Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Βδομάδα δράσης με πολύμορφες πρωτοβουλίες μπροστά στην Πρωτομαγιά

Δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 1η Μάη

«Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!». Το σύνθημα με το οποίο τιμούν τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά συζητούν με τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Υλοποιώντας την απόφαση να είναι η βδομάδα που διανύουμε βδομάδα δράσης, οργανώνουν καθημερινά δεκάδες πρωτοβουλίες. Με περιοδείες και εξορμήσεις, εκδηλώσεις μέσα και έξω από χώρους δουλειάς, στάσεις εργασίας, πολύμορφες πρωτοβουλίες, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία της Πρωτομαγιάς και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, δίνοντας μαχητική απάντηση στα νέα μέτρα και προετοιμάζοντας νέα πανεργατική απεργία, ενισχύοντας την αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους λαούς των γειτονικών χωρών, στέλνοντας μήνυμα πως οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν «κρέας» στην πολεμική μηχανή των ιμπεριαλιστών, σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις μεταξύ τους οξύνονται.

Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ δεκάδες συγκεντρώσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί σε όλη τη χώρα.

Κάλεσμα στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις απευθύνουν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ και η ΕΕΔΥΕ.

Δεμένα θα παραμείνουν τη Δευτέρα 1η Μάη τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΝΟ αποφασίστηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία (από τα μεσάνυχτα της Κυριακής μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας). Με εξορμήσεις - παρεμβάσεις στα πλοία, στην Ακτή Μιαούλη, στον Οίκο Ναύτη, στο ΚΕΣΕΝ και την ΑΕΝ, προετοιμάζουν την απεργία και τη συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία.

Σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων μεταναστών εργατών

Από την εκδήλωση του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, με τη συμμετοχή δεκάδων μεταναστών εργατών
Από την εκδήλωση του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, με τη συμμετοχή δεκάδων μεταναστών εργατών
Σύσκεψη για την Πρωτομαγιά διοργάνωσε την Κυριακή το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος Αττικής, με δεκάδες μετανάστες εργάτες.

Η συζήτηση έγινε στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, έναν χώρο γνώριμο σε πολλούς μετανάστες, αφού εκεί παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών. Αρκετοί είναι αυτοί που ζουν στην περιοχή και δουλεύουν στην κλωστοϋφαντουργία, κυρίως στα «φασονατζίδικα», αλλά και σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή του βίντεο που έχει ετοιμάσει το ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά. Στη συνέχεια συνδικαλιστές εξήγησαν τι είναι το σωματείο, γιατί παλεύει και πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή όλων των εργατών, και των μεταναστών, στη δράση του. Με αφορμή την Πρωτομαγιά, μάλιστα, υπογράμμισαν πως σημαντικό μέρος των εργατών που πάλεψαν για το 8ωρο ήταν μετανάστες που κατάγονταν από μια σειρά διαφορετικές χώρες και αποτελούσαν μεγάλο ποσοστό της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ εκείνη την περίοδο. Οσον αφορά το ζήτημα του πολέμου, τον οποίο αρκετοί μετανάστες έχουν ζήσει στις πατρίδες τους, υπογραμμίστηκε πως «αυτοί που μας εκμεταλλεύονται καθημερινά στα εργοστάσια, είναι οι ίδιοι που θα μας στείλουν να πολεμήσουμε για τα κέρδη τους».

Οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο στη συζήτηση έθεσαν μια σειρά ερωτήματα, κυρίως γύρω από τις συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν, αφού οι μετανάστες εργάτες γίνονται αντικείμενο της πιο στυγνής εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς. Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, υπάρχουν ακόμα και εργοδότες που αρνούνται να τους πληρώσουν το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, με το «επιχείρημα» πως δεν το δικαιούνται γιατί... είναι μουσουλμάνοι!

Από την εξόρμηση στην ICAP
Από την εξόρμηση στην ICAP
Στους μετανάστες μοιράστηκε μεταφρασμένη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, καλώντας τους να πάρουν μέρος στην απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.

Με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς

Μαζική εξόρμηση οργάνωσαν χτες ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην ICAP μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, στα γραφεία της εταιρείας στην Καλλιθέα.

Με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στο χέρι, συζήτησαν με τους εργαζόμενους, αναδεικνύοντας την ανάγκη οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, και τους κάλεσαν να συμμετάσχουν μαχητικά στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα.

Παράλληλα, κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους σε σύσκεψη αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 3ος όροφος), με αφορμή τις καταγγελίες εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας και πρακτικές που χρησιμοποιεί η εταιρεία ICAP σε συγκεκριμένα τμήματα.

Οι σημερινές και αυριανές πρωτοβουλίες

Σήμερα, Τρίτη 25/4:

-- Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στους εργάτες Τύπου και Χάρτου που «έπεσαν για τη ζωή» την περίοδο 1940 - 1949, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία των Λιθογράφων (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος). Στο μεταξύ, συνεχίζεται μέχρι την Πρωτομαγιά η έκθεση βιβλίου της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, τις καθημερινές (9 π.μ. - 3 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.) στα γραφεία της (Αριστοτέλους 11-15).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής προχωρά σε συνέλευση - εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, στις 5 μ.μ., στο «Athens Ledra».

-- Σε εκδήλωση με προβολή βίντεο και συζήτηση για την Πρωτομαγιά καλεί η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Βύρωνα οργανώνει σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κορυτσάς και Κωνσταντηλιέρη).

Αύριο, Τετάρτη 26/4:

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε σύσκεψη στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, με θέμα την οργάνωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

-- Το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής προγραμματίζει εκθέσεις φωτογραφίας και συζητήσεις με τους εργαζόμενους στη φαρμακαποθήκη ΣΥΝΦΑ.

-- Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

-- Εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», στις 7 μ.μ., στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αστέρας» (Ασκληπιού 4). Στο χώρο θα συγκεντρωθούν σχολικά είδη για τα προσφυγόπουλα.

-- Σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων οργανώνει η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Μπραχαμίου καλεί σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ. (Πηλέως 56, στον προαύλιο χώρο).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Πετρούπολης οργανώνει εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο (Εθνικής Αντίστασης 61).

Πολύμορφη δραστηριότητα από Εργατικά Κέντρα

Από σήμερα ξεκινά το τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 με ομάδες σωματείων που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που έχει αποφασίσει. Αύριο Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., καλεί σε αντιπολεμική συναυλία στην κεντρική πλατεία.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας και τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμή του οργανώνουν σήμερα περιοδεία στους εργαζομένους του εργοστασίου «Jimis» (1.30 μ.μ., στην πύλη του εργοστασίου) και σύσκεψη με εργολαβικούς εργαζόμενους στο νοσοκομείο Λαμίας (10 π.μ.). Αντίστοιχα, για αύριο έχουν προγραμματίσει περιοδεία στους εργαζόμενους στο τεχνικό προσωπικό και στην καθαριότητα του δήμου Λαμίας (6.30 π.μ.), εξόρμηση στους εργαζόμενους της NEXANS (1.30 μ.μ., Αγία Μαρίνα), περιοδεία και ομιλία, στους σπουδαστές του ΟΑΕΔ στη Λαμία (3.30 μ.μ.).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org