Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Να επαναλειτουργήσουν άμεσα και με ασφάλεια τα χειρουργεία του νοσοκομείου

Την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της πρόσφατης μαζικής απεργίας απαίτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και άλλοι φορείς του νησιού

Την άμεση και ασφαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων, όπως και την επίλυση των υπόλοιπων σοβαρών προβλημάτων του Νοσοκομείου Ζακύνθου, απαίτησε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου (ΕΚΖ) και άλλων φορέων του νησιού (Εμπορικός Σύλλογος, ΟΕΒΕ, Δικηγορικός Σύλλογος, Σύλλογος Λογιστών, Σύλλογος Φαρμακοποιών, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, ΕΛΜΕ, συνταξιουχικές οργανώσεις, Ενωση Γονέων), σε συνάντηση που είχε χτες στο Νοσοκομείο Ζακύνθου με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη.

Παράλληλα με τη συνάντηση, το Εργατικό Κέντρο και οι φορείς του νησιού πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο, με αφορμή την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού και σε συνέχεια της μαζικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μάρτη, με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού της Ζακύνθου, για τα οξυμένα προβλήματα στο νοσοκομείο και το θέμα των σκουπιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου παραμένουν κλειστά πάνω από 3 μήνες, μετά το θάνατο 41χρονης γυναίκας και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές που παρουσιάστηκαν σε πέντε ασθενείς, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση για τα πορίσματα των ερευνών που ακολούθησαν. Η κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί στα χρόνια σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου (ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους τομείς, έλλειψη γιατρών του ΕΚΑΒ και πολλά άλλα).

Κανένας εφησυχασμός, πάλη με κριτήριο τις ανάγκες του λαού

Στη χτεσινή συνάντηση, η αντιπροσωπεία επεσήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης όπως και των προκατόχων της και κατέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό υπόμνημα με τα αιτήματα του λαού του νησιού.

Ο Π. Πολάκης ανέφερε ότι προοδευτικά θα ανοίξουν τα χειρουργεία και ότι θα γίνουν προσλήψεις στο νοσοκομείο για να λειτουργήσει.

«Δεν εφησυχάζουμε με τις δηλώσεις του κ. υπουργού», αναφέρει το ΕΚΖ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση και υπογραμμίζει: «Εχουμε χορτάσει από ψέματα και υποσχέσεις. Το υπόμνημα που καταθέσαμε στον υπουργό και κοινοποιήθηκε στον Τύπο είναι ξεκάθαρο. Δεν θα πάμε καμία απαίτηση πίσω από αυτό. Δεν μας αρκεί να ανοίξουν "προοδευτικά" τα χειρουργεία μετά από τρεισήμισι μήνες. Δεν μπορούμε να ακούμε άλλο υποσχέσεις για προσλήψεις. Ασθενοφόρα δεν υπάρχουν, ελλείψεις γιατρών, διοικητικού προσωπικού, η ΜΕΘ δεν λειτουργεί, όπως δεκάδες εργαλεία στο νοσοκομείο (αξονικός, μαστογράφος κ.λπ.). Η μεγάλη απεργία στις 15/3 "άνοιξε αυτιά" υπουργών και υπευθύνων που ήταν κλειστά τόσους μήνες».

Στο υπόμνημα του ΕΚΖ, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται:

«Οι κάτοικοι της Ζακύνθου αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Πάτρα με όποιο μέσο, πληρώνοντας πολλά χρήματα από την τσέπη τους, ενώ έχουν εμφανιστεί ιδιωτικά ασθενοφόρα που με ταρίφα 500 ευρώ και πάνω σε "μεταφέρουν" στην Πάτρα. Εγκυμονούσες, τραυματίες κ.ά. προστίθενται στα πιο σοβαρά περιστατικά μετακομιδής εκτός Ζακύνθου. Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο των κλειστών χειρουργείων, σαν μανιτάρια ξεφύτρωσαν στη Ζάκυνθο ιδιωτικές κλινικές (...). Τέλος, στο νοσοκομείο μια σειρά από επιστημονικά εργαλεία όπως μαστογράφος κ.ά. παραμένουν χρόνια στα κουτιά, ενώ ο μοναδικός αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου χαλάει κάθε 15 μέρες λόγω μεγάλης χρήσης και έλλειψη συντήρησης (...) Αμεσα πρέπει να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ με γιατρούς και ασθενοφόρα και να μην εκβιάζονται οι γιατροί του νοσοκομείου να αφήνουν τη θέση τους στο νοσοκομείο για μεταφορά ασθενών. Είναι υποχρέωση του ΕΚΑΒ η διακομιδή των ασθενών εκτός Ζακύνθου (...) Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πλήρως εξοπλισμένη και με 5 κρεβάτια δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ώρα, επειδή δεν κάνουν προσλήψεις προσωπικού».

Και το υπόμνημα καταλήγει με τα εξής αιτήματα: Αμεση επαναλειτουργία των χειρουργείων, με την απαιτούμενη ασφάλεια. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών στο ΓΝΝ Ζακύνθου και τη λειτουργία της ΜΕΘ. Επάνδρωση με προσωπικό και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Να εξοπλιστεί το νοσοκομείο με Μαγνητικό Τομογράφο. Να επανδρωθούν και να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ