Τρίτη 2 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Σε πρώτο πλάνο οι εξελίξεις σε Σκόπια και Τουρκία

Από τη Σύνοδο
Από τη Σύνοδο
«

Ατυπη» Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Μάλτα. Η Σύνοδος εστίασε στις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, ενώ αργότερα μετείχαν και ΥΠΕΞ από τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, προκειμένου να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε στη Σύνοδο αναφορά και στην κατάσταση στα Σκόπια, με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι να εστιάζει στη «σοβαρότητα του θέματος», σημειώνοντας πως «θεωρούμε τη βία απαράδεκτη, ακόμα περισσότερο όταν συμβαίνει στο «σπίτι της δημοκρατίας», το κοινοβούλιο, και πιστεύουμε ότι όλοι στα Σκόπια θα πρέπει να ακολουθήσουν το Σύνταγμα και να προσπαθήσουν να βγάλουν τη χώρα απ' αυτή την κρίση που μπορεί να γίνει επικίνδυνη».

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν ακόμα οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας, στο φόντο και του πρόσφατου δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, με την Φ. Μογκερίνι να σημειώνει προσερχόμενη στη Σύνοδο πως «η Τουρκία δεν είναι μόνο μια υποψήφια χώρα, αλλά και ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένας σημαντικός παίχτης στην περιοχή. Οπότε θα αξιολογήσουμε με τους υπουργούς την τρέχουσα κατάσταση, των εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας και των σχέσεών μας».

«Διατεθειμένη» να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή η ελληνική κυβέρνηση

Στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, είχε συνάντηση με τον ομόλογό του των Σκοπίων, Ν. Πόποσκι, με το υπουργείο να σημειώνει ότι «συζήτησαν για ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα και έγινε μια αλληλοενημέρωση για πρόσφατες εξελίξεις και στις δυο χώρες».

Νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε εκδώσει ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, αναφέροντας: «Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η ΠΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό (...) στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις. Η Ελλάδα, που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της ΠΓΔΜ», χωρίς βέβαια να διευκρινίζεται σε τι ακριβώς θα συνίσταται αυτή η συμβολή.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Καταλήξαμε ότι δεν θέλουμε να σπάσουμε αυτή τη σχέση. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεχιστεί, αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και τις σχέσεις καλής γειτνίασης, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Νομίζω ότι το μήνυμα που θα πάρει η Τουρκία θα είναι σαφές και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ