Πέμπτη 25 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σταθερά στο στόχαστρο ΕΕ και ΗΠΑ

Ο υφυπουργός των ΗΠΑ Μπράιαν Χόιτ Γι με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούσιτς

Copyright 2017 The Associated

Ο υφυπουργός των ΗΠΑ Μπράιαν Χόιτ Γι με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούσιτς
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τα επόμενα βήματα στις σχέσεις της ΕΕ με χώρες των δυτικών Βαλκανίων και η προώθηση των συμφερόντων μονοπωλίων από την ΕΕ στην περιοχή συζητήθηκαν χτες στο δείπνο εργασίας που είχαν στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι και οι πρωθυπουργοί έξι χωρών της περιοχής.

Η εκπρόσωπος της Μογκερίνι, Μάγια Κοτσίγιανιτς, δήλωσε ότι στη συνάντηση οι πρωθυπουργοί έξι βαλκανικών χωρών «προσκλήθηκαν να εξετάσουν την κατάσταση υπό το φως των τελευταίων γεγονότων ώστε να δουν πώς θα συνεχίσουν μπροστά», υπονοώντας τις πολύμηνες ενδοαστικές κόντρες σε Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κοσσυφοπέδιο.

Στο γεύμα εργασίας της Μογκερίνι προσκλήθηκαν ο Σέρβος απερχόμενος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Μαυροβούνιος ομόλογός του Ντούσκο Μάρκοβιτς, όπως επίσης και οι ομόλόγοί τους από την Αλβανία Εντι Ράμα, το Κοσσυφοπέδιο Ισα Μουστάφα, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη Ντένις Ζβίζντιτς και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αντί του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Εμιλ Ντιμιτρίεφ.

Μετά το δείπνο, η Μογκερίνι είχε προγραμματίσει διμερείς συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς των έξι βαλκανικών χωρών.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ στη Σερβία

Πριν το δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλ. Βούτσιτς είχε δεχτεί στο γραφείο του στο Βελιγράδι τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Μπράιαν Χόιτ Γι, με τον τελευταίο να διαβεβαιώνει πως «οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν σθεναρά και θα προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα και αυτά των συμμάχων τους».

Ο Γι φέρεται πως άσκησε πιέσεις στον Σέρβο πρωθυπουργό προκειμένου να πάρει αποστάσεις η κυβέρνησή του από τη Ρωσία, και φέρεται να δήλωσε: «Ξέρουμε από την εμπειρία πως οι προθέσεις πίσω από πολλές κινήσεις της Ρωσίας δεν είναι καλές, δεν είναι συμβατές με τα συμφέροντα που πιστεύουμε πως είναι τα συμφέροντα των χωρών σε αυτή την περιοχή». Εκανε λόγο για συμμετοχή της Ρωσίας στην απόπειρα πραξικοπήματος που φέρεται πως έγινε τον περασμένο Οκτώβρη στο Μαυροβούνιο, για να εμποδιστεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των Βούτσιτς και Γι, ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε πως οι δύο χώρες «συμφωνούν πως η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ύψιστη προτεραιότητα». Χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις «καλές», παρά το γεγονός πως «δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου». Ευχαρίστησε όμως τις ΗΠΑ για την «προστασία των Σέρβων νότια του ποταμού Ιμπαρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ