Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φωτιά στο τέμενος στο Διδυμότειχο

Φωτιά ξέσπασε χτες στις 3 τα ξημερώματα στο τέμενος Βαγιαζήτ στο κέντρο του Διδυμότειχου. Το πρωί η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά η καταστροφή είναι μεγάλη, κυρίως λόγω των εύφλεκτων υλικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά προκλήθηκε από σπίθα οξυγονοκόλλησης κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης του τεμένους. Είναι ολοσχερής η καταστροφή της ξύλινης στέγης, η οποία τελούσε υπό κατάρρευση και η ανακατασκευή της ήταν προτεραιότητα στις υπό εξέλιξη εργασίες του μνημείου.

Τη διαβεβαίωση ότι «θα αποκατασταθεί οπωσδήποτε» η ζημιά που υπέστη το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο από την πυρκαγιά, έδωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, που επισκέφθηκε το τέμενος για να επιθεωρήσει τις ζημιές.

Σημείωσε, δε, ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει ως προτεραιότητα το μνημείο, το έχει εντάξει και στα προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα και στο τωρινό, το ΕΣΠΑ 2013 - 2020 και έχουν προχωρήσει οι διάφορες προδιαγραφές που χρειάζονται για την οριστική μελέτη αποκατάστασης.

Τη «λύπη» του για τα γεγονότα εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε χτεσινή του ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι προσδοκά «οι ελληνικές Αρχές να προσδιορίσουν την αιτία της φωτιάς». Το υπουργείο τονίζει τη μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου τεμένους, χαρακτηρίζοντάς το «ένα από τα πιο διακεκριμένα παραδείγματα της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς με την Ελλάδα» και τονίζει ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει με όλα τα μέσα στην αποκατάσταση και στη συντήρησή του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ