Τρίτη 2 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1519 Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους της Αναγέννησης, γλύπτης και εφευρέτης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

1893 Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο στην Ελλάδα για την Εργατική Πρωτομαγιά, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη, ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 10ήμερη φυλάκιση.

1933 Μια μέρα μετά από την Πρωτομαγιά, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Α. Χίτλερ στη Γερμανία διαλύει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν πρόσκειντο στους ναζί.

1935 Υπογράφεται Σύμφωνο Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Γαλλίας, το οποίο προέβλεπε κοινή δράση στην περίπτωση επίθεσης σε κάποια από τις δύο χώρες. Η ναζιστική Γερμανία αντέδρασε έντονα και άμεσα, οι δε αντιδράσεις της θεωρήθηκαν από τη Μ. Βρετανία «πλήρως δικαιολογημένες», ενώ, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Λόιντ Τζορτζ (τέως πρωθυπουργός) από το βήμα του βρετανικού Κοινοβουλίου, «ο Χίτλερ θα ήταν προδότης της Γερμανίας αν δεν υπερασπιζόταν τη χώρα του».

1943 Σε κοινή σύσκεψη των Κεντρικών Επιτροπών του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ αποφασίζεται η συγκρότηση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Τη Διοίκηση του Γενικού Στρατηγείου αποτέλεσαν οι Στέφανος Σαράφης (στρατιωτικός αρχηγός), Αρης Βελουχιώτης (καπετάνιος) και Βασίλης Σαμαρινιώτης - ψευδώνυμο του Ανδρέα Τζήμα - (αντιπρόσωπος του ΕΑΜ).

1946 Επαναφέρονται σε ισχύ οι νόμοι της μεταξικής δικτατορίας για τις Επιτροπές Ασφαλείας. Η τρομοκρατία και καταστολή εναντίον του ΚΚΕ και των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης εντείνεται και συστηματοποιείται συνεχώς.

1957 Πεθαίνει ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι, γνωστός για τις διώξεις εναντίον των κομμουνιστών ή των υπόπτων ως κομμουνιστών, που ξεκίνησαν το 1950 στις ΗΠΑ (ο λεγόμενος «Μακαρθισμός»).

1961 Ξεκινά τις εργασίες του το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ (2 - 8/5/1961). Η σύγκλησή του έγινε σε συνθήκες που είχαν διαμορφώσει η δεξιά οπορτουνιστική στροφή, η εσωκομματική διαπάλη και οι Αποφάσεις της 6ης και 7ης Ολομέλειας (το 1956 και 1957 αντίστοιχα), καθώς επίσης και η Απόφαση για τη διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα και την ένταξη των κομμουνιστών στην ΕΔΑ (8η Ολομέλεια 1958). Ουσιαστικά, το 8ο Συνέδριο επισφράγισε τη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του ΚΚΕ από την 6η Πλατιά Ολομέλεια και έπειτα. Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος εκλέχθηκε ο Κώστας Κολιγιάννης.

1965 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον διακηρύσσει το ομώνυμο Δόγμα για την αντιμετώπιση της «κομμουνιστικής διείσδυσης» στη Λατινική Αμερική.

1977 Ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος τιμάται με το βραβείο «Λένιν».

1984 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει να αναστείλει την απόφασή της για καταστροφή των φακέλων, που επί δεκαετίες καταδυνάστευαν τη ζωή των «μη εθνικοφρόνων» πολιτών.

2011 Σκοτώνεται από τη CIA στο Πακιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια, με δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Το 1979 μετέβη στο Αφγανιστάν και εντάχθηκε στους χρηματοδοτούμενους από τις ΗΠΑ Μουτζαχεντίν, ενάντια στην επαναστατική λαϊκή κυβέρνηση της χώρας, την οποία συνέδραμε η Σοβιετική Ενωση. Αργότερα ο Μπιν Λάντεν συγκρότησε την «Αλ Κάιντα» και στράφηκε εναντίον των ΗΠΑ, με αποκορύφωμα την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001, που αποδόθηκε στη συγκεκριμένη οργάνωση. Εκτοτε και με πρόσχημα την «τρομοκρατία», ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων ανά την υφήλιο, καθώς και μια σειρά στρατιωτικές επιχειρήσεις μικρής και μεγάλης έκτασης (πόλεμος σε Αφγανιστάν, Ιράκ κ.α.).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ