Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Φιέστα με φόντο τη συναίνεση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ για την περιφερειακή σύσκεψη της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας

Προσχηματική χαρακτηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ την περιφερειακή σύσκεψη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που έγινε πριν από μερικές μέρες στη Λαμία, στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα για τις επικείμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη». Η σύσκεψη, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «είχε χαρακτήρα φιέστας και ήταν προσχηματική, μιας και αποσκοπούσε να δικαιολογήσει την αποχώρηση της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ από την ομάδα εργασίας του υπουργείου, που επεξεργάζεται τις αλλαγές στον νόμο του "Καλλικράτη"».

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση η συμφωνία της ΚΕΔΕ στις επικείμενες αλλαγές. «Συμφωνούσαν και συμφωνούν με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις. Με την παραπέρα αντιδραστικοποίηση του νόμου, που καθορίζει τη λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών. Στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανταποδοτικότητα, στη λογική τού "Θέλεις υπηρεσίες από τον δήμο; Πλήρωσε, για να έχεις". Στο δήμο επιχειρηματία. Διαφώνησαν στη διανομή των ρόλων στα πλαίσια της άσκησης της αντιλαϊκής εξουσίας. Η ΚΕΔΕ ήθελε περισσότερη εξουσία και ελευθερία κινήσεων. Δεν συμφωνεί με την απλή αναλογική, γιατί - τάχα - δυσκολεύει τη λειτουργία του δήμου. Βάζει θέμα βελτίωσης των αμοιβών των στελεχών της Τοπικής Διοίκησης. Ψιθυρίζουν κάποιες διαμαρτυρίες για τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη υποχρηματοδότηση, αλλά δεν διαφωνούν με την κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης να αναζητήσουν πόρους από το λαό. Με την πώληση των υπηρεσιών τους σε αυτούς που τις χρειάζονται».

Ακολούθως, η ΤΕ Φθιώτιδας υπογραμμίζει: «Καταγγείλαμε και καταγγέλλουμε, καθαρά και ξάστερα, αυτές τις λογικές. Υπογραμμίσαμε πως η διαφωνία κυβέρνησης και ΚΕΔΕ είναι για ζητήματα νομής της εξουσίας. Δεν αφορά στο λαό και τις ανάγκες του. Τα μεγάλα λόγια περί αποκέντρωσης και δημοκρατίας, περί λαϊκής συμμετοχής και ελέγχου από τα κάτω στη βάση τάχα της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αιρετότητας των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης, είναι το "χρυσωμένο χάπι", των αντιλαϊκών επιλογών που δρομολογήθηκαν.

Πρόκληση είναι και η μνημονιακή κατεύθυνση περί "αποπολιτικοποίησης της κρατικής και Τοπικής Διοίκησης" που υλοποιείται σήμερα με τις κυβερνητικές πολιτικές για τη λεγόμενη αξιολόγηση εργαζομένων και υπηρεσιών, το Μητρώο των ανώτερων στελεχών για τη διάρθρωση κρατικής και Τοπικής Διοίκησης. Και έχουν στόχο την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής και πυρήνα της την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org