Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τις ταξικές δυνάμεις

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στη Vodafone
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στη Vodafone
Σημαντική επιτυχία κατέγραψαν οι συνδυασμοί που συγκροτούνται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στις αρχαιρεσίες που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά χώρους δουλειάς.

Στο υπουργείο Γεωργίας

Σε πρώτη δύναμη, με απόλυτη πλειοψηφία, και ενισχυμένο σε ποσοστό και ψήφους, αναδείχθηκε ξανά το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ-Σ στις αρχαιρεσίες του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας νομού Αττικής. Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, αυτή τη φορά η ΠΑΣΚ συμμετείχε στις αρχαιρεσίες για το νέο ΔΣ.

Για το ΔΣ ψήφισαν 247, έγκυρα 236 (245 ψηφίσαντες και 212 έγκυρα το 2014). Η ΕΣΑΚ-Σ πήρε 120 ψήφους (48,58%) και πέντε έδρες (από 108 ψήφους, 44,08% και πέντε έδρες). Η «Δημοκρατική Συνεργασία» (ΠΑΣΚ) πήρε 39 ψήφους και δύο έδρες. Η Αγωνιστική Ενότητα (μετέχουν δυνάμεις από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΕΠΑΜ) πήρε 35 ψήφους και δύο έδρες (από 24 ψήφους και μία έδρα). Η ΔΑΚΕ πήρε 25 ψήφους (από 39 ψήφους και δύο έδρες). Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» (ΛΑΕ) πήρε 14 ψήφους (από 31 ψήφους και μία έδρα). Οι «Πρωτοπόροι Αριστεροί Συνδικαλιστές» (μεμονωμένος) πήραν τρεις ψήφους (από δέκα).

Για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία ψήφισαν 204, έγκυρα 195 (από 206 ψηφίσαντες και 201 έγκυρα). Η ΕΣΑΚ-Σ πήρε 103 ψήφους (50,5%) και ανέδειξε πέντε αντιπροσώπους (από 72 ψήφους, 35% και τέσσερις αντιπροσώπους). Η «Δημοκρατική Συνεργασία» (είχε κατεβάσει ψηφοδέλτιο και την προηγούμενη φορά) πήρε 46 ψήφους και τρεις αντιπροσώπους (από 63 ψήφους και τρεις αντιπροσώπους). Η «Αγωνιστική Ενότητα» πήρε 19 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο (από 17 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο). Η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων πήρε τέσσερις ψήφους (από 15 ψήφους). Οι «Πρωτοπόροι Αριστεροί Συνδικαλιστές» πήραν δύο ψήφους (από έξι).

Στους Συλλόγους ΟΤΑ Πρέβεζας και Πεντέλης

Σε πρώτη δύναμη, με απόλυτη πλειοψηφία, αναδείχτηκε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Α' Βαθμού νομού Πρέβεζας. Στις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 15 Μάρτη, ψήφισαν για το νέο ΔΣ 364 εργαζόμενοι. Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ έλαβε 218 ψήφους, με 6 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο (από 148 ψήφους και 4 έδρες το 2014). Κατέλαβε επίσης 11 έδρες στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Ο συνδυασμός «Ανατροπή Τώρα» έλαβε 57 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ (από 137 ψήφους και 3 έδρες το 2014), καθώς και 3 έδρες στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ. Ο συνδυασμός «Στην Απέναντι Οχθη» (ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) έλαβε 68 ψήφους και 2 έδρες στο ΔΣ (από 80 ψήφους και 2 έδρες το 2014), καθώς και 4 έδρες στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.

Επίσης, τρεις από τις επτά έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Πεντέλης κατέλαβε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ, διαμορφώνοντας έτσι νέο συσχετισμό δυνάμεων. Η επιτυχία της ΔΑΣ ΟΤΑ προκύπτει και από το γεγονός ότι μέχρι τώρα το σωματείο ήταν ουσιαστικά ανενεργό, και με ευθύνη του προηγούμενου ΔΣ είχαν να γίνουν αρχαιρεσίες πάνω από επτά χρόνια.

Στις τωρινές αρχαιρεσίες από τους 198 εγγεγραμμένους, ψήφισαν οι 161, έγκυρα 150. Η ΔΑΣ πήρε 70 ψήφους και το λεγόμενο «Ενιαίο ψηφοδέλτιο» πήρε 80 ψήφους. «Με όλες τις δυνάμεις που εσείς μας δώσατε θα αγωνιστούμε για να λειτουργήσει το σωματείο μας με συλλογικές, μαζικές διαδικασίες κόντρα στον εκφυλισμό και την υποταγή που καλλιεργείται συστηματικά από την κυβέρνηση, τη δημοτική αρχή και από τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού» αναφέρει η ΔΑΣ σε ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους.

Στη Vodafone

Την ανάγκη έντασης των προσπαθειών για μαζικοποίηση και αλλαγή κατεύθυνσης του σωματείου αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα» σε ανακοίνωσή της με αφορμή της πρόσφατες αρχαιρεσίες στο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Vodafone (ΠΑΣΕ). Στις αρχαιρεσίες η «Ταξική Ενότητα» πήρε 72 ψήφους και 42% (από 84 ψήφους και 40,9%) και κατέλαβε τις 4 από τις 9 έδρες. Το άλλο ψηφοδέλτιο με την ονομασία «Μεμονωμένοι υποψήφιοι» πήρε 100 ψήφους και 58% (από 121 ψήφους και 59,1%).

«Δηλώνουμε - σημειώνει - προς κάθε κατεύθυνση ότι θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη μαζικοποίηση και αλλαγή κατεύθυνσης του σωματείου. Ενάντια στον απομονωτισμό, τη διασπαστική λογική της πλειοψηφίας που θέλει το σωματείο κλειστό κλαμπ για λίγους. Απαιτούμε να συνεδριάσει άμεσα το νέο ΔΣ για να εγκριθούν οι δεκάδες αιτήσεις συναδέλφων, να αρθεί ο αποκλεισμός εγγραφής νέων μελών».

Ακόμα η «Ταξική Ενότητα» τονίζει ότι μπροστά και στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, «η θέση για τη δημιουργία ενός σωματείου στον όμιλο, που θα ενώνει αλλά και θα εκφράζει όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, είναι πιο αναγκαία από ποτέ! Ενός σωματείου που θα είναι σε συντονισμό με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, με το κλαδικό συνδικάτο, το ΣΕΤΗΠ, σε ταξική κατεύθυνση (...) που θα σπάει τις αυταπάτες για το ποια κυβέρνηση θα διαχειριστεί καλύτερα την ένταση της εκμετάλλευσής μας.

Ενός σωματείου που θα πηγαίνει κόντρα στο νέο κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, συσπειρωμένο στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. (...) Αμεσα πρέπει να προσπεράσουμε όλους όσοι εμποδίζουν την οργάνωση της πάλης μας, στην κατεύθυνση ανάκτησης όλων όσα χάσαμε τα χρόνια της κρίσης, για ζωή και δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας. Με τη μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις, με προετοιμασία μεγάλης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, προσπερνώντας τα εμπόδια που θα βάζει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org