Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Νερό στο μύλο» αντιλαϊκών μέτρων από την επίθεση στο Λονδίνο

Λίγο μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο
Λίγο μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε αύξηση των μέτρων αστυνόμευσης, πιθανής ανάπτυξης του στρατού στους δρόμους και άλλων μέτρων ακόμη πιο ασφυκτικής παρακολούθησης των πολιτών και περιστολής όσων ελευθεριών απέμειναν για χάρη της «ασφάλειας» προχωρούν οι βρετανικές αρχές, αξιοποιώντας στο έπακρο τη χτεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Γουέστμινστερ του Λονδίνου με αποτέλεσμα 4 νεκρούς και 20 τραυματίες.

Μεταξύ των νεκρών είναι ο φερόμενος ως δράστης και ο αστυνομικός φρουρός έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ που τον τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και 3 Γάλλοι μαθητές γυμνασίου, η κατάσταση των οποίων δεν διευκρινίστηκε άμεσα.

Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς χτες το απόγευμα υπό ασαφείς συνθήκες. Αρχικά, φαίνεται πως ένα άτομο που επέβαινε σε ΙΧ χτύπησε, κάνοντας ζιγκ - ζαγκ, διερχόμενους διαβάτες σε γέφυρα του Γουέστμινστερ τραυματίζοντας σοβαρά 20 άτομα. Ο δράστης φέρεται πως ήταν τουλάχιστον ένας αλλά οι αρχές έκαναν έρευνες, και σε δικαστικό επίπεδο, μην απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να είχε και συνεργάτες...

Τα σαφή κίνητρα του φερόμενου ως δράστη δεν είναι σαφή. Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες που έβγαιναν στα βρετανικά ΜΜΕ ο δράστης φέρεται πως είναι Βρετανός πολίτης τζαμαϊκανής καταγωγής που γεννήθηκε το 1975 στο ανατολικό Λονδίνο και εξισλαμίστηκε τα τελευταία χρόνια από φανατικούς ισλαμιστές, ενώ εμφανίστηκαν και βίντεο που εμφανίζεται ως ιεροκύρηκας. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν άμεσα από Βρετανούς αστυνομικούς αξιωματούχους, καθώς οι έρευνες παρέμεναν σε εξέλιξη για πολλές ώρες, έως αργά χτες βράδυ.

Ας σημειωθεί, πάντως, πως η χτεσινή επίθεση σημειώθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών εκατοντάδων.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός προκάλεσε διακοπή της συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων το μεσημέρι, απομάκρυνση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, και ταυτόχρονα χτες βράδυ έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων COBRA, υπό την προεδρία της πρωθυπουργού στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ. Βρετανικά ΜΜΕ δεν απέκλειαν την ανακοίνωση νέων «αντιτρομοκρατικών» μέτρων.

Συλλυπητήρια μηνύματα και συμπαράσταση στη Βρετανία έστειλαν πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι Γαλλίας, ΗΠΑ, η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά και εκπρόσωποι υπουργείων Εξωτερικών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Η εξέλιξη προκάλεσε αναβολή της συνεδρίασης της σκοτσέζικης Βουλής που επρόκειτο να ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος, με στόχο την ανεξαρτησία της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω Βrexit.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε έρευνα της ελβετικής εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Guardian», κατά την οποία το 83% των Βρετανών εκατομμυριούχων ηλικίας από 18 έως 34 ετών, είναι πιο αισιόδοξο ως προς τα κέρδη που θα αποκομίσει μετά το Brexit. Εξίσου αισιόδοξο είναι το 70% των ερωτηθέντων εκατομμυριούχων ηλικίας 35 με 44 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ