Πέμπτη 25 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σχέδια παράτασης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης έως τον Νοέμβρη

Και νέος «αντι-τρομοκρατικός» νόμος

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με νέα δυναμική προχωρά τους «αντι-τρομοκρατικούς» της σχεδιασμούς η γαλλική κυβέρνηση, αξιοποιώντας και το πολύνεκρο χτύπημα στο Μάντσεστερ, με προτεραιότητα τη σταθερή προώθηση ευρύτερων επιδιώξεων εντός και εκτός συνόρων.

Χτες, μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (συμμετέχουν ανώτατοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι), ανακοινώθηκε πως ο νέος Γάλλος Πρόεδρος, Ε. Μακρόν, «αποφάσισε πως το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να αξιοποιήσει μια επιμήκυνση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης μέχρι την 1η Νοέμβρη». Πρόκειται για την πολλοστή παράταση των μέτρων που, όταν πρωτοεπιβλήθηκαν - το Νοέμβρη του 2015 - βαφτίστηκαν «έκτακτα», αλλά πλέον μοιάζουν να μονιμοποιούνται, μετά από αλλεπάλληλες σχετικές αποφάσεις των γαλλικών κυβερνήσεων. Πρόκειται για μέτρα που επηρεάζουν και το δικαίωμα στη συνάθροιση, τις διαδηλώσεις, την παραμονή πάνοπλων στρατιωτών και ανδρών/ γυναικών των δυνάμεων ασφαλείας στα αστικά κέντρα, ρυθμίσεις που αφορούν τη σύλληψη και κράτηση «υπόπτων για τρομοκρατία» ακόμα και όταν υπάρχουν «ενδείξεις» και γενικότερα διατάξεις που η αστική τάξη μπορεί να αξιοποιήσει πολύμορφα κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ακόμα, ο Πρόεδρος «ζήτησε από την κυβέρνηση να προτείνει μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας απέναντι στην τρομοκρατική απειλή εκτός από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ώστε ένα σχέδιο νόμου να ετοιμαστεί τις επόμενες βδομάδες». Σε αυτήν την κατεύθυνση, δόθηκαν και οδηγίες «για τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού υπηρεσιών που (θα) αφορούν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να εμπλακεί βαθύτερα και στις στρατιωτικές επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και Αφρική, μήνυμα που ο Μακρόν φρόντισε να στείλει και με τις επισκέψεις που ξεκίνησε μετά την ανάληψη καθηκόντων του σε στρατιωτικές αποστολές της Γαλλίας στο εξωτερικό.

Προετοιμασίες για την αντεργατική επίθεση

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ιεραρχεί σταθερά τις επόμενες αντεργατικές ανατροπές που θα περιλαμβάνει νέα εργασιακή μεταρρύθμιση. Μετά από τις προχτεσινές συναντήσεις του Μακρόν με συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, πηγές της προεδρίας σημείωναν στη «Λε Μοντ» ότι ο Πρόεδρος συνάντησε «υπεύθυνους συνομιλητές» που «καθένας τους προσήλθε με χωριστούς προβληματισμούς». Συμπλήρωσαν, μάλιστα, ότι ορισμένοι «είχαν τραυματιστεί από την απουσία κοινωνικού διαλόγου πάνω στον νόμο Ελ Κομρί». Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι στην ατζέντα του επόμενου 12μηνου της κυβέρνησης Μακρόν είναι: Ο εκσυγχρονισμός του «κοινωνικού διαλόγου», μέσα από τη διεύρυνση των συμβάσεων σε επίπεδο εταιρείας, αλλά και την «εδραίωση αντιπροσωπευτικών θεσμών για το προσωπικό» (μιας εταιρείας), αλλαγές όσον αφορά τα δικαστήρια εργατικών διαφορών κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ