Τρίτη 9 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Για να βγει το σύστημα από την κρίση φορτώνουν τα βάρη στην εργατική τάξη, το λαό

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Πτολεμαΐδα

Σε συνεστίαση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην Πτολεμαΐδα, μίλησε το Σάββατο 6 Μάη ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Την ίδια μέρα επισκέφτηκε τα χωριά Πύργοι και Μεσόβουνο, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών που κάηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Πτολεμαΐδα.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η νέα αντιλαϊκή συμφωνία, που αποτελεί ένα νέο μνημόνιο, έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, έχει τη σφραγίδα του κεφαλαίου.

Τα κυβερνητικά στελέχη αναμασούν ότι είναι μία συμφωνία «ισορροπημένη», «εισιτήριο για τη ρύθμιση του χρέους, για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα».

Ολες αυτές τις μέρες τα αστικά επιτελεία αναπαράγουν ότι είναι μία συμφωνία που «βάζει τέλος στην αβεβαιότητα»!

Κι όλα αυτά λέγονται την ίδια ώρα που η εργατική τάξη, ο λαός έχει κυριολεκτικά γονατίσει μετά από οχτώ χρόνια κρίσης, απανωτών μνημονίων, αντιλαϊκών μέτρων που έχουν στραγγίξει το εισόδημά του, έχουν ισοπεδώσει τα δικαιώματά του.

Είναι ο ίδιος λαός που δεν μπορεί να πληρώσει πια τα δάνειά του, τα χρέη του στην εφορία, τους λογαριασμούς του στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ.


Τα «κόκκινα» δάνεια από 20,3 δισ. το 2010 ξεπέρασαν τα 43 δισ. ευρώ το 2016.

Ενας στους δύο χρωστά στην εφορία.

Οι οφειλές στη ΔΕΗ αυξάνονται συνεχώς, με 1,5 εκατ. καταναλωτές να μην μπορούν ούτε διακανονισμό να κάνουν.

Είναι ο ίδιος λαός που ζει ή κινδυνεύει να ζήσει στη φτώχεια τα επόμενα χρόνια σε ποσοστό που ξεπερνά το 35%.

Μάλιστα, η παιδική φτώχεια στα χρόνια της κρίσης εκτινάχτηκε. Ενα στα δύο παιδιά στη χώρα μας στερούνται ακόμα και τα πιο βασικά αγαθά.

Κι αυτή η κατάσταση δεν είναι μόνο αβεβαιότητα. Είναι η βαρβαρότητα ενός συστήματος που για να βγει από την κρίση φορτώνει τα βάρη στην εργατική τάξη, στο λαό.

Νέα ασήκωτα βάρη 4 δισ. ευρώ φορτώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη νέα συμφωνία της. Μια συμφωνία που έχει απ' όλα:

Περικοπές 500 εκ ευρώ φέτος και όχι το '19 και το '20:

Στα οικογενειακά επιδόματα, στα επιδόματα ανεργίας, στα επιδόματα θέρμανσης και στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.

Ετσι αντιλαμβάνονται στο ΣΥΡΙΖΑ την δήθεν «επιστροφή του κοινωνικού κράτους»!

Νέα μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που θα φτάσει μέχρι και το 18%, και πλέον οι συντάξεις, γίνονται επιδόματα.

Νέα μείωση του αφορολόγητου, που θα πάρει από την τσέπη μας μέχρι και 650 ευρώ.

Μετά τους έμμεσους φόρους που τους πληρώνει ακόμα και ο άνεργος, τώρα φόρο θα πληρώσει ακόμα κι ο εργαζόμενος που έχει εισόδημα 405 ευρώ το μήνα, ακόμα και ο συνταξιούχος που η σύνταξή του ξεπερνάει τα 475 ευρώ.

Ποιος κερδίζει από τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης; Το κεφάλαιο. Ποιος θα κερδίσει από την παραπέρα «απελευθέρωση» της αγοράς με την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας; Οι εμποροϋπάλληλοι, που δεν ξέρουν τι θα πει ελεύθερος χρόνος, οικογένεια; Οι αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο, που ήδη ζουν με τη θηλιά των χρεών;

Ποιος θα κερδίσει από την παραπέρα «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με πώληση του 30 - 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και του 17% του μετοχικού κεφαλαίου που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ; Τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που θα δουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ξανά φουσκωμένους, ή οι εργαζόμενοι της;

Ποιος θα κερδίσει από μια συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους που επιδιώκει η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της «αξιολόγησης»;

Για ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο λαός, αλλά μόνο το ζεστό κρατικό χρήμα που χάριζαν στο κεφάλαιο όλα τα προηγούμενα χρόνια!

Οι όμιλοι θα κερδίσουν και τώρα, που θα βάλουν ξανά στην τσέπη τους αυτό το ζεστό κρατικό χρήμα, που η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει από την όποια ρύθμιση τους χρέους. Ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει για την αποπληρωμή του, για να πιάνονται οι στόχοι, τα νούμερα, τα πλεονάσματα.

Οι αντιλαϊκοί νόμοι ήρθαν για να μείνουν

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η κυβέρνηση, με το νέο παραμύθι για τα «αντίμετρα», θέλει να κρύψει ότι τα ίδια τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη συμφώνησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ - τα οποία θα προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα - θα επιφέρουν μόνιμη αβεβαιότητα, παραπέρα φτωχοποίηση στη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Τα «αντίμετρα», λέει ο Τσίπρας, δεν αποτελούν ψίχουλα, αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις!

Μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι όλοι όσοι δίνουν μάχη να ζήσουν, οι εργάτες, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, που θα χάσουν έναν ολόκληρο μισθό και δύο ολόκληρες συντάξεις, με τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα δουν τη φορολογία τους να μειώνεται από το 29 στο 26%...

Μάλιστα, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν και από πάνω για την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, με τα επιδοτούμενα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων.

Μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι τα σχολικά γεύματα, που είναι απαραίτητα για όλα τα παιδιά, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, που πρέπει να φιλοξενούν όλα τα παιδιά χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ οι γονείς τους, με τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Εμείς δεν υποτιμάμε το παραμικρό, ούτε τα σχολικά γεύματα. Αλλωστε, πρώτοι εμείς καταθέσαμε τροπολογία στη Βουλή για τη χορήγησή τους σε όλα τα παιδιά, την οποία απέρριψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Δεν υποτιμάμε ούτε τα οικογενειακά επιδόματα, ούτε την επιδότηση ενοικίου, ούτε τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Ομως είναι κοροϊδία να λες ότι αυτά τα ψίχουλα - εάν τελικά δοθούν κι αυτά, γιατί μπαίνουν με «αστερίσκους» - μπορούν να αντισταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες που θα υποστεί το ήδη πετσοκομμένο εργατικό λαϊκό εισόδημα.

Ολα τα υπόλοιπα που λέει η κυβέρνηση, ότι ο στόχος είναι να βγει η χώρα από τα μνημόνια και να τελειώσει οριστικά η περίοδος της ταπεινωτικής επιτροπείας, ο λαός μας τα ακούει βερεσέ.

Τα ίδια έλεγαν και οι προηγούμενοι, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ομως κανείς, ούτε οι προηγούμενοι ούτε οι τωρινοί του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, υποστηρίζουν ότι το τέλος των μνημονίων θα σημαίνει και την επιστροφή όλων όσα έχασε ο λαός με τα μνημόνια. Το αντίθετο.

Οι δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι, που στη χώρα μας μπήκαν κάτω από την ομπρέλα των μνημονίων, ενώ σε άλλες χώρες, χωρίς μνημόνια, τα ίδια ακριβώς μέτρα ονομάστηκαν αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», ήρθαν για να μείνουν, να φορτωθούν στις πλάτες της εργατικής τάξης του λαού, γιατί αποτελούν το εξιτήριο μόνο του κεφαλαίου από την κρίση και το εισιτήριό του στην ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

Την ίδια ώρα που ο λαός θα συνεχίζει να ταλαιπωρείται.

Το πρόβλημα της Ενέργειας είναι πολιτικό

Φίλες και φίλοι,

Είναι κοροϊδία να λέει ο κ. Τσίπρας ότι «κατορθώσαμε να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και η πώληση μονάδων της να περιοριστεί μονάχα στο 40% των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής, που ούτως ή άλλως θα βαίνει μειούμενο λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου»!

Η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με το κουαρτέτο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε ανταγωνιστικούς ομίλους, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο του πρώην κρατικού μονοπωλίου και να ολοκληρωθεί η «απελευθέρωση» της Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, πιέζοντας για επιτάχυνση του ρυθμού «απελευθέρωσης» και εξαγγέλλοντας ότι όταν αναδειχθεί κυβέρνηση θα πουλήσει και υδροηλεκτρικές μονάδες και θα ιδιωτικοποιήσει το 66% του ΑΔΜΗΕ.

Η κάλπικη αντιπαράθεσή τους αφορά δηλαδή τους όρους, τους ρυθμούς, τους τρόπους που θα υλοποιηθεί η πολιτική της άρχουσας τάξης και της ΕΕ σε βάρος του λαού.

Το πρόβλημα της Ενέργειας είναι πολιτικό.

Για να λυθεί ριζικά απαιτείται γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με το καθεστώς ιδιοκτησίας των μονοπωλίων στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στην οικονομία.

Απαιτείται εντελώς διαφορετικό - εναλλακτικό σχέδιο στην κοινωνική οργάνωση, στην οικονομία. Να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, τα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία, η γη, να καταργηθεί η σκλαβιά της μισθωτής εργασίας, να εδραιωθούν οι σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία.

Αυτή τη λύση τεκμηριώνει το πρόγραμμα του ΚΚΕ.

Μόνο μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, της κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής εξουσίας.

Σ' αυτόν τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με τις εγχώριες ενεργειακές πηγές, τις πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύξει τη παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια

Φίλες και φίλοι,

Οι δρόμοι μεταφοράς της Ενέργειας είναι το «μήλον της έριδος» ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα υπερισχύσει στη μοιρασιά που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας.

Και σ' αυτή τη μοιρασιά, μερίδιο διεκδικούν για λογαριασμό των μονοπωλίων τους και η τουρκική αστική τάξη, που μέσω και της κυβέρνησης του Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί, και η ελληνική αστική τάξη, που μέσω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πουλάει το παραμύθι της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας» στα πλαίσια του ΝΑΤΟ!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και η ΝΔ με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηρίζουν την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης στον ανταγωνισμό της με την τουρκική αστική τάξη να διεκδικήσει μερίδια, αλλά και νέες αγορές για τα ελληνικά μονοπώλια, γι' αυτό η Ελλάδα συμμετείχε και συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Γι' αυτό ελληνικά στρατεύματα βρέθηκαν έξω από τα σύνορα της χώρας στο Κόσσοβο, στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν, στο Λίβανο, στη Σομαλία, στο Μάλι. Γι' αυτό, τώρα που μιλάμε, η Ελλάδα συμμετέχει σε 13 ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα Βαλκάνια, τα οποία ανέκαθεν ήταν πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, θυμίζουν μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η ΠΓΔΜ, όπου εξελίσσεται έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και τα 3 μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα, που έχουν την ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, και στο εθνικιστικό VMRO, που φαίνεται να στηρίζεται από τη Ρωσία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία.

Οι εξελίξεις αυτές είναι μέρος του συνολικού «βαλκανικού παζλ», όπου διασταυρώνονται σημαντικά ανταγωνιστικά σχέδια στην Ενέργεια και τους αγωγούς μεταφοράς της, όπως είναι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, οι δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων, όπως είναι ο νέος κινεζικός «δρόμος του μεταξιού». Στα Βαλκάνια διασταυρώνονται αντιτιθέμενες επιδιώξεις αστικών τάξεων, όπως της τουρκικής και της ελληνικής, οι οποίες επιδιώκουν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.

Η ελληνική αστική τάξη έπαιζε και παίζει ιδιαίτερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της περιοχής. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν πρωτοστάτησε στην ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας στις βαλκανικές χώρες και στήριξε τα σχέδια διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, το 1999, όταν διευκόλυνε τη ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση, μέχρι σήμερα.

Αλλωστε, στην περιοχή υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα για τα ελληνικά μονοπώλια, επενδύσεις κ.λπ. Η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της στηρίζουν τα σχέδια των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Θυμίζουμε ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν στην κατεύθυνση αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου ως κράτους, καθώς επίσης και οι διάφορες πρωτοβουλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια, για άλλη μια φορά, όπως και στο παρελθόν, η ελληνική αστική τάξη τις βλέπει ως ευκαιρία.

Αυτό που πρέπει να είναι καθαρό είναι ότι κάθε διαδικασία αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια θα σημάνει «ντόμινο» εξελίξεων στην περιοχή, θα προκαλέσει μια δίνη ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, που θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι λαοί.

Οι στόχοι της ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην περιοχή, η ανάδειξη της χώρας σε βασικό πυλώνα του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, είναι επικίνδυνα για τους λαούς της περιοχής. Δεν προλαβαίνει η κυβέρνηση να δέχεται τα συχαρίκια από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για το ρόλο της στη στήριξη των πολεμικών τους σχεδίων.

Στις σημερινές συνθήκες, λοιπόν, είναι απαραίτητο να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, στα σενάρια αλλαγής συνόρων, σε κάθε εμπλοκή της χώρας σε αυτά τα σχέδια.

Δεν αλλάζει η κατάσταση μόνο με την οργή

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όσους και όσες αγανακτούν, βλέπουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο κι έχουν διάθεση να συγκρουστούν με τη μοιρολατρία, τη μιζέρια, τις μειωμένες απαιτήσεις.

Το κόμμα που μπορεί πραγματικά να σας εκφράσει, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις σας, είναι μόνο το ΚΚΕ.

Ιδιαίτερα καλούμε το λαϊκό κόσμο που αισθάνεται αριστερός, που πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε άλλες αυτοπροσδιοριζόμενες ως αριστερές δυνάμεις και σήμερα δυσανασχετεί, αισθάνεται δικαιολογημένη οργή, να κάνει το βήμα τώρα.

Δεν αλλάζει η κατάσταση μόνο με την οργή και τη δυσαρέσκεια γι' αυτή την κυβέρνηση και την κατρακύλα της. Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες.

Για να ζωντανέψει η ελπίδα, σας καλούμε να συναντηθούμε, να συζητήσουμε μέσα στο κίνημα για το πώς θα πετάξουμε τις βδέλλες που ρουφάνε το αίμα του λαού.

Πώς θα παλέψουμε μαζί για να γίνει πραγματικότητα η πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση σε όφελος του λαού, που αποτελεί τη μοναδική απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουμε.

Προτείνουμε στο λαό και τη νεολαία τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, έτσι ώστε να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να αποδεσμεύσει τη χώρα από ΕΕ και ΝΑΤΟ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να αποσυρθεί από στρατιωτικο-πολιτικές επεμβάσεις, από ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Να αποδεσμευτεί η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ισότιμες και επωφελείς σχέσεις με άλλα κράτη.

Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και άλλοι λαοί της περιοχής, της Ευρώπης, του κόσμου.

Ετσι μόνο θα μπορέσει να ζήσει ο λαός σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του, να απολαύσει τις δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη και σύγχρονη τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ