Σάββατο 8 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παραδοχή εξ αντανακλάσεως

«Αυξήσεις των συντάξιμων αποδοχών» που περιορίζουν «σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά τις μειώσεις των συντάξεων...». Με αυτόν τον τρόπο σχολίαζε η «Αυγή» την έκδοση σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας για την αντικατάσταση του δείκτη της μεταβολής των μισθών από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου. Εστω και εξ αντανακλάσεως, η κυβερνητική εφημερίδα αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι οι συντάξεις που θα αποδίδονται στο εξής με τον καινούργιο νόμο (4387/2016) είναι σαφώς μικρότερες απ' αυτές που έδινε το προηγούμενο σύστημα, όπως υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή και με ατράνταχτα στοιχεία τα ταξικά σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων. Τότε όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ και η εφημερίδα του, με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, διέρρεαν ψεύτικους πίνακες και διαλαλούσαν πως όχι μόνο δεν υπάρχουν μειώσεις με το νέο σύστημα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχουμε και αυξήσεις (!) εξαιτίας της εθνικής σύνταξης, που κάλυπτε τάχα και την κατάργηση του ΕΚΑΣ... Οσο για το νέο δείκτη, που θα συγκρατήσει - όπως ισχυρίζονται - την κατρακύλα των νέων συντάξεων, η αλήθεια είναι ότι έχει ημερομηνία λήξης και δεν μπορεί να αντιστρέψει ούτε στο ελάχιστο τη μεγάλη μείωση, η οποία μεσοσταθμικά υπολογίζεται στο 20%, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις (ΟΑΕΕ, Δημόσιο και ΔΕΚΟ), θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Τι τους ενόχλησε;

«Το Συνέδριο του ΚΚΕ αποφάσισε ότι η έξοδος από το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί κρίκο συσπείρωσης και πάλης», έλεγαν τις προάλλες στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ οι εκπρόσωποι των «Παρεμβάσεων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), πιστεύοντας ότι έτσι θα «στριμώξουν» τους κομμουνιστές που δρουν στο κίνημα. Τι γραφόταν όμως στην τελική ομιλία της απερχόμενης ΚΕ στο Συνέδριο του Κόμματος; «Οπωσδήποτε σήμερα θέτουμε το ζήτημα του ΝΑΤΟ ως στόχο πάλης του κινήματος, ορισμένες μάλιστα φορές αποκτά μεγάλη επικαιρότητα (...) Ταυτόχρονα με την προβολή αυτού του ζητήματος και της γραμμής πάλης και συσπείρωσης στο κίνημα, πρέπει να έχουμε καθαρό, βεβαίως, ότι και αυτό, όπως η έξοδος από το ευρώ, δεν μπορούν να αποτελέσουν τον κρίκο από όπου θα ανοίξει οπωσδήποτε τη βεντάλια της συνολικής αντικαπιταλιστικής ανατροπής». Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί; Οτι το ΚΚΕ παλεύει μέσα στο κίνημα να δένεται ο στόχος για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ - Ευρωζώνη, με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Τους ενοχλεί η συνεπής αντικαπιταλιστική γραμμή του ΚΚΕ γιατί, εκτός απ' όλα τα άλλα, ξεσκεπάζει τη γραμμή της ενσωμάτωσης που υπηρετούν οι ίδιοι και την οποία προσπαθούν να καμουφλάρουν με «επαναστατική» ρητορεία.

Το έγγραφο...

Με αφορμή ένα έγγραφο από το αρχείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που παρέδωσε στον Δημήτρη Κουτσούμπα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που έγινε την Πέμπτη, ύστερα από αίτημα της ΝΔ, γράφτηκε κι έμεινε σαν εντύπωση πως επρόκειτο για έγγραφο με βάση το οποίο «αποτράπηκε ο εμφύλιος στην Κρήτη». Κανένας εμφύλιος, βέβαια, δεν αποτράπηκε με κανένα έγγραφο. Το συγκεκριμένο αρχειακό έγγραφο (με ημερομηνία 7 Νοέμβρη 1943), όπως στο ίδιο αναφέρεται, αφορά στην επιθυμία «να πραγματοποιηθεί συνεννόησις και συνεργασία» μεταξύ της «Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης» (ΕΟΚ) και του ΕΑΜ, οι δυνάμεις του οποίου ήδη ήταν στο βουνό, συγκροτώντας την 5η Μεραρχία του ΕΛΑΣ Κρήτης και μάχονταν τους Γερμανούς. Η πρώτη συμφωνία υπογράφηκε στο χωριό Μεσκλά, κοντά στη Θέρισσο και συμπληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα με τη συμφωνία της Τρομάρισσας για κοινή στρατιωτική δράση.

... και η ιστορική αλήθεια

Παρά την συμφωνία του ΕΑΜ για κοινή στρατιωτική δράση, η ΕΟΚ κατ' απαίτηση των Αγγλων αξίωνε να μη γίνονται χτυπήματα στους Γερμανούς αν δεν είχε δοθεί έγκριση από την Κοινή Διοικητική Επιτροπή. Αργότερα, αποδείχτηκε ότι αυτό ήταν «πταίσμα» μπροστά σε όσα ακολούθησαν. Με την απελευθέρωση, όπως σ' όλη τη χώρα, οργίασε η τρομοκρατία, διώχθηκαν όσοι έδωσαν το αίμα τους για τη λευτεριά και στις 22 του Απρίλη 1947, με αφετηρία τα Χανιά, δόθηκε εντολή για τη σύλληψη όλων σχεδόν των ΕΑΜιτών του νομού και την άμεση εκτόπισή τους σε ξερονήσια. Πριν ακόμα από τη λήξη του πολέμου (9 Μάη 1945) οι αγγλοκίνητες ομάδες των Μπαντουβάδων και του Γύπαρη πρωτοστάτησαν στο διωγμό των αγωνιστών - ελευθερωτών της Κρήτης. Οι ταξικές διαφορές, που έγινε προσπάθεια να κουκουλωθούν κάτω από την ταμπέλα του «εθνικού», αποκαλύφθηκαν σ' όλη τους την έκταση, με την αστική τάξη να περνά από λεπίδι τους πρωταγωνιστές της αντίστασης, ώσπου βρόντηξε και πάλι το αντάρτικο ντουφέκι κάτω από τη σημαία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1798 Γεννιέται ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

1896 Στην Καμάριζα του Λαυρίου πραγματοποιείται γενικευμένη εξέγερση των εργατών στα ορυχεία. Οι φύλακες σκότωσαν τους εργάτες Καραφλιά και Βασιλακόπουλο. Οι εργάτες, οργισμένοι μπρος στη θέα των σκοτωμένων συναδέλφων τους, όρμησαν στα γραφεία της εταιρείας και έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να εξοντωθούν όλοι οι φύλακες, πλην ενός. Συνολικά είχαν σκοτωθεί τέσσερις απεργοί. Ο δε εργοδότης (Σερπιέρι) φυγαδεύτηκε και σώθηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μεταμφιεσμένος. Η μεγάλη αυτή απεργία διήρκεσε 18 μέρες. Κύρια αιτήματα των εργατών ήταν η κατάργηση των εργολάβων ως ενδιάμεσων μισθωτών, η πληρωμή των εργατών κατευθείαν από την εταιρεία, η αύξηση του μεροκάματου σε 3,5 δραχμές (από 2,5), η δημιουργία νοσοκομείου ή φαρμακείου στην Καμάριζα και η διάθεση σούστας στους εργάτες για τη μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο του Θορικού, καθώς μεταφερόμενοι με το κάρο πέθαιναν στη διαδρομή. Εκτός από τα παραπάνω, οι εργάτες ζητούσαν από την εταιρεία να μένουν σε σπίτια, διότι μέχρι τότε κατοικούσαν σε σπήλαια (!) ή σε αυτοσχέδιες καλύβες. Το Δεκέμβρη του 1896 πραγματοποιήθηκε η δίκη 15 απεργών, οι οποίοι αθωώθηκαν και επανήλθαν στη δουλειά τους χωρίς όρους. Ωστόσο, μετά την απεργία, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καμάριζα στρατιωτικό σώμα, όχι μακριά από τους χώρους δουλειάς, προκειμένου να αποτρέψει νέες εργατικές εξεγέρσεις.

1941 Από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου δραπετεύουν 12 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους οι Σπ. Κωτσάκης, Β. Βασβανάς κ.ά.

1945 Παραιτείται η κυβέρνηση Πλαστήρα και διορίζεται από τον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό (τον Αρχιεπίσκοπο) η κυβέρνηση του ναυάρχου Βούλγαρη. Η παραίτηση του Πλαστήρα ακολούθησε τη δημοσίευση της επιστολής που είχε συντάξει κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, με την οποία ζητούσε τη συνθηκολόγηση με τη φασιστική Ιταλία.

1946 Η Κοινωνία των Εθνών ξεκινά την τελευταία της συνεδρίαση στη Γενεύη. Λίγο πριν, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1954 Κυρώνεται το ΝΔ 2799/1954 με το οποίο ρυθμιζόταν το νομικό καθεστώς των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που έδρευαν στην Ελλάδα.

1963 Διαψεύδεται ταυτοχρόνως από την Αθήνα και την Ουάσιγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προκαλώντας, φυσικά, σάλο.

1963 Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα, πρόδρομο της ΕΟΚ και της ΕΕ.

1973 Πεθαίνει ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκερνίκα» και άλλων έργων, όπως το περίφημο σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη.

1985 Η κυβέρνηση της Ινδίας καταθέτει στα αμερικανικά δικαστήρια αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρείας «Γιούνιον Καρμπάιτ», ζητώντας την αποζημίωση των θυμάτων της διαρροής δηλητηριωδών αερίων στην πόλη Μποπάλ το Δεκέμβρη του 1984. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 3.787, ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 8.000 νεκρούς.

1990 Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με ποσοστό 46,89% και 150 έδρες, στις τρίτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν μέσα σ' ένα χρόνο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,61% και ο ενιαίος Συνασπισμός με 10,28%. Επειτα από συμφωνία με τον Κωστή Στεφανόπουλο της ΔΗΑΝΑ που εξέλεξε έναν βουλευτή, σχηματίστηκε τελικά κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη.

1990 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.

2013 Πεθαίνει η Μάργκαρετ Θάτσερ, επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας το 1979 - 1990. Η Θάτσερ άφησε τη σφραγίδα της για τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνταν στη Βρετανία τη δεκαετία του '80, στις ΗΠΑ λίγο νωρίτερα και στον υπόλοιπο κόσμο αμέσως μετά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ