Σάββατο 8 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητά τρόπο να «χρυσώσει» το πικρό για το λαό «χάπι» των νέων μέτρων

Image Rene Rossignaud/AP

Χαμηλούς τόνους κράτησε χτες το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς αναμενόταν η επιστροφή του Ε. Τσακαλώτου και βρίσκονταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τη χάραξη της προπαγανδιστικής γραμμής με την οποία θα σερβιριστούν τα νέα μέτρα στο λαό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ Real δήλωσε αδυναμία να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και πρόσθεσε «Τεχνικά, όπως έχουν πει και από τους θεσμούς, η συγγραφή, εν πάση περιπτώσει, του κειμένου, του Staff Level Agreement, είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία. Εάν δηλαδή συμφωνηθεί το πολιτικό πακέτο, σε δύο - τρεις ημέρες νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε έτοιμοι. Ωστόσο, στη συνέχεια νομίζω ότι πρέπει να νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα και μετά να προχωρήσουμε σε ένα ακόμη Eurogroup, το οποίο θα βάλει και την τυπική σφραγίδα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εξάλλου, έχει γίνει η δήλωση εκ μέρους του κυρίου Ντάισελμπλουμ ότι θα μπορούσε να υπάρξει και ένα έκτακτο Eurogroup, διότι ξέρετε ότι το επόμενο προγραμματισμένο είναι στις 22 Μαΐου. Οπότε, εκτιμώ ότι εάν τα πράγματα σήμερα στο Eurogroup πάνε καλά, μπορούμε μέχρι το τέλος του μήνα να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες».

Μάλιστα, ήταν καθησυχαστικός απέναντι στο εγχώριο κεφάλαιο σε ό,τι αφορά στις προθεσμίες ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, λέγοντας ότι κι αν ακόμα δεν προλάβει η κυβέρνηση τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 27 Απρίλη, «θα έχουμε τη δυνατότητα 15-20 ημέρες μετά να ξαναθέσουμε το ζήτημα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ».

Για το αντίθετο ακριβώς «διαβεβαίωσε» τον ελληνικό λαό ο οποίος όπως είπε «θα δυσαρεστηθεί», επιβεβαιώνοντας παράλληλα γι' αυτό καθ' αυτό το περιεχόμενο της συμφωνίας τις περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις, και επιστρατεύοντας σε μια προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι τα περιβόητα αντίμετρα, κρύβοντας ότι αυτά είτε θα αφορούν σε νέα προνόμια για το κεφάλαιο και την ανάκαμψη των κερδών του είτε σε μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. «...Επομένως, η συμφωνία είναι 0% δημοσιονομική επιβάρυνση για το 2019, εφόσον καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο του 2018. Πράγμα το οποίο, τουλάχιστον εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών, θεωρείται βέβαιο...», ανέφερε.

Η Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 επανέλαβε και εκείνη με τη σειρά της το κυβερνητικό παραμύθι για τα αντίμετρα, κάνοντας λόγο ότι δεν είναι απλά μέτρα κατά της ακραίας φτώχειας, μιλώντας μεταξύ άλλων για προγράμματα ευρέσεως εργασίας «που ενισχύουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», τα γνωστά δηλαδή προγράμματα τσάμπα εργασίας και ανατροπής εργασιακών σχέσεων με ημερομηνία λήξης. Την ίδια στιγμή και αφού επιβεβαίωσε το νέο τσεκούρι στις συντάξεις, και «πανηγύρισε» για το ότι η κυβέρνηση «σταμάτησε την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» προσπερνώντας προκλητικά όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε ό,τι αφορά το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, επανέφερε τα περί «προνομίων των συνδικαλιστών, όπως οι άδειες», και προανήγγειλε «κάποιες περιορισμένες αλλαγές», ενώ για το παραπέρα χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «δεν προβλέπεται στην παρούσα φάση». Οσο για τη νομοθέτηση των αρχών της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και της «ευνοϊκότερης» ρύθμισης που η υπουργός παρουσίασε ως επιτυχία, αυτά θα έχουν ισχύ - αν τελικά νομοθετηθούν - μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή από τον Σεπτέμβρη του 2018, που σημαίνει ότι μέχρι τότε όλο το αντεργατικό πλαίσιο παραμένει σε απόλυτη ισχύ. Το τι θα ισχύσει μετά μένει εξάλλου να το δούμε!

Την Κυριακή στο μεταξύ συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα ενημερωθεί για τα όσα έχουν συμφωνηθεί, αλλά και για το πώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα «αμπαλάρουν» τη νέα δυσβάσταχτη για το λαό συμφωνία.

Συναντήσεις με Τζόνσον - Σταϊνμάγερ

Στο μεταξύ, χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπ. Τζόνσον. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν το Κυπριακό, η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι διμερείς σχέσεις, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στο Συριακό. Στο πλαίσιο αυτό, «υπογραμμίστηκε η σημασία της ενίσχυσης των ελληνο-βρετανικών σχέσεων, ιδιαίτερα δε κατά την τρέχουσα κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και για την ευρύτερη περιοχή».

Αργότερα το απόγευμα, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φ. Β. Σταϊνμάγερ. Ο πρωθυπουργός μιλώντας εκ μέρους του εγχώριου κεφαλαίου, αναφερόμενος στη συμφωνία στο Eurogroup σημείωσε ότι «ήρθε η στιγμή το συναίσθημα της αγωνίας να αντικατασταθεί με το συναίσθημα της ελπίδας». Ο Φ. Σταϊνμάγερ, πρόσθεσε και τα δικά του «συχαρίκια» - πλάι σε αυτά όλων των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών θεσμών - για «το θάρρος της να επιτελέσει αυτό το έργο». Κατά τα άλλα, οι συνομιλίες φέρεται να επικεντρώθηκαν στις φυγόκεντρες τάσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ, πάνω στο έδαφος των ενδοαστικών αντιθέσεων και της καπιταλιστικής ανισομετρίας, με τον πρόεδρο της Γερμανίας να κάνει λόγο για το ότι «ίσως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καθιστά σαφές ότι κάτι πρέπει να συμβεί ώστε να μην αφήσει η Ευρώπη να γίνει παιχνίδι στα χέρια άλλων. Εδώ συγκαταλέγονται θέματα όπως το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ