Τρίτη 9 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Ακόμα πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς, για τη «σταθερότητα» του κεφαλαίου

Το προφίλ του «πυλώνα σταθερότητας» και την ετοιμότητα και «διαθεσιμότητα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παίξει «αναβαθμισμένο» ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή, περιέγραψαν, για μια ακόμα φορά, σε συνεντεύξεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Ν. Κοτζιάς και Π. Καμμένος, θέτοντας ταυτόχρονα τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις θεματοφύλακες της «ασφάλειας» για τον ελληνικό λαό.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», σημείωσε πως «η Τουρκία είναι μια νευρική και αναθεωρητική δύναμη», απέναντι στην οποία η Ελλάδα χρειάζεται «να επιδιώκει ανεύρεση διόδων επικοινωνίας, εμπιστοσύνης, σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων της άλλης πλευράς. Οπου, δε, και όποτε χρειαστεί, να είναι αυστηρός». Πρόσθεσε πως «η καλύτερη προοπτική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μια ευρωπαϊκή δημοκρατική Τουρκία που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Με την οποία θα αναπτύξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία σε όλα τα πεδία. Αυτή είναι η πολιτική αρχών μας...».

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για «θερμό επεισόδιο» στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως «όποια βοήθεια χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε στη διάθεσή της. Η Αγκυρα εκβιάζει στο θέμα των κοιτασμάτων. Ομως μόνο αν κάποιος δεν έχει αντοχές μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμών».

Για τα Βαλκάνια, την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και τα σχέδια για «μεγάλη Αλβανία» ανάμεσα σε άλλα είπε πως «Οποιος παίζει με τη φωτιά, στο τέλος - ας το θυμούνται πολλοί - είναι εκείνος που καίγεται. (...) Κάποιοι ονειρεύονται «ψευδομεγαλεία»... Ομως, η ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Τα σύνορα στην Ευρώπη είναι οριστικά και όποιος προσπαθήσει να τα πειράξει θα έχει μεγάλες και σοβαρές συνέπειες».

Σημείωσε πως «από πλευράς μας, παράγουμε πολιτική σταθερότητας στην περιοχή και προσπαθούμε να στηρίξουμε τις δομές σταθερότητας σε αυτήν», εντάσσοντας εκεί π.χ. σε ό,τι αφορά την Αλβανία και το γεγονός πως «η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και άνοιξε ο ευρωπαϊκός δρόμος της με τη στήριξη της Ελλάδας. Μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα, κάτι που ήταν λάθος», ενώ ειδική αναφορά έκανε και «στη συγκρότηση μηχανισμών - δικτύων σταθερότητας και ασφάλειας (όπως είναι οι πέντε τριμερείς, οι τρεις τετραμερείς, η αραβοευρωπαϊκή διάσκεψη σε λίγες μέρες στη Ρόδο)».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έλεγε ότι η Ελλάδα «είναι η χώρα, η οποία μπορεί να αποτελέσει τον άξονα σταθερότητας» ως «η μόνη χώρα που είναι μέλος του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΑΣΕ στην περιοχή, ανήκει και στην καθ' ημάς Ανατολή».

Εκανε, δε, «επίθεση» στην ΕΕ ότι «θα πρέπει να καταλάβει η Δύση και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ενωση ότι εμείς δε διαφυλάσσουμε μόνο τα δικά μας σύνορα, (...) αλλά τα σύνορα της Ευρώπης», συμπληρώνοντας πως «γι' αυτό και στηριζόμαστε περισσότερο στο ΝΑΤΟ και περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πλέον, με τη συμφωνία η οποία θα επεκταθεί και προς όφελος της Ελλάδας τους επόμενους μήνες - πρώτα ο Θεός - με τις διαπραγματεύσεις τις οποίες κάνουμε, αποτελεί τον κύριο σύμμαχο στην περιοχή» και προσθέτοντας, ανάμεσα σε άλλα, πως «δεν σας κρύβω ότι είμαστε σε έναν πολύ στενό διάλογο, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια πολύ μεγάλη ενεργειακή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ισραήλ και με άλλους, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εξόρυξης του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια».

Δείχνοντας προς τα νέα προσχήματα που στήνονται για την εμπλοκή στις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια, έκανε λόγο για κίνδυνο για «"πάντρεμα" του ISIS με ακραίες ομάδες στα Βαλκάνια», σημειώνοντας πως «οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι πάντα έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση. (...) Από εκεί και πέρα, θα ενεργήσουμε κατά τη δύναμη την οποία έχουμε στα Βαλκάνια. Μην ξεχνάτε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στα Βαλκάνια είναι οι πιο ισχυρές που υπάρχουν. Ισως και οι μόνες που υπάρχουν. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ισχύ για να καταπνίξουμε υποθέσεις πολεμικού χαρακτήρα, αλλά μέσω της διπλωματικής ισχύος για να παρέμβουμε στο να μην κυλήσουν τα Βαλκάνια σε μια κατάσταση που δυστυχώς έχει κυλήσει η Τουρκία. Νομίζω και η Δύση δεν πρόκειται να το επιτρέψει αυτό, να δούμε ακραίες εξτρεμιστικές οργανώσεις να εκπαιδεύουν, για παράδειγμα, τρομοκράτες στα Βαλκάνια».

Ενδεικτικά ήταν και τα όσα είπε για τα Σκόπια, εκτιμώντας πως «υπάρχει θέμα αν θα υπάρχει ως χώρα» και σημειώνοντας πως «έχουμε την πάγια τακτική της μη αλλαγής συνόρων. Δεν πρόκειται, όμως, να αφήσουμε απροστάτευτους τους χριστιανικούς πληθυσμούς και να αφήσουμε να παραβιαστούν ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή». Για την Αλβανία σημείωσε πως «οφείλει να έρθει να μιλήσουμε» και να καταλάβει ότι η ένταση με την Ελλάδα δεν την ευνοεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ