Σάββατο 8 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αναζωπυρώνονται οι ανταγωνισμοί με επίκεντρο την Ενέργεια

Εντονες αντιδράσεις της Αγκυρας για τα συμβόλαια που υπέγραψε η Λευκωσία. Ο Ακιντζί εμφανίστηκε ως αρχηγός χώρας σε διακρατική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη

Πληθαίνουν οι μονοπωλιακοί σχεδιασμοί όχι μόνο για την κυπριακή ΑΟΖ αλλά για όλη την Ανατολική Μεσόγειο
Πληθαίνουν οι μονοπωλιακοί σχεδιασμοί όχι μόνο για την κυπριακή ΑΟΖ αλλά για όλη την Ανατολική Μεσόγειο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΘΗΝΑ.--

Με φόντο τους σκληρούς ανταγωνισμούς για τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου κλιμακώνονται και οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό, στο «μέτωπο» του οποίου προχωρούν διάφορα πολυεπίπεδα «παζάρια».

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αντιδρώντας έντονα στα συμβόλαια που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξερεύνηση και την αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων. Κατηγορώντας την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», ακόμα μια φορά, για «μονομερείς δραστηριότητες», που θα πλήξουν τη δημιουργία του «νέου συνεταιρισμού με τον τουρκοκυπριακό λαό», η Αγκυρα διαμαρτύρεται, επίσης, υποστηρίζοντας ότι το «επονομαζόμενο οικόπεδο 6 (της κυπριακής ΑΟΖ) βρίσκεται μέσα στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας», συμπληρώνοντας ότι καμιά εξερεύνηση και εκμετάλλευση δεν θα επιτραπεί χωρίς (τουρκική) άδεια μέσα «στις περιοχές της δικής μας θαλάσσιας δικαιοδοσίας». Επίσης, το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως οι εταιρείες που εμπλέκονται «αμελούν τη θέληση των Τουρκοκυπρίων» και ότι «αυτή η στάση (τους) θα ληφθεί υπόψιν όταν θα αξιολογείται η μελλοντική τους ανάμειξη σε κοινά ενεργειακά σχέδια με την Τουρκία».

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι «οι πλευρές που (θα) συγκροτούν το νέο κράτος θα αξιολογήσουν από κοινού την ισχύ των συμφωνιών που υπογράφτηκαν με την ελληνοκυπριακή διοίκηση στον τομέα της Ενέργειας».

Από την άλλη πλευρά, διευκρινίζεται ότι ο μόνος τρόπος να χρησιμοποιηθούν οι φυσικοί πόροι του νησιού πριν από μια συνολική διευθέτηση, θα ήταν μέσα από διακανονισμούς για την κοινή εκμετάλλευσή τους με τη συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς και τη δίκαιη μοιρασιά των πιθανών εσόδων». Στο τέλος, επαναλαμβάνεται πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων στην υφαλοκρηπίδα της όπως και των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εμφανίστηκε, ακόμα μια φορά, ως αρχηγός χώρας στην Ευρασιατική Οικονομική Σύνοδο Κορυφής που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για συνάντηση στην οποία - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - συμμετείχαν 200 πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, θρησκευτικοί ηγέτες και επιχειρηματίες από 44 χώρες. Ανάμεσα σε άλλα, είπε ότι στην Κύπρο «είναι δυνατόν να ιδρυθεί ένα ομόσπονδο κράτος με πνεύμα συνεργασίας», προσθέτοντας πως «στην περίπτωση που δεν υπάρξει επιλογή της πορείας της λύσης, μπορούμε από τώρα να προβλέψουμε ότι θα ακολουθηθεί ένας νέος δρόμος».

Αϊντε στο Βερολίνο και Τζόνσον στην Αθήνα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες εγκρίθηκε στην κυπριακή Βουλή με 30 ψήφους υπέρ και 20 κατά η πολυσυζητημένη πρόταση νόμου που κατέθεσε το κυβερνητικό κόμμα «Δημοκρατικός Συναγερμός» (ΔΗΣΥ), ώστε να περάσει η αρμοδιότητα για τον καθορισμό σχολικών επετείων από τη Βουλή στο αρμόδιο υπουργείο. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ (εκτός από δύο που καταψήφισαν) και του ΑΚΕΛ.

Σε δήλωσή του, ο Ακιντζί μιλά για «απόφαση της ελληνοκυπριακής Βουλής να διορθώσει το λάθος» και συμπληρώνει ότι «θα πρέπει τώρα να κοιτάξουμε μπροστά εφόσον το δημοψήφισμα για την Ενωση δεν περιλαμβάνεται στα γεγονότα που πρέπει να εορτάζονται στα σχολεία». Λέει ακόμα ότι «κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν την Τρίτη 11 Απρίλη πρέπει να εργαστούμε για ένα νέο ξεκίνημα και να δημιουργήσουμε μια νέα δομή, στην οποία οι μόνιμες ειρηνικές συνθήκες θα επικρατήσουν. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι».

Πάντως, «διαπραγματεύσεις» γίνονται ήδη με πολλούς πρωταγωνιστές, όπως βεβαίωσαν και οι επαφές που είχε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε στο Βερολίνο. Σε σύντομο μήνυμά του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αϊντε είπε ότι συναντήθηκε με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «σε μια κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό» και διαπίστωσε «την ισχυρή υποστήριξη» της Γερμανίας η οποία και προκαλεί μεγάλη εκτίμηση.

Τέλος, το Κυπριακό απασχόλησε και τη συνάντηση που είχαν χτες στην Αθήνα ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπορίς Τζόνσον. Λακωνικά, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε σχετικά ότι «θέλουμε να αναζητήσουμε ορθές, δίκαιες και έξυπνες λύσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχείς διαβουλεύσεις και παζάρεμα(2017-06-01 00:00:00.0)
Μηνύματα για νέα κλιμάκωση του σκληρού παζαριού(2017-05-30 00:00:00.0)
Περιπλοκή παζαριού και επαφές Λαβρόφ στη Λευκωσία(2017-05-18 00:00:00.0)
Αυξάνεται η τουρκική προκλητικότητα με φόντο τη μοιρασιά της Ενέργειας(2017-05-07 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών(2017-04-01 00:00:00.0)
Σε ετοιμότητα για συνέχιση του διαλόγου(2017-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ