Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Απεργία για κλαδική ΣΣΕ, με ανάκτηση δικαιωμάτων και αύξηση μισθών

Σε απεργιακή συγκέντρωση σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., στην «Ευρωκλινική», καλεί τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία η ΔΑΣ - ΟΣΝΙΕ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου, ενώ παράλληλα απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Με ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αύξηση 15% στο βασικό μισθό από τη σύμβαση του 2014, κατάργηση μισθολογικού διαχωρισμού νέων και παλιών εργαζομένων, επαναφορά των ειδικών αδειών και ωραρίων όπου καταργήθηκαν.

Η σημερινή απεργία προκηρύχθηκε από το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ, χωρίς όμως να θέτει πλαίσιο αιτημάτων που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ προκηρύσσει απεργία «για τα μάτια του κόσμου (...) Χωρίς απάντηση στις αξιώσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).

Είναι οι ίδιοι που:

1) Υπόγραψαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ΚΣΣΕ/28-6-2012 που είναι η καρμανιόλα της εργασιακής μας ζωής. Αυτή η καρμανιόλα παρατάθηκε το 2013, 2014, 2015 και 2016. Είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι μισθοί μας σε ολόκληρο τον κλάδο κατά 20-37% παντού.

2) Τσαλαπάτησαν την απόφαση του Συνεδρίου της ΟΣΝΙΕ για διεκδίκηση αύξησης μισθών κατά 15%, κατάργηση του αίσχους των 630 ευρώ μεικτά και καταψήφισαν όλες τις προτάσεις της ΔΑΣ.

3) Αντί να καλέσουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε εγρήγορση και συναγερμό οργανωμένης μάχης, έκαναν προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Ο ΟΜΕΔ με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία αποφάνθηκε: Διατήρηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΚΣΣΕ/28-6-2012 και προσθέτει άλλη μία, την κατάργηση του μετέωρου επιδόματος εξομάλυνσης.

4) Από τη μία επικρίνουν τη Διαιτητική Απόφαση του ΟΜΕΔ (ΔΑ 6-6-2016), από την άλλη υποστηρίζουν την καρμανιόλα της σύμβασης του 2012. Ακριβώς όπως αξιώνουν και οι εργοδότες (ΣΕΚ). (Αρ. Πρωτ. 190/19-11-2014)».

Παράλληλα, αναφερόμενη στο νέο αντιλαϊκό πακέτο που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο για λογαριασμό του κεφαλαίου, η ΔΑΣ τονίζει ότι «γι' αυτά τα μέτρα (...) ευθύνες έχουν και εκείνες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ (Ταξική Ενότητα και Αδέσμευτη Αγωνιστική Κίνηση), που εγκαλούσε την κυβέρνηση για το "ότι δεν κλείνει την αξιολόγηση;" (Δελτίο Τύπου 05/04/17)».

Απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας οργανώνει σήμερα απεργιακές συγκεντρώσεις στις 9 π.μ. μπροστά στον «Κυανό Σταυρό» και τη «Γενική Κλινική».

Με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν κλαδική Συλλογική Σύμβαση, προτάσσοντας μεταξύ άλλων την πάλη για αύξηση 15% στο βασικό μισθό από τη σύμβαση του 2014, ενώ απευθύνει επίσης κάλεσμα πάλης ενάντια στο αίσχος που επικρατεί στον κλάδο με την απλήρωτη εργασία (EUROMEDICA, «Σαραφιανός», «Στασινόπουλος», «12 Απόστολοι» κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ