλοντος, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους δασικούς χάρτες χαρακτηρίζοντάς τους «εργαλείο εκσυγχρονισμού», στη μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου, στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για τη διαχείριση επικίνδυνων και βιομηχανικών αποβλήτων, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για το λεγόμενο Σχέδιο «Νέα Αθήνα», που περιλαμβάνει τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού και την ανάπλαση του Ελαιώνα στον Βοτανικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ