Πέμπτη 25 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Επισημάνσεις προς ΕΕ και ΝΑΤΟ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε χτες ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα «ενάντια στην τρομοκρατία» και ότι «θα έπρεπε να δώσει περισσότερη στήριξη σε σύμμαχες χώρες». «Ολες αυτές οι ασύμμετρες απειλές αφορούν την εθνική και τη διεθνή ασφάλεια», συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος, κρίνοντας σκόπιμο να επισημάνει ότι «χρειάζεται προσέγγιση αφοσιωμένη, με αρχές και σταθερότητα. Ειδικότερα οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν πλήρη αλληλεγγύη και συνεργασία».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν ο Τούρκος ηγέτης αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, και ενώ στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας αποτυπώνεται η εμβάθυνση διαφόρων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και διεργασιών. Είναι χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η διαφορετική προσέγγιση απέναντι σε δυνάμεις των Κούρδων που συμμετέχουν στην «αντιτρομοκρατική» συνεργασία κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Ενδεικτική είναι η κατάσταση και με την πρόταση για «αποκλεισμό» της Αυστρίας από προγράμματα που διεξάγει το ΝΑΤΟ με «εταίρους» του (βλ. σχετικό θέμα σελ. 4), με τον Ερντογάν να σχολιάζει σχετικά ότι «αυτοί που αποκλείουν θα αποκλειστούν».

Προεδοποιήσεις στη Γερμανία

Αντίστοιχα, ενδεικτικό είναι και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με μια ενδεχόμενη αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο τουρκικό Ιντσιρλίκ, για το οποίο έχει προκληθεί ευρύτερος προβληματισμός στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. «Αν εκείνοι (οι Γερμανοί) θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο, δεν θα είναι σημαντικό πρόβλημα για εμάς. Αν αποχωρήσουν, εμείς απλά θα πούμε "αντίο"», δήλωσε σχετικά ο Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν έστειλε μηνύματα και προς την ΕΕ, υποστηρίζοντας: «(Εμείς) δεν επιδιώκουμε να δραπετεύσουμε από την ΕΕ, αλλά η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, επίσης. Δε μπορεί να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως ζητιάνος. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα... αυτό τους επισημαίνουμε».

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη που θα έκαναν Γερμανοί βουλευτές στην Τουρκία τελικά αναβλήθηκε. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στη «Χουριέτ» πως «κρίθηκε ότι δεν ήταν κατάλληλη η επίσκεψη στην παρούσα περίοδο και έτσι απορρίψαμε το αίτημα για συναντήσεις». Ενώ η η αντιπρόεδρος της Μπούντεστανγκ Κλαούντια Ροθ είπε ότι «ενημερωθήκαμε ότι η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι δεν είναι κατάλληλη η ώρα για να διεξάγουν μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου πολιτικές συνομιλίες στην Τουρκία... αυτό αποτελεί ντε φάκτο απόρριψη του πολιτικού διαλόγου και "κόκκινη κάρτα" στο γερμανικό κοινοβούλιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Στόλτενμπεργκ ετοιμάζει συνάντηση για να υπάρξει «πρόοδος»(2022-06-02 00:00:00.0)
Με όλες τις απαιτήσεις στο τραπέζι(2021-01-13 00:00:00.0)
Δηλώσεις Γκάμπριελ για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ(2017-08-26 00:00:00.0)
Συνέχεια στις «αντεγκλήσεις» Γερμανίας - Τουρκίας(2017-06-30 00:00:00.0)
Εκκρεμεί η απάντηση στην επιστολή Ερντογάν(2009-11-27 00:00:00.0)
Δυναμώνουν οι ταλαντεύσεις(2003-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ