Τρίτη 9 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Τσακίζουν το λαό με «σχέδιο» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Συντηρώντας τον «κουρνιαχτό» κάλπικων προσδοκιών για την ανάκαμψη που τάχα θα ωφελήσει το λαό και για τα «αντίμετρα» που δήθεν θα εξισορροπήσουν την αντιλαϊκή συμφωνία που συνομολόγησε στο πλαίσιο των παζαριών για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», η κυβέρνηση δρομολογεί την υπερψήφιση των μέτρων στη Βουλή, δίνοντας ταυτόχρονα για λογαριασμό του κεφαλαίου τη μάχη μιας ρύθμισης για το χρέος προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρακτικά η «κάνουλα» ρευστού για το εγχώριο κεφάλαιο.

Χτες, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα μετατίθεται κατά δύο μέρες, με προοπτική η ψηφοφορία για τα μέτρα να γίνει στις 18 Μάη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το πολυνομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής - με τη διαδικασία του επείγοντος - στις 15 και 16 Μάη και η συζήτησή του στην Ολομέλεια να ξεκινήσει την Τετάρτη 17 Μάη.

Πέραν της απουσίας του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος μεταβαίνει στην Κίνα όπου θα συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο, ο Ν. Βούτσης υποστήριξε, δικαιολογώντας τη χρονική μετάθεση, πως όταν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις εξελίξεις σχετικά με το χρέος. Η δήλωσή του αυτή συνδέθηκε με διαρροές απ' το Μέγαρο Μαξίμου για επαφές του Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο, μεταξύ άλλων και με την Κριστίν Λαγκάρντ για το ζήτημα του χρέους, ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ που θα διεξαχθεί τέσσερις μέρες αργότερα, στις 22 Μάη, για οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με το χρέος.

Για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας είναι «μπούσουλας». Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, δήλωσε ότι «αυτό που προέχει την επόμενη περίοδο είναι η ξεδίπλωση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη μέρα για τη χώρα με προτεραιότητες την ανάπτυξη». Για «εθνικό στόχο» έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, συνοψίζοντας το κυβερνητικό αφήγημα ως εξής: «Το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο, να οργανωθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο "made in Greece" (...) Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα έχει σημαντικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία, θα εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και θα βοηθήσει συνολικά την αγορά (...) Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει και σε αποσαφήνιση για το χρέος, που θα επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούνιο. Αυτός είναι ο εθνικός ελληνικός στόχος και η νίκη Μακρόν δίνει μια επιπλέον ώθηση στον στόχο αυτό (...) Ο στόχος μας είναι να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές προς το τέλος του 2017 και να τελειώνουμε οριστικά με την επιτροπεία...».

Μοχλός αναδιαρθρώσεων τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, από το φετινό Αύγουστο, προαναγγέλλει η Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο της εφαρμογής διατάξεων που περιλαμβάνονται στο εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο, που κατατίθεται στο τέλος της βδομάδας στη Βουλή. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, οι νέες διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια θα αφορούν στη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς», στην ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα εμπλακούν σε αυτή μέσω της αγοράς δανείων από τις τράπεζες, στη νομική προστασία για τραπεζικά και κρατικά στελέχη που εμπλέκονται σε αναδιαρθρώσεις δανείων και επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας σε συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια που διοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, συνέδεσε άμεσα τη διαχείρισή τους με το σχέδιο για τη λεγόμενη «παραγωγική ανασυγκρότηση», για τη στήριξη, όπως είπε, της «κοινωνικά υπεύθυνης παραγωγικότητας», έτσι ώστε να βοηθηθούν οι «παραγωγικά βιώσιμες επιχειρήσεις να απαλλαγούν από την παγίδα της υπερχρέωσης, να βρουν πρόσβαση σε νέα υγιή και εξυπηρετήσιμη χρηματοδότηση, να στηριχτούν για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να στραφούν σε καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες».

Παράλληλα, ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως η συμφωνία με τους «θεσμούς», που συνδέεται βέβαια με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, «σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά» και, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «ελπίζαμε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση αρκετούς μήνες πριν, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό (...) Η παρουσία του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης με χρηματοδοτική ανάμειξη είναι πολιτικά αναγκαία για μια σειρά από πιστώτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας».

Προχωρούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Θ. Μητράκος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, υπογράμμισε πως η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, που βρίσκεται σε «πιλοτική εφαρμογή», θα εφαρμοστεί πλήρως έως το τέλος του Αυγούστου και θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μάζα των δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώνεται στο 44,7% του συνολικού δανεισμού. Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάλυση, σχετικά «καλύτερη» κατάσταση εμφανίζεται στα μεγάλα επιχειρηματικά με 26,6%, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα ποσοστά για τις επιχειρήσεις «μικρού και μεσαίου μεγέθους» φτάνουν στο 58,9% και απογειώνονται στο 68,3% για τις «πολύ μικρές επιχειρήσεις» και τους επαγγελματίες. Υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφονται στην πλειονότητα των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στο Εμπόριο 59,6%, στις Κατασκευές (54,7%) και τη Μεταποίηση (46,4%).

Σε αυτό το πλαίσιο, η διαχείριση των προβληματικών δανείων και βέβαια με αιχμή τα μεγάλα επιχειρηματικά, συνδέεται με τις αναδιαρθρώσεις σε κλάδους της οικονομίας, την απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» και τη διοχέτευση της χρηματοδότησης προς ισχυρούς και βιώσιμους επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από την ΤτΕ, η απομείωση των προβληματικών δανείων «θα συμβάλει στη συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των κλάδων παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας».

Μόνιμη φοροληστεία απέναντι στο λαό

«Για πολλά χρόνια τα έσοδα στην Ελλάδα υστερούσαν από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 6-7%, γεγονός που αποκαλούνταν και νόμιμη φοροδιαφυγή. Αυτή η εποχή έχει τελειώσει, τα έσοδα πρέπει να αυξάνονται για να μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο χτεσινής ημερίδας που διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Να σημειωθεί ότι η «υστέρηση» 6-7% του ΑΕΠ, στην οποία αναφέρεται ο υπουργός Οικονομικών, σε απόλυτα μεγέθη αντιστοιχεί σε ποσά της τάξης των 13 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, τα οποία καλύπτονται με τα μόνιμα, επαναλαμβανόμενης απόδοσης μέτρα από τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων.

Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας, Μ. Σόντερ, με αντικείμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, την παροχή τεχνικής βοήθειας για το φορολογικό σύστημα. Από την πλευρά του, ο Μ. Σόντερ, μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε πως «η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει προσπάθειες να φέρει σε πέρας ό,τι είναι απαραίτητο, αλλά η πραγματική πρόκληση είναι η υλοποίηση. Πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Η δέσμευση δεν είναι αρκετή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ