Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Σήμερα το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για την Υγεία

Στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Σήμερα, στις 7 μ.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, πραγματοποιείται το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για το λαϊκό δικαίωμα στην Υγεία, το οποίο συνδιοργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας και Αγρινίου και τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων Πρέβεζας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου, Ιδιωτικής Υγείας Ιωαννίνων και Φαρμακοϋπαλλήλων Ιωαννίνων.

Συνέχεια και κορύφωση σειράς πρωτοβουλιών

Στην προετοιμασία του συλλαλητηρίου, με τη συνδρομή κι άλλων συνδικάτων της περιοχής που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους σε αυτό, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο να φτάσει το κάλεσμα μέσα σε χώρους δουλειάς, στα μεγάλα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Στη συζήτηση, όλοι οι εργαζόμενοι είχαν να καταθέσουν τις αρνητικές εμπειρίες τους από όσα βιώνουν στο ζήτημα της Υγείας, γεγονός που γινόταν αφορμή να επεκταθεί η κουβέντα, πέρα από την αποκατάσταση της βλάβης, στην πρόληψη, στις συνθήκες δουλειάς κ.ά.

Το ίδιο το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο αποτελεί συνέχεια και κορύφωση μιας σειράς πρωτοβουλιών και αγωνιστικών παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες από το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων: Με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας πραγματοποίησαν εκδηλώσεις για τα θέματα υγείας και εργασιακής ασφάλειας στις γυναίκες. Στις 28/3, στην Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο για την Υγεία, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας. Από τον περασμένο Νοέμβρη υπήρξε πλήθος παρεμβάσεων από τα κατά τόπους σωματεία σε Αρτα, Γιάννενα, Πρέβεζα και Κέρκυρα για τις εργολαβικές εργαζόμενες, ενάντια στις απολύσεις και στην απληρωσιά. Από το Νοέμβρη, επίσης, υπήρξε πλούσια δραστηριότητα από το Σωματείο Εργαζομένων στα Προνοιακά Ιδρύματα, σε αντιπαράθεση με τη διοίκηση των ιδρυμάτων για την είσοδο ΜΚΟ στο χώρο.

Σημαντικό βήμα συντονισμού - Αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό

Ο Γιώργος Πρέντζας, εκλεγμένος στο ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, λέει στον «Ριζοσπάστη»: «Για πρώτη φορά γίνεται συντονισμός σε τόσο μεγάλη κλίμακα Εργατικών Κέντρων και Σωματείων Εργαζομένων σε χώρους Υγείας και προνοιακά ιδρύματα. Το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο ανοίγει ένα ζήτημα κομβικό για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας, που λειτουργεί παράλληλα ως κρίκος για την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας».

«Μεγάλο κέρδος», προσθέτει, «είναι και η αντιπαράθεση που άνοιξε με τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες ισχυρίζονται πως "το ΕΣΥ καταρρέει". Στην πραγματικότητα μετασχηματίζεται σταθερά - και πιο επιταχυνόμενα με αυτή την κυβέρνηση - σε μια μεγάλη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών Υγείας. Ακολουθώντας τις επιταγές του ΣΕΒ, ο χώρος της Υγείας λειτουργεί με όλο και περισσότερα επιχειρηματικά κριτήρια. Οι ίδιες δυνάμεις μιλάνε για "ενότητα", την ώρα που αρνούνται την εγγραφή και την ισότιμη αντιμετώπιση των συμβασιούχων στα πρωτοβάθμια σωματεία! Αντίστοιχα, οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ, επιχειρούν να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, στοχεύουν μόνο στην κυβερνητική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντας εκ νέου το ρόλο μιας ομοσπονδίας που μεταθέτει τη λύση στην αλλαγή κυβέρνησης, αποκρύπτοντας το στρατηγικό σχεδιασμό που υπάρχει εδώ και δεκαετίες».

«Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός», υπογραμμίζει, «δεν έχει κανένα πρόβλημα με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Σπέρνει αυταπάτες για ομαλή συνύπαρξη και χρυσούς κανόνες ελέγχου που δεν μπορούν να υπάρξουν».

Κινητοποιήσεις και σε Θεσσαλονίκη - Νάουσα

Κινητοποίηση, με αιχμή τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό, διοργανώνουν σήμερα στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου, στις 7 μ.μ., σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο», στο «Θεαγένειο», στη Γενική Κλινική και του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας.

Στη Νάουσα, παρέμβαση με αιχμή τα προβλήματα στο Νοσοκομείο και το ΙΚΑ πραγματοποίησαν, την Κυριακή, το Εργατικό Κέντρο, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» και πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία. Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης για την επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης τον Απρίλη του 1822, πραγματοποίησαν συμβολική παρέλαση, με πανό και συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ η οποία τσακίζει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά και το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν Υγεία. Η παρέμβαση αυτή αποτελεί συνέχεια των δράσεων που αναπτύσσουν όλο το τελευταίο διάστημα το ΕΚ Νάουσας και τα Σωματεία της περιοχής, ενάντια στη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στις δομές δημόσιας Υγείας στην περιοχή, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στο Νοσοκομείο και την υπολειτουργία των κλινικών, τη συρρίκνωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org