Πέμπτη 25 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΤΙΚΑΝΟ
Συνάντηση Τραμπ - Πάπα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.--

Το Μεταναστευτικό, οι κλιματικές αλλαγές, ο πόλεμος «κατά της τρομοκρατίας», ο «δια-θρησκευτικός διάλογος και οι διώξεις χριστιανών σε χώρες της Μέσης Ανατολής» κυριάρχησαν στη μισάωρη συνάντηση που είχαν χτες στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του τελευταίου στο εξωτερικό, η οποία συνεχίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τα θέματα που φέρεται να συζήτησαν οι δύο ηγέτες ήταν αυτά που στο παρελθόν προκάλεσαν μεταξύ τους έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Φλεβάρη του 2016 ο Πάπας είχε δηλώσει, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Τραμπ, ότι όσοι σκέφτονται την ανέγερση τειχών και όχι γεφυρών δεν είναι χριστιανοί. Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις «αναίσχυντες και ακατάλληλες»... Πάντως, χτες, οι ίδιοι απέφυγαν εντάσεις στις δηλώσεις τους, με τον Πρόεδρο Τραμπ να υπόσχεται πως «δεν θα ξεχάσει ποτέ» το μήνυμα του Πάπα υπέρ της ειρήνης.

Κατά τ' άλλα, ο Τραμπ δώρισε στον Πάπα την πρώτη έκδοση έργων του Αφροαμερικανού δολοφονηθέντος ιερωμένου και αγωνιστή των δικαιωμάτων των μαύρων Αμερικανών, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και ο Πάπας ανταπέδωσε δωρίζοντας την τελευταία εγκύκλιό του με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος και ένα μετάλλιο όπου εικονίζεται δέντρο ελιάς - σύμβολο ειρήνης. Σε λιτή ανακοίνωση του Βατικανού εκφράζεται «ικανοποίηση για τις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ» και «την κοινή συστράτευση υπέρ της ζωής, της θρησκευτικής ελευθερίας, της συνείδησης». Ολα αυτά λίγες ώρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθούν επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ οι προτεραιότητες των ιμπεριαλιστών φονιάδων.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα, ο Τραμπ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Ρώμη, όπου συνομίλησε με τον Ιταλό ομόλογό του, Σέρτζιο Ματαρέλα, και μετά συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι, συζητώντας την ατζέντα της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στην Ταορμίνα της Σικελίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια και πιέσεις Τραμπ για «ειρηνευτική» συμφωνία(2017-05-24 00:00:00.0)
Παραδοχές από τον Πάπα(2013-06-13 00:00:00.0)
Δεκάδες νεκροί σε επιθέσεις κατά χριστιανών(2010-12-28 00:00:00.0)
Σκοπιμότητες επί σκοπιμοτήτων(2006-11-30 00:00:00.0)
Σταυρός, που θύμιζε... σβάστικα(2002-02-15 00:00:00.0)
«Πονοκέφαλος» η επίσκεψη του Πάπα(2001-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ