Σάββατο 8 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητούν άνοιγμα λογαριασμών από τα Panama Papers

Εναν κατάλογο με υποθέσεις διαφθοράς, όπου φέρονται να εμπλέκονται κυρίως εταιρείες και ιδρύματα, οι λογαριασμοί των οποίων βρίσκονται στα αποκαλούμενα Panama Papers, υπέβαλαν σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, την περασμένη βδομάδα, Ελληνες εισαγγελείς στη Γενική Εισαγγελία του Παναμά, όπου μετέβησαν για συνάντηση και άντληση στοιχείων. Το κλιμάκιο των εισαγγελέων, με επικεφαλής τον Π. Αθανασίου, που εποπτεύει τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα, μετέβη την περασμένη βδομάδα στη Χάγη και υπέβαλε στη Γενική Εισαγγελέα του Παναμά αιτήματα για το άνοιγμα λογαριασμών από τα λεγόμενα Panama Papers σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς. Οι υποθέσεις αυτές έχουν τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό έρευνα από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και το άνοιγμα λογαριασμών θα ξεμπλοκάρει την έρευνα και θα αποκαλύψει τους δικαιούχους τεράστιων χρηματικών ποσών, για τα οποία υπάρχει «οσμή» διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων.

Οι Αρχές του Παναμά γνωστοποίησαν πως θα παράσχουν στοιχεία μόνο για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και όχι για υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς στην εν λόγω χώρα δεν υπάρχει αδίκημα φοροδιαφυγής. Σημειωτέον ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση εκτός της χώρας μας επιδεικνύουν οι εισαγγελικές Αρχές της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, που έχουν πολλούς λογαριασμούς στα Panama Papers για πολίτες τους ή εταιρείες δικών τους συμφερόντων, όπως και οι ΗΠΑ.

Τα Panama Papers συνιστούν τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων στην ιστορία, με περισσότερα από 1 εκατομμύρια αρχεία, μέσω του δικηγορικού γραφείου Μossack-Fonseca στον Παναμά. Το ελληνικό σκέλος της λίστας των Panama Papers εμπεριέχει συνολικά 223 υπεράκτιες εταιρείες, με τις οποίες σχετίζονται 400 ονόματα δικαιούχων - στελεχών και 77 μεσαζόντων, σε 313 διευθύνσεις, οι περισσότερες στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ