Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για το θέμα της καύσης καρκινογόνων αποβλήτων

Να δικαιολογήσουν την κυβέρνηση, που δίνει την αδειοδότηση στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στο Βόλο να προχωρήσει σε καύση μεγάλης ποσότητας καρκινογόνων σκουπιδιών, καθησυχάζοντας τους φόβους και τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, επιχειρούν οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλο, γι' αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα και προκειμένου να περάσουν στην κοινή γνώμη την παραπλανητική εντύπωση ότι τάχα η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, επικαλούνται ευρωπαϊκές οδηγίες και κυβερνητικές «καλές προθέσεις», κάνοντας λόγο, ανάμεσα στα άλλα, για υποχρέωση της τσιμεντοβιομηχανίας να εφαρμόσει τη «βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική» και για «αυστηρούς ελέγχους» που θα γίνουν στις εγκαταστάσεις της.

Να σημειώσουμε ότι με την αρχική Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ 184437/ 10-1-2014), μαζί με τις 3 τροποποιήσεις (οι δύο τελευταίες με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), ολοκληρώνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΑΓΕΤ στο Βόλο ως μιας τεράστιας μονάδας αξιοποίησης αποβλήτων 1.737.000 τόνων/έτος! Από αυτά οι 1.015.000 τόνοι ως απορριμματικά καύσιμα και οι 722.000 τόνοι ως απορριμματική πρώτη ύλη. Το εγχείρημα είναι εφιαλτικό για τους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, αν το εξετάσει κανείς και υπό το πρίσμα των επίσημων στοιχείων του ίδιου του κράτους, που λένε ότι η χρήση αυτών των «καυσίμων» στις χώρες της Ευρώπης ανέρχεται σε 6.000.000 τόνοι/έτος! Δηλαδή, στο Βόλο θα καίγονται τόσα συγκεντρωμένα «εναλλακτικά» απορριμματικά καύσιμα όσα καίγονται στο 1/6 της έκτασης όλης της ΕΕ!

Στους κυβερνητικούς βουλευτές απαντάει η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι η ανακοίνωσή τους «προσβάλλει τη νοημοσύνη των κατοίκων του Βόλου και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τη ζωή του λαού για χάρη της κερδοφορίας των μονοπωλίων».

Στα περί «βέλτιστης ευρωπαϊκής πρακτικής», επισημαίνει ότι είναι εκείνη που πάνω της στηρίχτηκαν η Περιβαλλοντική Μελέτη που έδωσε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013 και οι 2 τροποποιήσεις που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το 2015 και το Γενάρη του 2017, δίνοντας την αδειοδότηση για αύξηση του ορίου των πτητικών κατά 4 φορές, και πάνω σε αυτές τις πρακτικές στηρίχτηκε και η αδειοδότηση να έρχονται οι 200.000 τόνοι RDF στο λιμάνι της ΑΓΕΤ.

Σε ό,τι αφορά τα περί «αυστηρών ελέγχων» και «θεσμοθέτησης αυστηρών ορίων ρύπων» και τις λοιπές κούφιες φράσεις της ανακοίνωσης, σημειώνει πως δεν μπορούν να κρύψουν τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που προκύπτουν από τις αδειοδοτήσεις αυτές, όπως ότι:

-- Με βάση τις «άδειες» τετραπλασιάζεται το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του ολικού οργανικού άνθρακα (TOC) στα καυσαέρια των τσιμεντοκλιβάνων από 10 mg/m3 σε 40mg/m3, ενώ παραμένει ο τετραπλασιασμός του SO2 από 50 mg/m3 σε 200 mg/m3. Πρόκειται για τεράστια αύξηση, αν λάβουμε υπόψη ότι από δύο καμινάδες ισάριθμων τσιμεντοκλιβάνων εκπέμπονται ανά ημέρα εκατομμύρια m3 καυσαέρια!

-- Οι λεγόμενοι «αυστηροί έλεγχοι» δεν προβλέπουν τη μέτρηση των εκπομπών συγκεκριμένων επικίνδυνων στοιχείων, όπως των οξειδίων του βαναδίου. Με βάση Υπουργική Απόφαση περιορίζονται στην πραγματοποίηση τουλάχιστον δύο μετρήσεων διοξινών ετησίως. Κατά συνέπεια, η λήψη ακόμα και 4 δειγμάτων ετησίως, που με τη λογική της κυβέρνησης μπορεί να θεωρηθεί σημαντική αύξηση των ελέγχων κατά 100% (!), μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική υποεκτίμηση των πραγματικών συγκεντρώσεων, δεδομένου ότι οι διοξίνες παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε μικρές χρονικές περιόδους.

Η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία, το λαό της περιοχής σε ξεσηκωμό, για να μην προχωρήσει η καύση σκουπιδιών και να σταματήσει η καύση του επικίνδυνου petcoke στην ΑΓΕΤ. Να μην πέσουν στην παγίδα των φραστικών ακροβασιών τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κόμματων και των παρατάξεών τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, που επί της ουσίας στηρίζουν την εταιρεία. Να βάλουν φρένο στην επικίνδυνη λογική της δημοτικής αρχής, που ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του τομέα των απορριμμάτων, τη δημιουργία άλλης μιας περιβαλλοντικής βόμβας, με το πρόσχημα της ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org