Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Δημιουργική συνάντηση» Αναστασιάδη - Γκουτέρες

Για κοινή εκτίμηση ότι ο διάλογος θα ξεκινήσει σύντομα μίλησε ο Κύπριος ηγέτης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε χτες στη Νέα Υόρκη ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι η συζήτηση δεν ασχολήθηκε με την επίρριψη ευθυνών, αλλά μπήκε «στην ουσία σημαντικών θεμάτων που εκκρεμούν και θα πρέπει να βρεθεί λύση, δηλαδή να απαντηθούν ερωτήματα ή αξιώσεις που τίθενται, προκειμένου να υπάρξει ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού». Ο Κύπριος ηγέτης μίλησε ακόμα για «κοινή εκτίμηση» ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο σύντομα να ξεκινήσει ο διάλογος», αλλά αντίστοιχα υπάρχει και η εκτίμηση «ότι εκκρεμούντος του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ενδεχόμενα να μην είναι η ώρα για λήψη των απαραιτήτων αποφάσεων από εκείνους από τους οποίους εξαρτάται η πρόοδος σε σημαντικά θέματα».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του γγ, Φαρχάν Χακ, δήλωσε ότι ο Γκουτέρες σημείωσε τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλονται για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο κοντινό μέλλον και εξέφρασε την ευχή οι συνομιλίες να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό, εκφράζοντας «την πεποίθηση πως, με την επανέναρξη των συνομιλιών, οι δύο πλευρές θα επισπεύσουν τις εργασίες τους, αξιοποιώντας την πρόοδο που πέτυχαν κατά τους τελευταίους 22 μήνες, έτσι ώστε η διαδικασία να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο προς την ολοκλήρωση μιας συνολικής λύσης».

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα που αναφέρονται στις επαφές που συνεχίζει με στελέχη της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, τον εμφανίζουν να διαπραγματεύεται επίμονα σχετικά με το αίτημα της Αγκυρας να διασφαλιστούν οι τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους πολίτες και τουρκικά εμπορεύματα που θα φτάνουν στην Κύπρο μετά από μια πιθανή «λύση». Η «ισότιμη μεταχείριση» της Τουρκίας, όπως την περιγράφει η Αγκυρα, είναι σίγουρο ότι θα αξιοποιηθεί σε ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες, μέσα μάλιστα σε μια «ευαίσθητη» περίοδο για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων γενικά στη Μέση Ανατολή. Αρκετοί επιμένουν ότι δεν είναι τυχαίο πως η Κομισιόν δεν έχει απαντήσει ακόμα σε σχετική επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, που εξέφραζε τη διαφωνία της Λευκωσίας στο τουρκικό αίτημα.

Το θέμα συζητήθηκε και στη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Γκουτέρες, ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του γγ του ΟΗΕ, είπε πως «ήταν σαφής η θέση ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος, ώστε να διασφαλίζονται και οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Ευρωπαίων».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, προχτεσινοβραδινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Αλήθεια» υποστηρίζει ότι ο ΟΗΕ έχει διαμορφώσει «οδικό χάρτη» για την άμεση επανέναρξη των συναντήσεων Αναστασιάδη - Ακιντζί με ένα «κοινωνικό δείπνο» στις αρχές Απρίλη, τη συνέχιση και ολοκλήρωση των επίσημων συνομιλιών μέχρι τον Ιούλη, την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για την Κύπρο στο μεσοδιάστημα (Μάης - Ιούνης) και τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων το φθινόπωρο στις δυο κοινότητες. Ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, Αλέεμ Σιντίγκε, μιλώντας στη «Σάιπρους Μέιλ», δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί και ότι δουλειά του ΟΗΕ είναι «να ακολουθεί τους δυο ηγέτες και να τους στηρίζει στη (διαπραγματευτική) διαδικασία».

Τέλος, χτες αναμενόταν να ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη το Φόρουμ «Επενδύστε στην Κύπρο», όπου βασικοί ομιλητές θα ήταν ο Κύπριος Πρόεδρος αλλά και ο βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κοέν. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Αναστασιάδης επρόκειτο να έχει και επαφές με εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών, όπως αυτή που είχε προγραμματιστεί για χτες βράδυ με στελέχη της «Exxon Mobil».

  • Πραγματοποιήθηκε χτες, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, κοινή άσκηση έρευνας - διάσωσης με την ονομασία «Cypfra-02/17» ανάμεσα στη Γαλλία και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org