Τετάρτη 10 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ ΦΩΚΙΔΑΣ
Κλιμακώνεται η εργοδοτική επίθεση στο επιχειρησιακό σωματείο

Να αντισταθούν στην προσπάθεια μετατροπής του σωματείου σε εργοδοτικό καλεί τους εργαζόμενους η διοίκηση του συνδικάτου

Σε αρχαιρεσίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της προσπάθειας να βάλει το συνδικάτο στο χέρι επιχειρεί να οδηγήσει η εργοδοσία το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στα μεταλλεία βωξίτη στην περιοχή της Φωκίδας. Ενοχλημένη από τις διεκδικήσεις του σωματείου, από τις καταγγελίες του για παραβάσεις της εργατικής και μεταλλευτικής νομοθεσίας, για ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, για μειώσεις αποδοχών, απολύσεις και καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η εταιρεία «ΕΛΜΙΝ - Βωξίτες ΑΕ» κλιμακώνει την προσπάθεια να θέσει το σωματείο υπό τον έλεγχό της. Οι ωμές παρεμβάσεις στελεχών της επιχείρησης έχουν δώσει τη σκυτάλη στη δράση μιας μικρής μερίδας εργαζομένων, που ουσιαστικά καθοδηγούνται από την εργοδοσία.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προκάλεσαν «συνέλευση» στις 20/4, μαζεύοντας υπογραφές. Το θέμα που έθεσαν ήταν η διεξαγωγή εκλογών, αν και η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχει λήξει, ενώ προχώρησαν και σε εκλογή εφορευτικής επιτροπής, η οποία όρισε τη μέρα των αρχαιρεσιών στα τέλη του μήνα. Η σύγκληση της συνέλευσης έγινε με αρκετές παρατυπίες, για τις οποίες το σωματείο έχει ήδη κινηθεί νομικά. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών είναι η έκδοση προσωρινής διαταγής από το δικαστήριο, η οποία «παγώνει» τις σχετικές με τις αρχαιρεσίες διαδικασίες, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη.

Αποκαλυπτικοί είναι οι όροι κάτω από τους οποίους πραγματοποιήθηκε η «συνέλευση». Εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της εταιρείας, την ώρα της αλλαγής της βάρδιας, με τη διευκόλυνση της εργοδοσίας, η οποία τους μετέφερε με τα λεωφορεία. Η αίθουσα που χρησιμοποιήθηκε είναι ο ίδιος χώρος στον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος μαζεύει τους εργαζόμενους για να τους «κατσαδιάζει» για τις διεκδικήσεις του σωματείου. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, παρά το γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια ήταν εμφανή μέσα από τον φάκελο με τον οποίο είχαν φροντίσει να γίνει η «μυστική» ψηφοφορία, το αποτέλεσμα ήταν οριακό υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, με 94 ψήφους υπέρ και 90 ψήφους κατά της πρότασης των εργοδοτικών...

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συνεχίσουν την πάλη για τα δικαιώματά τους

Το Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου υπερασπίστηκε την αγωνιστική του δράση και ανέδειξε ότι κινήσεις όπως η παραπάνω είναι μέρος της προσπάθειας να μετατραπεί το σωματείο σε εργοδοτικό. Υπογράμμισε ότι παρά τις καταγγελίες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε ορισμένες στοές εξόρυξης οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες. Υπενθύμισε το σύνολο των αιτημάτων και των διεκδικήσεών του, πάνω στα οποία οι εργοδοτικοί αποφεύγουν να τοποθετηθούν, και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να παλεύουν για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς, συνολικά για τα δικαιώματά τους.

Στο πλευρό του σωματείου στάθηκαν με τις τοποθετήσεις τους το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανοδηγών και Γεωτρυπανιστών Ελλάδος.

Από τη μεριά της, η επιχείρηση έχει καλέσει αύριο, Πέμπτη, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο δήμο Δελφών σε συνάντηση, με άγνωστο περιεχόμενο, ενώ επίσης αύριο προγραμματίζει συγκέντρωση του προσωπικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πραγματοποίησε με επιτυχία το 1ο Συνέδριό του(2017-06-28 00:00:00.0)
Ενταση της εκμετάλλευσης με «όραμα» την αύξηση της κερδοφορίας(2017-05-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2017-02-02 00:00:00.0)
Ζητάει και τα ρέστα για τις συνθήκες δουλειάς!(2015-11-05 00:00:00.0)
«Με ενότητα και ταξικό αγώνα»(2000-09-13 00:00:00.0)
Ευχή και κατάρα(1996-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ