Τρίτη 9 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Τριβές» και παρεμβάσεις στο σκληρό παζάρι

Από παλαιότερη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ

Copyright 2017 The Associated

Από παλαιότερη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στο μέτωπο του Κυπριακού, δεδομένων και των σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που ξετυλίγονται σε μια σειρά μέτωπα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του Οργανισμού, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είπε ότι είναι πιθανή μια «κρίση» λόγω των ερευνών για το φυσικό αέριο μες στο καλοκαίρι και πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη προετοιμάζονται «για εναλλακτικά μέτρα» και χρειάζεται να είναι προετοιμασμένα για όλα τα αποτελέσματα, «θετικά ή αρνητικά». Υποστήριξε, πάντως, ότι υπάρχει αποφασιστική προσπάθεια των δύο πλευρών να κλείσουν εκκρεμή ζητήματα, αλλά και ότι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως και η ΕΕ ανυπομονούν να δουν τη διαδικασία να καταλήγει αισίως και ζητούν «πώς μπορούν να βοηθήσουν».

Στο μεταξύ, σε κυριακάτικη συνέντευξή της, η Αμερικανίδα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι, εξέφρασε την «ελπίδα» «να αποφύγουμε την κλιμάκωση και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την αποτρέψουμε». Υπογράμμισε ακόμα: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ, είναι επίσης εταίρος και χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Είμαστε όλοι μέρος της ΝΑΤΟικής συμμαχίας». Η ίδια ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζοντας ελπίδα να βρεθούν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων, αλλά και σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να συνεχιστούν, αφού και αν ακόμα βρεθούν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων, θα χρειαστούν χρόνια για να αρχίσει η εκμετάλλευσή τους. Ενδεικτικά, υποστήριξε ότι «αν η Κύπρος επανενωθεί, τότε μπορεί να γίνει η Νορβηγία ή η Σιγκαπούρη της Ανατολικής Μεσογείου».

«Θλίψη» Αναστασιάδη για Αϊντε

Πάντως, χαρακτηριστική του παζαριού είναι και η «θλίψη» που εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επειδή «ο ειδικός σύμβουλος του γγ, χωρίς να ακούσει ή να μεταφέρει πρώτα και πάνω απ' όλα θέσεις, τείνει να υιοθετήσει θέσεις που εκφράζονται από τη μια πλευρά». Και συνεχίζει: «Κατ' επανάληψη είχαμε πει ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας (ο διάλογος), ότι δεν θέλουμε την επιδιαιτησία, αυτή ήταν μια συμφωνία, ότι δεν θέλουμε χρονοδιαγράμματα. Και ακούω συνεχώς να επισείεται αυτός ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει αν παραταθεί».

Ο Κύπριος ηγέτης είπε ότι «με δηλώσεις ή με εκφοβισμούς επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα» και πρόσθεσε ότι ο σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ «προσπαθεί να μη βλέπει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργείται μέσα από τις διάφορες NAVTEX, την παρουσία του «Μπαρμπαρός». Δεν εκτιμά το γεγονός ότι εγώ, εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή κοινότητα, δεν έχω αποχωρήσει όχι για την αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, αλλά για πραγματική απειλή εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ