Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά, η Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενόψει του συνεδρίου της στα τέλη Ιούνη, στον απόηχο των αντιθέσεων που εκφράζονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τυπικά με αφορμή το ποιοι θα μετάσχουν στο συνέδριο.
Αντιθέσεις που, ανεξάρτητα από επιμέρους «ατζέντες», αντανακλούν μεγάλη κινητικότητα στο χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και στην αντιπαράθεση για το ποιο είναι το πιο πρόσφορο σχήμα για τη διαμόρφωση εναλλακτικών σχημάτων αστικής διαχείρισης, ικανών να «τρέξουν» τον «εθνικό» στόχο της ανάκαμψης του κεφαλαίου. Μια διαμάχη, όπου παρότι σήμερα τον τόνο δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ρόλο και λόγο διεκδικούν και οι υπόλοιποι.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) , Φ. Γεννηματά, μιλώντας στα «ΝΕΑ», δικαιολόγησε την απόφασή της να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο, λέγοντας ότι είναι «επιλογή πολιτική, θεσμική, καταστατική που δίνει διέξοδο και ξεκαθαρίζει τους όρους λειτουργίας του κόμματος και το πολιτικό πλαίσιο βάσει του οποίου κινούμαστε».
Επιπλέον, ενδεικτικά της «κοινής βάσης» πάνω στην οποία συνεχίζονται οι διεργασίες και οι αντιπαραθέσεις των αστικών κομμάτων είναι τα όσα είπε για το ότι «δε βρισκόμαστε σε μια κανονική περίοδο. Τώρα το δίλημμα είναι εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή. Εμείς θα επιμείνουμε απόλυτα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την επεξεργασία και υιοθέτηση μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση. Μόνο μια βιώσιμη κυβέρνηση, με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί αξιόπιστα να το εγγυηθεί», πετώντας το μπαλάκι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι αρνούνται να υπηρετήσουν με συνέπεια την «εθνική» γραμμή του κεφαλαίου.
Ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος εμφανίζεται διαφοροποιούμενος, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ανέφερε ότι η «ηγετική ομάδα» πριονίζει την «προσπάθεια ανασύστασης του χώρου» και επέμεινε το συνέδριο της ΔΗΣΥ να είναι «ανοιχτό στην κοινωνία καθώς και στα άλλα κόμματα και σε φορείς της ευρύτερης κεντροαριστεράς».
Ο απερχόμενος γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, που επίσης διαφωνεί με τις επιλογές Γεννηματά, Στ. Ξεκαλάκης, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», χαρακτήρισε λάθος τις αποφάσεις της προέδρου και είπε ότι ο ίδιος «τιμωρείται» «για την έκφραση διαφορετικής άποψης στα όργανα».
Σε μια απάντηση από το περιβάλλον Γεννηματά, ο διευθυντής του πολιτικού της γραφείου, Μ. Οθωνας, δήλωσε στην εφημερίδα «Real» ότι επιβάλλεται «να λαμβάνονται και δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσειςυπέρβασης καταστάσεων (...) Με επίκεντρο τις αγωνίες των ανθρώπων που θέλουμε να εκφράσουμε και όχι το μικρόκοσμο των προσωπικών επιδιώξεων κανενός».
Στο μεταξύ, διεργασίες παρατηρούνται και στα κεντροδεξιά. Η αποχωρήσασα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, που κάποιοι την ήθελαν να εντάσσεται στη ΔΗΣΥ, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» ουσιαστικά προανήγγειλε την προσχώρησή της στη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη «έκπληξη», η οποία «έδωσε τη χαριστική βολή» στο Ποτάμι. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να ρίξει και τις ανάλογες «γέφυρες», σημειώνοντας ότι «ο τόπος έχει ανάγκη πράγματι από μια γερή σοσιαλδημοκρατική παράταξη».