Σάββατο 8 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΔΑ
Βάση θανάτου και εμπλοκής σε επικίνδυνα σχέδια

Στάση στη Σούδα είχαν κάνει πρόσφατα τα δυο αμερικανικά πολεμικά πλοία που χτύπησαν χτες τα ξημερώματα στη Συρία

Ελλιμενισμένο στη βάση της Σούδας ήταν στα τέλη Μάρτη το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Porter»
Ελλιμενισμένο στη βάση της Σούδας ήταν στα τέλη Μάρτη το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Porter»
Ελλιμενισμένο στη βάση της Σούδας ήταν στα τέλη Μάρτη το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Porter», ένα από τα δύο που λίγες μέρες μετά, χτες, εξαπέλυσαν την επίθεση εναντίον του λαού της Συρίας, με συνολικά 59 πυραύλους «Τόμαχοκ», όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε το αμερικανικό Ναυτικό. Προηγούμενα είχε δέσει εκεί και το έτερο πλοίο που συμμετείχε στην επίθεση, το «USS Ross».

Και η τελευταία αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει το ρόλο - κλειδί που παίζει για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια η αμερικανική ναυτική και αεροπορική βάση στη Σούδα, η οποία προσφέρεται ως βασικό στήριγμα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική) ως προκεχωρημένη βάση ανεφοδιασμού για τις επιχειρήσεις των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Διόλου τυχαία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαλαλεί συνεχώς, στις επαφές της με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, την τέτοια αξία και χρησιμότητά της, αλλά και τη «διαθεσιμότητά» της ως κυβέρνηση να «προσφέρει» ακόμα περισσότερα.

Π.χ. τέλη Μάρτη, κατά την επίσκεψή τους στις ΗΠΑ, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, «διαφήμισε» στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μάτις, τις δυνατότητες της βάσης, για την οποία έκανε λόγο και για επέκτασή της:«Για τη Σούδα κάναμε μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκταση της βάσης και τη σημασία της για τη Συμμαχία», δήλωνε αργότερα σε δημοσιογράφους ο Ελληνας υπουργός.

Για τη βάση κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, όπως επέκταση των ναυτικών της υποδομών, μεταφορά αεροσκαφών στην πίστα της από τη βάση του Ιντσιρλίκ, ή στάθμευση εκεί αμερικανικών drones, στα πρότυπα της αντίστοιχης βάσης των ΗΠΑ στη Σιγκονέλα της Σικελίας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσιεύματα, ο Π. Καμμένος, μιλώντας τότε σε Ελληνοαμερικανούς, είπε ότι βρισκόταν στις ΗΠΑ για να συζητήσει με τον Μάτις «την επέκταση της αμυντικής μας συνεργασίας όχι μόνο για ένα χρόνο, αλλά για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια». Εκτιμάται ότι αναφέρεται στη ναυτική βάση της Σούδας, η χρήση της οποίας από τον αμερικανικό στόλο ανανεώνεται ετησίως μέσα από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Το τελευταίο διάστημα, έχουν πυκνώσει οι ελλιμενισμοί στη βάση και αμερικανικών αεροπλανοφόρων («USS George H.W. Bush» «USS Dwight D. Eisenhower»), αλλά και ελικοπτεροφόρων («USS Wasp»).

Αλλωστε, «καμάρι» της βάσης είναι το περιλάλητο κρηπίδωμα Κ-14. Με μήκος περίπου 300 μέτρα και πλάτος 100, μπορεί να δένουν εκεί αεροπλανοφόρα, γεγονός που το καθιστά τη μοναδική τέτοια πλατφόρμα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παραπέρα, στο αεροπορικό κομμάτι της βάσης, οι Αμερικανοί διατηρούν δικό τους τμήμα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι τύποι αεροσκαφών, από μαχητικά έως και μεταγωγικά.

Επίσης, η Σούδα συνδέεται επιχειρησιακά με τις αγγλικές βάσεις της Κύπρου και κατέχει στρατηγική θέση στους σχεδιασμούς των Αμερικανών για την ευρύτερη περιοχή, άρα και το Κυπριακό. Τέλος, μαζί με τις εγκαταστάσεις των ραντάρ στη Ζήρο της Κρήτης, αποτελεί έναν ενιαίο ιστό με τη βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, αλλά και τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία.

Εξάλλου, ο κομβικός ρόλος της Σούδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς φαίνεται και από το πώς έχει «αξιοποιηθεί» για την εξαπόλυση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε όλη την ευρύτερη περιοχή έως τώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η φρεγάτα ΨΑΡΑ σε ΝΑΤΟική αποστολή στη φωτιά του πολέμου(2023-10-12 00:00:00.0)
Δηλώνει «παρούσα» στη νέα σφαγή του Παλαιστινιακού λαού η κυβέρνηση(2023-10-11 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια(2021-03-13 00:00:00.0)
Ερχεται και αμερικανικό αεροπλανοφόρο(2021-03-11 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση «τρέχει» τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας(2017-06-18 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι «δυνατότητες» μεγαλύτερης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2017-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ