Κυριακή 2 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Σενάρια συνεργασίας και παιχνίδια σκοπιμοτήτων

Eurokinissi

Η «μακρά» διαδρομή των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα, με στόχο την αναμόρφωσή του, έχει πολλούς σταθμούς και καθημερινές εξελίξεις άλλοτε μικρής άλλοτε μεγαλύτερης σημασίας. Αξίζει, βέβαια, να επισημάνουμε εκ των προτέρων ότι οι διεργασίες αυτές είναι αναγκαίες, αφού υπάρχουν ορισμένα σημαντικά δεδομένα που επιδρούν σε αυτές, όπως: Οι δυσκολίες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, οι προβληματισμοί για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, οι διεθνείς εξελίξεις, οι αντιθέσεις που εκδηλώνονται και αφορούν ακόμα και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης. Και η αναζήτηση μιας νέας πολιτικής «συνταγής», με στόχο τη διαμόρφωση «αξιόπιστων εναλλακτικών» για την αστική διαχείριση, σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα συνολικά για το αστικό πολιτικό σύστημα.

Διεργασίες συμβαίνουν συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς μπροστά στο ενδεχόμενο διαμόρφωσης μιας νέας σοσιαλδημοκρατικής, κυβερνητικής πλειοψηφίας, που παρουσιάζεται μάλιστα ως στοιχείο της επιστροφής στην πολιτική κανονικότητα, σε μια πορεία περάσματος στην καπιταλιστική ανάκαμψη. Στις διεργασίες αυτές επιδρά η συνολικότερη κρίση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, όπως δείχνουν η διαλυτική κατάσταση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, η αδυναμία του γερμανικού SPD να ανακτήσει έδαφος απέναντι στους χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, η προσπάθεια ανασύνθεσης του PSOE στην Ισπανία και άλλα παραδείγματα.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τις πληροφορίες που εμφανίζονται πιο συχνά το τελευταίο διάστημα και κάνουν λόγο για συναντήσεις πολιτικών παραγόντων και μεγάλων επιχειρηματιών στις οποίες συζητιούνται ο «πολιτικός χάρτης» και οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη...

Η κατάσταση σε ΔΗΣΥ - ΠΑΣΟΚ

Οι δυνάμεις της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, που εκφράζει κατά βάση το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν την ανάδειξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε «τρίτο πόλο» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, για να παίξει ρόλο καταλύτη στο σχηματισμό σταθερών κυβερνήσεων συνεργασίας. Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται ο νέος φορέας να ανακτήσει θέσεις στο χώρο όπου κυριάρχησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κρίση και την καταπόντιση του ΠΑΣΟΚ. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, προγραμματική θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως την έχει διατυπώσει η Φώφη Γεννηματά, είναι η συγκρότηση «μιας ισχυρής κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής στήριξης». Με αυτόν τον τρόπο, ο νέος φορέας δηλώνει τη διαθεσιμότητά του απέναντι στο κεφάλαιο να αποτελέσει το αναγκαίο συστατικό της κυβερνητικής σταθερότητας, σε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, με δεδομένη τη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό. Ταυτόχρονα, διεκδικεί να γίνει καταλύτης για ευρύτερες «συμπράξεις» και συνεργασίες ανάμεσα στα αστικά κόμματα, ώστε να υπηρετείται η κυβερνητική εναλλαγή, για την απρόσκοπτη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Από αυτήν την άποψη, το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που ολοκληρώνεται σήμερα, αποτελεί σίγουρα έναν ακόμα «σταθμό», για πολλούς σημαντικό, μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια. Και δεν είναι τυχαίο πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του μία εβδομάδα πριν από το συνέδριο της ΔΗΣΥ, έκανε «άνοιγμα» προς το ΠΑΣΟΚ, προσκαλώντας το σε συμμαχική κυβέρνηση. Και, ταυτόχρονα, φροντίζει να εμφανίζεται και επιφυλακτικός, αφήνοντας μία αιχμή «για τα προβλήματα που έχει να λύσει» το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, η πρότασή του είναι σαφής: Συμμαχική κυβέρνηση μετά το τέλος των μνημονίων, δηλαδή το 2018. Είπε συγκεκριμένα: «Θα χαιρόμασταν ειλικρινά αν (το ΠΑΣΟΚ) έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσει μέχρι εκεί». Κάλεσε, μάλιστα, την Φώφη Γεννηματά να τοποθετηθεί σχετικά με την ατζέντα Μητσοτάκη, ώστε «να διαπιστώσουμε τουλάχιστον αν βρισκόμαστε από την ίδια ή από την άλλη πλευρά της αβύσσου».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να απορρίψει αυτήν την πρόταση, λέγοντας: «Δεν θα συμμετέχουμε σε αδύναμες κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα, μέσα σε καθεστώς πόλωσης, σε νέα αδιέξοδα, το μοντέλο αυτό - όπως είναι και η σημερινή κυβέρνηση - έχει αποτύχει. Εδώ που έχουμε φτάσει η λύση περνά μέσα από εκλογές. Εμείς δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε ως αντιπολίτευση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να συμβάλουμε ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο για να υπάρξει λύση και συνεννόηση την επόμενη μέρα».

Βέβαια, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν καλά τις διεργασίες στη ΔΗΣΥ αναφέρουν ότι η Φ. Γεννηματά όχι μόνο δεν απορρίπτει ένα ενδεχόμενο συνεργασίας, ωστόσο υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά και εσωτερικά ζητήματα, όπως το τι θα κάνουν ο Ευ. Βενιζέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης, η κίνηση Φλωρίδη, αλλά και άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως η Αννα Διαμαντοπούλου. Επιπλέον, πολλοί εκτιμούν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η Φώφη Γεννηματά θα ανακοινώσει «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» πριν αυτό επιβληθεί από κάποια κάλπη - όχι απαραίτητα από την επόμενη - που θα «βγάλει» την ανάγκη για συμμαχίες αστικής διακυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιθυμία του Ευ. Βενιζέλου είναι η ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, ανεξάρτητα τελικά από το εάν κάτι τέτοιο θα γίνει.

Και κάτι ακόμα: Αναλυτές, που γνωρίζουν την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, λένε ότι στόχος της Φώφης Γεννηματά είναι η όποια συζήτηση ξεκινήσει περί συνεργασίας να γίνει κάτω από έναν διαφορετικό εκλογικό συσχετισμό, στον οποίο το ΠΑΣΟΚ ή η ΔΗΣΥ θα έχει πλησιάσει τα εκλογικά ποσοστά και τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στα επίπεδα του Μάη του 2012. Σε τέτοιες συνθήκες, το ποιος θα έχει το πάνω χέρι, το ποιος θα διεκδικήσει την «ηγεμονία» στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις.

ΣΥΡΙΖΑ - κυβέρνηση προσπαθούν να παρέμβουν

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η εκτίμηση ότι «η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και η λήξη της διαπραγμάτευσης λύνουν τα χέρια του Μαξίμου για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, που έχουν ως στόχο αφενός να δημιουργήσουν το έδαφος για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, αφετέρου να εμπεδώσουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό ως του εκφραστή της «προοδευτικής παράταξης». Στελέχη που γνωρίζουν καλά τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου λένε ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια του πρωθυπουργού «δεν αφορά το αύριο, ούτε την επόμενη εβδομάδα, αλλά έχει χαρακτηριστικά στρατηγικά». Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα.

Τη βδομάδα που πέρασε, έγιναν ορισμένες παρεμβάσεις που έχουν μια σημασία, προκειμένου να γίνει κατανοητό το πού πάει το πράγμα. Ετσι, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξή του εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κεντροαριστερά του μέλλοντος θα έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» και «αρχηγό τον κ. Τσίπρα». Συμπλήρωσε πως δεν καταλαβαίνει την άρνηση της Φώφης Γεννηματά στο άνοιγμα που έκανε ο πρωθυπουργός για διάλογο, ενώ επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεγάλο δίλημμα την επόμενη μέρα και πρότεινε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να τα βρουν και να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο. «Δεν μπορεί να αρνηθεί κανένας ότι έχουμε έναν κοινό παρονομαστή και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τα δεκάδες λάθη και των μεν και των δε. Εγώ έχω κριτικάρει και ζητήματα πολιτικής και ζητήματα ήθους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν παύει, όμως, μακροπολιτικά να βλέπεις ότι είναι ένα κόμμα αριστερό, μέσα στο οποίο γεννιέται μια καινούρια αντίληψη, συμφωνείς ή διαφωνείς. Δεν αμφιβάλλει κανείς και ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προσφέρει στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις αποκλίσεις προσώπων, στρατηγικών, καταστάσεων κ.λπ.», είπε ο Γ. Πανούσης.

Σχολιάζοντας, δε, την απόρριψη της πρότασης του Αλ. Τσίπρα για διάλογο από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Αν απορρίπτεις αυτή τη μορφή της κεντροαριστεράς - εγώ την ονομάζω σοσιαλιστική δημοκρατική αριστερά - τι προβάλλεις ως λύση; Το λαό τον ενδιαφέρει να κυβερνηθεί. Απορρίπτοντας την κεντροαριστερά επιλέγεις τι ακριβώς; Επιλέγεις μια μοναχική πορεία ενός κόμματος που ήταν 40% και πλέον, κυβέρνησε 20 χρόνια και τώρα πολεμάει να φέρει σε ισορροπία τις αντιμαχόμενες τάσεις μέσα στους κόλπους του; Αυτό είναι το ζητούμενο της Ελλάδος; Πολλώ δε μάλλον που ο κ. Τσίπρας έχει κάνει και ένα άνοιγμα και λέει: "ελάτε να συζητήσουμε"».

Την περασμένη Πέμπτη, η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε άρθρο της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έγραψε: «(...) θα μπορούσε η ΔΗΣΥ να αποτελέσει έναν εν δυνάμει αξιόπιστο πολιτικό συνομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση μιας αριστερής προοδευτικής κυβερνητικής ατζέντας. Η ΔΗΣΥ όμως εμφανίζει σήμερα μια αμφισημία. Το δόγμα "των ίσων αποστάσεων από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ" που έχει εξυφάνει η νέα ηγεσία (προς εγκατάλειψη του παλαιού "δόγματος Βενιζέλου" ότι συνεργαζόμαστε μόνο με τη ΝΔ) δεν την καθιστά αξιόπιστο συνομιλητή. (...) Καλείται επομένως η ηγεσία της να αποφασίσει. Δεν μπορεί να είναι "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ". Ολοι πρέπει να αναλάβουμε το βάρος των ευθυνών μας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει με τα συγγενή ιδεολογικά κόμματα άμεσα, στη βάση μιας προγραμματικής ατζέντας, ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας (...)».

Τα σχέδια απόσπασης ενεργού λαϊκής στήριξης στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος πρέπει να αποτύχουν. Να αντιμετωπιστούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται ότι το ανακάτεμα της τράπουλας θα φέρει θετικές για το λαό εξελίξεις. Η αστική τάξη διατάσσει και αναδιατάσσει το πολιτικό της προσωπικό αναλόγως των αναγκών και συμφερόντων της, που σε κάθε περίπτωση υπονομεύουν τα λαϊκά συμφέροντα, όπως άλλωστε αποδεικνύει και το πρόσφατο παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός να γυρίσει την πλάτη σε διεργασίες ισχυροποίησης του συστήματος που τον τσακίζει, να μην υπακούσει σε κελεύσματα συναίνεσης που αξιώνουν ουσιαστικά να βάλει πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική, να χαράξει δική του ρότα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.


Κ. Πασ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» οι διεργασίες συγκρότησης νέου φορέα(2017-08-01 00:00:00.0)
«Τρέχουν» με κοινό τόπο τις «εθνικές» προσπάθειες του κεφαλαίου(2017-07-11 00:00:00.0)
Συνεχίζονται συναντήσεις και διεργασίες(2017-07-08 00:00:00.0)
«Τρέχουν» με επίκεντρο την «κεντροαριστερά»(2017-07-04 00:00:00.0)
Σχέδια και «αναζητήσεις» σταθερότητας για το κεφάλαιο(2017-05-02 00:00:00.0)
Εν μέσω πιέσεων διεμβολισμού διέγραψε Γρηγοράκο και είδε Σημίτη(2016-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ